Πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη αναφερόμενος στις εχθροπραξίες στη... Μέση Ανατολή. Στις κοινές δηλώσεις του με την Εσθονή ομόλογο του, Κάγια Κάλας, έσπευσε να στηρίξει ευθέως την ισραηλινή θέση χωρίς να αναφερθεί στο παραμικρό στο παλαιστινιακό ζήτημα που ταλανίζει τη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες παρουσιάζοντας ως «αμυνόμενες» τις κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.
Ο έλληνας πρωθυπουργός, τη στιγμή που οι βόμβες πέφτουν βροχή στη Γάζα, στάθηκε στο «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» τη στιγμή που οι μαρτυρίες Ελλήνων από τη Γάζα, αυτές τις ημέρες, αναφέρουν πως τα «F16 και F35 δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό να χτυπούν νοσοκομεία». Προφανώς αναζητά τη νέα «σωστή πλευρά της ιστορίας» στη διπλωματική σκακιέρα. Κάτι που δεν… πήγε και πάρα πολύ καλά αν ανακαλέσουμε στη μνήμη μας την αναγνώριση που παρείχε στον Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος είχε αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος στη Βενεζουέλα, και ο οποίος σήμερα κατηγορείται από το Καράκας για προδοσία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα…
Δείτε επίσης: Βενεζουέλα: Ένταλμα σύλληψης για τον Χουάν Γκουαϊδό – Κατηγορείται για προδοσία, νομιμοποίηση εσόδων
Οι «άριστες» σχέσεις με την Παλαιστίνη και η λύση των δύο κρατών
Βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του, σε αντίθεση με την πάγια ελληνική θέση, δεν ανέφερε τίποτα για τις «άριστες» σχέσεις με την Παλαιστίνη, που σύμφωνα με το υπουργείο των Εξωτερικών (στην επίσημη θέση της χώρας δηλαδή), οφείλονται «στις διαχρονικά συνεπείς θέσεις της χώρας μας στο Παλαιστινιακό Ζήτημα».
Ταυτόχρονα, στο… συρτάρι έχει μπει και η ελληνική θέση για συνολική λύση για δύο ξεχωριστά κράτη. Αντ’ αυτού ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να πει: «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της αυτοπροστασίας των αμυνόμενων» για τους Ισραηλινούς. Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως τα γεγονότα στην Παλαιστίνη «υπονομεύουν μία δίκαιη λύση στην ταραγμένη αυτή περιοχή παραβιάζοντας την κυριαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους».
Κουβέντα δηλαδή για την πάγια ελληνική θέση για τα δύο κράτη.
Ίσως να είναι και αυτή σαν το manual του ΟΑΚΑ που… χάθηκε.
Αναλυτικά η πάγια ελληνική θέση για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ:
«Οι σχέσεις Ελλάδος-Παλαιστίνης ανέκαθεν ήσαν και παραμένουν άριστες, γεγονός το οποίο οφείλεται, κυρίως, στις διαχρονικά συνεπείς θέσεις της χώρας μας στο Παλαιστινιακό Ζήτημα. Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία ανεξάρτητου, βιώσιμου, και δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ εντός των διεθνώς αναγνωριζομένων συνόρων, με βάση την προ του 1967 γραμμή και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα. Είμαστε υπέρ της εξεύρεσης συνολικής λύσης στη βάση των δύο κρατών, διότι πιστεύουμε ότι πρόκειται για τη μόνη επιλογή, η οποία μπορεί να απαντήσει ικανοποιητικά στα διαχρονικά αιτήματα του Ισραήλ για ασφάλεια και των Παλαιστινίων για κράτος.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα στηρίζει και συνεισφέρει στην οικοδόμηση των δομών της Παλαιστίνης, που αποτελεί προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την ΕΕ. Περαιτέρω, ως έμπρακτη απόδειξη της πάγιας πολιτικής μας στο Παλαιστινιακό, η χώρα μας υπερψήφισε τόσο την απόφαση για την ένταξη της Παλαιστίνης στην UNESCO, το Νοέμβριο του 2011, όσο και την αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε κράτος μη μέλος στη ΓΣ/ΗΕ, ένα χρόνο αργότερα, το Νοέμβριο του 2012. Η χώρα μας, επίσης, κατά τη Γενική Συνέλευση της Interpol στο Πεκίνο, στις 26 Σεπτεμβρίου 2017, υποστήριξε την υποψηφιότητα της Παλαιστίνης, η οποία έγινε δεκτή σε εν λόγω οργανισμό ως πλήρες μέλος.
Προς αντιμετώπιση του ανθρωπιστικού σκέλους της κρίσης στη Γάζα, η χώρα μας απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 500.000 ευρώ, μέσω της UNRWA (UnitedNationsReliefandWorksAgencyforPalestineRefugeesintheNearEast), για την κάλυψη επισιτιστικών αναγκών και για επισκευαστικές εργασίες στο δίκτυο ύδρευσης. Στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών στο Κάιρο, η Ελλάδα ανακοίνωσε βοήθεια ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για την ανοικοδόμηση της Γάζας.
Η πλέον πρόσφατη συνάντηση υψηλού επιπέδου πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνη, κ. Αbbas, στο περιθώριο της 74ης Γεν. Συνέλευσης Ηνωμένων Εθνών, Νέα Υόρκη, 23.9.2019.
Σε σχέση με την τριμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Παλαιστίνης, η πρώτη τριμερής συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, στις 21.9.2016. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε στη Ραμάλλα, στις 15.2.2017, η πρώτη τριμερής συνάντηση, σε επίπεδο Πολιτικών Διευθυντών Υπουργείων Εξωτερικών, με στόχο την περαιτέρω πρόοδο της τριμερούς συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, που συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την οικονομία, την αγροτική ανάπτυξη, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, το θρησκευτικό τουρισμό και την αναπτυξιακή συνεργασία, κυρίως εντός του πλαισίου της ΕΕ.
Στην Αθήνα λειτουργεί Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης και, από το 2010, ο εκάστοτε Παλαιστίνιος Πρέσβυς επιδίδει τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι στον Υπουργό Εξωτερικών, συμβολικό δείγμα του εξαιρετικού επιπέδου των διμερών μας σχέσεων. Αρμόδιο για τις σχέσεις της Ελλάδος με την Παλαιστίνη είναι το Γενικό Προξενείο Ιεροσολύμων.
Στην πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων υπάγονται και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, με σημαντικό αριθμό Ορθοδόξων Χριστιανών (πρόκειται για την μεγαλύτερη Χριστιανική Κοινότητα της Παλαιστίνης). Τέλος, οι Παλαιστίνιοι Ελληνορθόδοξοι, καθώς και ο μεγάλος αριθμός αποφοίτων υποτρόφων ελληνικών ΑΕΙ αποτελούν ισχυρή γέφυρα φιλίας μεταξύ του ελληνικού και του παλαιστινιακού λαού.
Ειρηνευτική Διαδικασία
Η Ελλάδα διατηρεί από την αρχαιότητα στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής. Η περιοχή αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης γειτονίας της χώρας μας και εκ των πραγμάτων, αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Το Παλαιστινιακό Ζήτημα ευρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την εμπέδωση ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή. Η Ελλάδα συμβάλλει τόσο σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ για την επίλυσή του, στη βάση της λύσης των δύο κρατών, την οποία αποδέχονται τα δύο μέρη και προωθεί η διεθνής κοινότητα.
Η χώρα μας παγίως τάσσεται υπέρ του αναφαίρετου δικαιώματος των Παλαιστινίων σε μια εθνική εστία εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του 1967, ενώ παράλληλα, υποστηρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα του Ισραήλ να συνυπάρχει με ασφάλεια με τους γείτονές του. Ως εκ τούτου, η χώρα μας τάσσεται υπέρ μίας συνολικής λύσης στη βάση των δύο κρατών, ως η μόνη η οποία απαντά ικανοποιητικά στο διαχρονικό αίτημα του Ισραήλ για ασφάλεια και των Παλαιστινίων για κράτος.
Συνεπής ως προς την ανωτέρω θέση, η Ελλάδα ψήφισε υπέρ της ένταξης της Παλαιστίνης στην UNESCO, το Νοέμβριο του 2011 και έναν χρόνο αργότερα, το Νοέμβριο του 2012, υπερψήφισε την αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε κράτος παρατηρητή μη μέλους της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ειδικότερα, ως προς την υπερψήφιση του παλαιστινιακού αιτήματος στη ΓΣ/ΗΕ, το σκεπτικό της ελληνικής απόφασης συνίστατο ακριβώς, στο ότι αυτή κατοχυρώνει τη λύση των δύο κρατών.
Περαιτέρω, η χώρα μας, αξιοποιώντας τις άριστες σχέσεις της, τόσο με την παλαιστινιακή όσο και με την ισραηλινή πλευρά, τονίζει, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, την επιτακτική ανάγκη για την επιστροφή σε ουσιαστικές συνομιλίες με στόχο την αποτροπή μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση όλων των θεμάτων που άπτονται του τελικού καθεστώτος.
Συνεπώς, η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες επίλυσης του Ζητήματος. Αποτελεί σταθερή πεποίθησή μας ότι βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ως εκ τούτου, όλες οι προσπάθειές μας θα συνεχίσουν να στοχεύουν στην ενίσχυση των προοπτικών επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών»...
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου