Εκλογική άνοδο σε σχέση τόσο με τις πρόσφατες διπλές εθνικές εκλογές όσο και με τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές του 2019 κατέγραψαν οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στις εκλογές της Κυριακής. Και όλο αυτό παρά τη σαφή εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ και σε μια δύσκολη προεκλογική περίοδο, όπου είχαν να αντιμετωπίσουν το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τα παράβολα και τα έξοδα των ψηφοδελτίων, τον αποκλεισμό από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και το αντιδημοκρατικό όριο του 3% (μαζί με... την κατανομή του 60% των εδρών στην πρώτη δύναμη ανεξάρτητα από το ποσοστό της) που θέσπισε η κυβέρνηση και ο Μάκης Βορίδης με στόχο τον αποκλεισμό των «ενοχλητικών φωνών» από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Ειδικά στις περιπτώσεις όπου υπήρξαν πολιτικές συμμαχίες και κοινά ψηφοδέλτια, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν πολλαπλάσιο του αθροίσματος των δυνάμεων που τα συγκροτούσαν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος της Αθήνας, όπου το ψηφοδέλτιο του Κώστα Παπαδάκη (Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα) μετά από μόλις έναν μήνα προεκλογικού αγώνα και παρά τον τηλεοπτικό «αποκλεισμό» συγκέντρωσε 6,09% και 8.516 ψήφους, ενώ το 2019 το αθροιστικό ποσοστό του Πέτρου Κωνσταντίνου (Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας) και της Ντίνας Ρέππα (Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα) ήταν 2,53% και 5.280 ψήφοι.
Επομένως συμπεραίνεται ότι η φετινή εκλογική συμμαχία σχεδόν υπερτριπλασίασε το ποσοστό στην Αθήνα και αύξησε σε απόλυτους αριθμούς τις ψήφους κατά 60%. Σε ανάρτησή του ο Κώστας Παπαδάκης ανέφερε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «έδειξε ότι οι δυνατότητες που έχει μια ενωτική, συνθετική και αξιόπιστη αντιφασιστική, αριστερή αντισυστημική παρέμβαση είναι ικανές να ξαναγεννήσουν το πράσινο μέσα στο γκρίζο».
Το αποτέλεσμα έχει ξεχωριστή σημασία καθώς επετεύχθη προεκλογικά η συνεργασία τριών κινήσεων πόλης όπου μέσα σε αυτές εκφράζονται πολιτικές δυνάμεις της ευρύτερης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς (ΝΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΣΕΚ, Κ-Σχέδιο/ΑΡΑΝ, ΔΕΑ, Αναμέτρηση και άλλοι και ανένταχτοι) πάνω σε ένα «αγωνιστικό, αντιδιαχειριστικό πρόγραμμα», ενώ στήριξη έδωσε και το ΜέΡΑ25. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης το ευρύτερο αγωνιστικό αριστερό σχήμα Πόλη Ανάποδα (στηρίχτηκε και από το ΜέΡα25) με επικεφαλής τη Μαρία Κέκη έλαβε 5,52% και εκπροσωπείται στο νέο δημοτικό συμβούλιο.
Στην Περιφέρεια Αττικής η υποστηριζόμενη από τη ΛΑ.Ε. και το ΜέΡΑ25 Μαριάνα Τσίχλη (Ανυπότακτη Αττική) πήρε 2,46% (30.654 ψήφους), ποσοστό ανάλογο του ΜέΡΑ25 στις εθνικές εκλογές, ενώ ο υποστηριζόμενος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Κώστας Τουλγαρίδης, συγκέντρωσε 2,02% (25.209 ψήφους), 7 φορές παραπάνω από το ποσοστό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εθνικές εκλογές. Ωστόσο και οι δύο δεν κατάφεραν να εκλεγούν εξαιτίας του «κόφτη» του 3%. Στις περιφερειακές εκλογές του 2019 οι ίδιοι υποψήφιοι είχαν συγκεντρώσει μικρότερα ποσοστά (1,37% η Τσίχλη και 1,77% ο Τουλγαρίδης).
Εκτός από το εξαιρετικό αποτέλεσμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα εκλέγει 1 ή 2 δημοτικούς συμβούλους (αναλόγως του αποτελέσματος του δεύτερου γύρου), στο Περιστέρι η Αριστερή Κίνηση (με σύμπραξη δυνάμεων της ΛΑ.Ε. και ανένταχτων) με επικεφαλής την Ελένη Βαφειάδου πήρε 5,7%, η Μια πόλη Ανάποδα στη Νέα Σμύρνη 4,65%, η Ανυπακοή σε Αμπελόκηπους-Μενεμένη 4,3%, ενώ πολύ ψηλά βρέθηκε η Πόλη Αλλιώς στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών με 9,04% και η Συμμαχία για την Ανατροπή στο Μαρούσι με 9,79%.
Σε επίπεδο Περιφερειών πάντως κανένα ψηφοδέλτιο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς δεν ξεπέρασε το όριο του 3% (κυμαίνονται μεταξύ 1,5% και 2,6%), με αποτέλεσμα να μην εκλέγονται περιφερειακοί σύμβουλοι: η Αριστερή Παρέμβαση από την πλημμυρισμένη Θεσσαλία έλαβε 2,25%, η Ανυπόταχτη Κρήτη 2,44%, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη η Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση-Ανταρσία στην ΑΜΘ πήρε 1,80%, η Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά πήρε 1,76% και η Συμμαχία Αντίστασης και Ανατροπής με επικεφαλής τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου (ΛΑ.Ε. και ΜέΡΑ25) πήρε 1,94%, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η ευρύτερη αγωνιστική κίνηση «Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή» πήρε 2,59%.
«Στον αρνητικό συσχετισμό μπαίνουν σφήνα οι κινήσεις της αντικαπιταλιστικής, αντιδιαχειριστικής αριστεράς» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ΝΑΡ, αναφέροντας πως η πρωτοφανής χαμηλή συμμετοχή ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε συνθήκες αντεργατικής - αντιλαϊκής επέλασης της κυβέρνησης, δείχνει την απόσταση πλατιών λαϊκών στρωμάτων από το πολιτικό σύστημα, τάσεις απογοήτευσης και ιδιώτευσης, αλλά και μια ορισμένη φθορά και αποδοκιμασία της πολιτικής της κυβέρνησης, ειδικά μετά τις καταστροφές του καλοκαιριού. Στην ανακοίνωση στηλιτεύεται ο «μεθοδευμένος αποκλεισμός από τα καθεστωτικά ΜΜΕ των κινήσεων της “εκτός των τειχών” αριστεράς», ενώ γίνεται λόγος για εκκωφαντική απουσία στοιχειώδους κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης από ΣΥΡΙΖΑ («πολιτική πανωλεθρία, φυσιολογική κατάληξη της αστικής πολιτικής του») και ΠΑΣΟΚ, για συνέχεια της ανόδου του ΚΚΕ («παρότι πολιτικά αδυνατεί να κινηθεί σε μια πολιτική ανατροπής των πολιτικών του κεφαλαίου και της Ε.Ε.»).
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου