Τραγικό θάνατο βρήκαν τον περασμένο Αύγουστο 18 πρόσφυγες που απανθρακώθηκαν μέσα στο δάσος της Δαδιάς, όταν αυτό είχε παραδοθεί στην πύρινη λαίλαπα που έκαιγε για μέρες. Μεταξύ των θυμάτων ήταν παιδιά και έφηβοι.
Λίγες μέρες αργότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από τη Βουλή, επένδυσε σε... ακροδεξιά ρητορική και αστήρικτα αφηγήματα, καθώς εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι η φωτιά στον Έβρο «μπήκε σε διαδρομές παράνομων μεταναστών».
Εκεί όμως που πέρασε σε άλλο επίπεδο ήταν όταν αναφέρθηκε στους θύματα της πυρκαγιάς, επιχειρώντας να ρίξει μερίδιο της ευθύνης όχι μόνο στους ίδιους αλλά και στις ΜΚΟ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό όσοι βρέθηκαν μέσα στη Δαδιά δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί, καθώς το 112 είχε εκπέμψει σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά) με εντολές εκκένωσης προς όλους. «Ποιος τους έστειλε εκεί; Μήπως οι ΜΚΟ είναι τελικοί συνυπεύθυνοι που τους οδηγούν εκεί και έχασαν τη ζωή τους;» διερωτήθηκε.
Ωστόσο, είναι γνωστό ότι οι μετανάστες στον Έβρο κρύβονται από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να αποφύγουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με νωπό ακόμα το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου και τους εκατοντάδες νεκρούς.
Είχαν επαναπροωθηθεί και στο παρελθόν
Δημοσίευμα των New York Times, που έχει παρακολουθήσει την πορεία των εν λόγω προσφύγων και που μίλησε με συγγενείς θυμάτων, έρχεται τώρα να αποδομήσει τα κυβερνητικά αφηγήματα. Όπως προκύπτει, οι πρόσφυγες δεν έβαλαν οι ίδιοι τη φωτιά, αλλά ήταν εκείνοι που κάηκαν από αυτή, καθώς βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις πύρινες γλώσσες και την ελληνική αστυνομία.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει επίσης ότι οι 18 πρόσφυγες επέλεξαν τη δύσκολη διαδρομή (μέσα από το δάσος) κι όχι την ασφαλέστερη για τους ίδιους, προκειμένου να αποφύγουν την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία. Σύμφωνα μάλιστα με τους N.Υ.Times, οι 12 από αυτούς είχαν ήδη επαναπροωθηθεί στο παρελθόν από τις ελληνικές αρχές προς την Τουρκία – και δεν ήθελαν να γίνει αυτό για δεύτερη φορά. Όλοι προέρχονταν από την καταστραμμένη από τον πόλεμο Συρία και ήλπιζαν πως θα ζούσαν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Ωστόσο, πέθαναν σε μια βραχώδη πλαγιά, με τις στάχτες τους να αναμειγνύονται με το φλεγόμενο τοπίο του Έβρου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μόνο ένα πτώμα ταυτοποιήθηκε οριστικά μέσω τεστ DNA, επειδή οι περισσότεροι από τους στενούς συγγενείς των θυμάτων ζουν στη Συρία και δεν μπορούν να ταξιδέψουν για να κάνουν παρόμοιες εξετάσεις. Όμως, οι συνεντεύξεις με Έλληνες αξιωματούχους, εργαζομένους της ανθρωπιστικής βοήθειας, με περισσότερους από 20 συγγενείς των θυμάτων και με τον διακινητή που τους κατηύθυνε, παρείχαν εκτενή στοιχεία για την ταυτότητα των υπολοίπων. Οι Times εξέτασαν επίσης φωνητικά μηνύματα, βίντεο, δεδομένα τοποθεσίας και εικόνες που στάλθηκαν σε μέλη των οικογενειών. Τουλάχιστον πέντε από τα θύματα ήταν παιδιά ή έφηβοι, σύμφωνα με συνεντεύξεις και τα βίντεο.
Η φρίκη και η τραγωδία
Τα βίντεο και τα φωνητικά μηνύματα που δόθηκαν από συγγενείς αποκάλυψαν τον αυξανόμενο τρόμο και τη φρίκη, καθώς η ομάδα των προσφύγων προσπαθούσε να ξεφύγει από τη φωτιά. Με τις φλόγες να σκαρφαλώνουν τους λόφους, οι άντρες και τα αγόρια έτρεξαν μέσα από τα δέντρα και άρχισαν να κατεβαίνουν ένα βραχώδες μονοπάτι. Τρεις από αυτούς βρήκαν καταφύγιο σε μια καλύβα βοσκού, ελπίζοντας ίσως ότι οι τέσσερις τσιμεντένιοι τοίχοι της θα τους προστάτευαν. Λίγο πιο πέρα, άλλοι εννέα άνθρωποι (μεταξύ των οποίων δύο παιδιά) στριμώχθηκαν σε μια πλαγιά: και πέθαναν όλοι εκεί μαζί. Ένας άλλος άντρας προσπάθησε να ξεφύγει τρέχοντας σε έναν λόφο, όμως δεν ήταν αρκετά γρήγορος.
Η ανακοίνωση του θανάτου προσφύγων από τις ελληνικές αρχές πυροδότησε πανικό στη Συρία, όπου συγγενείς των θυμάτων άρχισαν μια αγωνιώδη αναζήτηση των ανθρώπων τους. Δυστυχώς, το μόνο που κατάφεραν κάποιοι από αυτούς, ήταν να διαπιστώσουν πως οι δικοί τους άνθρωποι είναι μεταξύ των νεκρών...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου