13.10.23

Τι κινήσεις κάνει η κυβέρνηση μετά τις ραγδαίες εξελίξεις...


Εγρήγορση επικρατεί στην Αθήνα μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ήδη εξετάζεται ο αντίκτυπος που μπορεί να... υπάρχει σε θέματα πρώτης γραμμής όπως το μεταναστευτικό και η οικονομία.  Όλες οι πτυχές της κρίσης στην περιοχή με έμφαση στη διάσταση της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής, συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συνολική επισκόπηση της κατάστασης στην περιοχή, καθώς και ενημέρωση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών από το Ισραήλ υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι ένα από τα τέσσερα σημεία στην Ευρώπη που εξυπηρετούν πτήσεις επαναπατρισμού από το Ισραήλ, τις οποίες και θα συνεχίσει να εξυπηρετεί και για ξένους υπηκόους.

Στην κυβέρνηση  περιμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί ευρύτερα η κατάσταση, καθώς ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κρίση και ποια έκταση θα πάρει. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη φύλαξη των συνόρων, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν το επόμενο διάστημα αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Παράλληλα έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία πιθανών στόχων, ενώ αυξημένη ετοιμότητα υπάρχει σε δομές φιλοξενίας όπου βρίσκονται μετανάστες.

Να σημειωθεί πως σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα συμμετάσχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται, η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις οι ίσες αποστάσεις ευνοούν αντικειμενικά την επιθετικότητα και τον αυταρχισμό, ενώ ο 21ος αιώνας δεν χωρά ούτε άλλες εστίες βίας, ούτε προσχήματα θρησκευτικών ή εθνοτικών διαφορών» υπογράμμισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ μένει να φανεί και πως θα κινηθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που τους προηγούμενους μήνες έδειχνε να έχει υιοθετήσει μια πιο ήπια ρητορική. Τώρα όμως ανεβάζει εκ νέου τους τόνους και κοιτά πρωτίστως προς τον μουσουλμανικό κόσμο, ενώ επέλεξε να εξαπολύσει βέλη  εναντίον των ΗΠΑ.

Παράλληλα ο κ. Ερντογάν και σε αυτή την κρίση επιχειρεί να εμφανιστεί ως μεσολαβητής και να παίξει ρόλο στην προσπάθεια για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Ουσιαστικά θέλει να ενισχύσει την εικόνα και να εμφανιστεί ως «παίκτης» στην περιοχή, προσπαθώντας να πετύχει δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας. Πρόκειται πάντως για μια αμφιλεγόμενη τακτική,  που πυροδοτεί αντιδράσεις.

Οι επιπτώσεις στο οικονομικό πεδίο
Στάση αναμονής τηρείται στην Αθήνα, καθώς ακόμα δεν μπορεί να γίνουν με ασφάλεια εκτιμήσεις για το σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η οικονομία. Προς το παρόν δεν φαίνεται να είναι μεγάλος ο αντίκτυπος,  ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες όπως η διάρκεια της κρίσης και  η στάση των χωρών του Κόλπου (από την παραγωγή πετρελαίου που θα υπάρχει κ.α)

Παράλληλα μένει να φανεί τι θα γίνει τελικά με μια σειρά από σχέδια για την περιοχή. Για παράδειγμα  στις αρχές Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε τριμερής σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με ενεργειακή μεταξύ άλλων ατζέντα, ενώ  είχε συζητηθεί η δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Ινδίας. Τώρα όλα τα σχέδια «παγώνουν» και πολλά θα κριθούν από την διάρκεια του πολέμου.

Η πρόταση πέντε σημείων της Αθήνας
Σχέδιο πέντε σημείων σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή πρότεινε  ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε παρέμβασή του στην Υπουργική Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου. Ειδικότερα αναφέρθηκε στα εξής σημεία :

Ομόφωνη  καταδίκη της βίας, της τρομοκρατίας και της απάνθρωπης μεταχείρισης.
Άμεση  απελευθέρωση όλων των ομήρων και των απαχθέντων.
Αποφυγή κάθε επιθετικής ενέργειας εναντίον αμάχων.
Διασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία ζωή.
Σύγκληση ειδικής Συνόδου Κορυφής σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και των δύο εμπλεκομένων μερών, του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής...

Η Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: