27.10.23

Politico: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «εξουδετερώνει» την ΑΔΑΕ...


Με ένα μακροσκελές άρθρο το Politico αναδεικνύει τις πρακτικές συγκάλυψης που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων του Predator, με την ελληνική κυβέρνηση να κατηγορείται ότι προσπαθεί να «εξουδετερώσει» τις ρυθμιστικές αρχές που ερευνούν τις παρακολουθήσεις.

Όπως αναφέρεται το... κακόβουλο λογισμικό «φυτεύτηκε» στα τηλέφωνα ενός διευρυμένου δικτύου πολιτικών και δημοσιογράφων, όπως του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Σημειώνεται ότι η ΑΔΑΕ διεξήγαγε αυστηρή έρευνα για την υπόθεση και η κίνηση αυτή θεωρείται ως μια ακόμη προσπάθεια εκφοβισμού όσων την εξετάζουν.

Επίσης, όπως δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «είναι αξιοσημείωτο ότι το ελληνικό δικαστικό σύστημα, που μέχρι τώρα - μετά από 18 μήνες - δεν έχει κάνει τίποτα, ή δεν έχει κατηγορήσει κανέναν για τη χρήση κακόβουλου λογισμικού, το ίδιο σύστημα δικαιοσύνης σπεύδει να διώξει δύο μέλη του εποπτικού οργάνου, που μόλις έκαναν το καθήκον τους ».

Παράλληλα, όπως επισημαίνει το Politico ο «κ. Ράμμος περιέγραψε επίσης πώς βρέθηκε να απειλείται από μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου και κυβερνητικούς αξιωματούχους μόνο και μόνο επειδή έκανε τη δουλειά του».


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι «δεν σχολιάζουμε υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο δικαστικό σώμα», την στιγμή που «το βράδυ της Τετάρτης αποκαλύφθηκε ότι ο εισαγγελέας κάλεσε το πρώην μέλος του ΔΣ της ΑΔΑΕ Κατερίνα Παπανικολάου και το νυν μέλος Στέφανο Γκρίτζαλη, καθώς και δύο άλλους υπαλλήλους, ως υπόπτους για διαρροή κρατικών μυστικών σε θύμα υποκλοπών, τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη».

Από την μεριά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου, σημείωσε ότι «η αυταρχική δίωξη αναδεικνύει τη μνησικακία του Μητσοτάκη και τις αντιθεσμικές μεθόδους κατά των αξιωματούχων που είχαν την εξουσία και τόλμησαν να ελέγξουν το σκάνδαλο», προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα πρέπει να τεθεί υπόψη του Επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ». Επίσης, κάλεσε για κοινή δράση από την αντιπολίτευση «κατά της υποχώρησης του κράτους δικαίου και για την προστασία των ανεξάρτητων αρχών».

Στην ίδια κατεύθυνση για να μη περάσουν οι πρακτικές της συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, είναι και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, του οποίου ο πρόεδρος ήταν θύμα παρακολούθησης. Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, όπως  παραθέτει το Politico, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Μάλιστα, τονίζεται ότι η κίνηση έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με το υπερεθνικιστικό κόμμα Ελληνική Λύση, άλλαξαν απότομα την ηγεσία της ΑΔΑΕ, αλλάζοντας τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου και ακυρώνοντας τις προσπάθειες του κ. Ράμμου να ρίξει φως στην υπόθεση.

Η ενέργεια αυτή αναφέρει το ρεπορτάζ χαρακτηρίστηκε από τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ως «πραξικόπημα».

Το Politico υπενθυμίζει ότι «τη Δευτέρα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε και τη μεταφορά της έρευνας από την εισαγγελία Πρωτοδικών στον Άρειο Πάγο. Η εντολή ήρθε ακριβώς τη στιγμή που οι ερευνητές επέμεναν να διασταυρώσουν εάν οι λίστες με περίπου 90 στόχους του Predator και εκείνων που παρακολουθούνταν από την κρατική υπηρεσία ήταν οι ίδιες».

Είναι ενδεικτικό ότι «μόλις οι εισαγγελείς ζήτησαν αυτόν τον διασταυρούμενο έλεγχο, αφαιρέθηκαν από την υπόθεση», δήλωσε η Ολλανδή βουλευτής Sophie in 't Veld, εισηγήτρια για την Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ήταν μια κίνηση που περιέγραψε ως «ο ορισμός μιας συγκάλυψης».

Τέλος, το Politico σημειώνει με απόλυτη καθαρότητα ότι «αν απαριθμήσουμε όλες τις κινήσεις, προκύπτει ένα πολύ ξεκάθαρο μοτίβο, το έργο της ΑΔΑΕ έχει παρεμποδιστεί σε κάθε βήμα της πορείας της»...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.