11.10.23

Θέλει να τα αλλάξει όλα. Μπορεί;...


Τάσος Παππάς

«Στέφανε, άλλαξέ τα όλα!» Αυτό το σύνθημα φαίνεται να κυριαρχεί μεταξύ των στελεχών που υποστήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη για να γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Του το είπαν και τη μέρα της εκλογής του, του το λένε και τώρα, μετά το κακό αποτέλεσμα που είχαν στις περισσότερες περιπτώσεις οι υποψήφιοι που υποστήριξε ο... ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι πρωτότυπο. Το ίδιο φώναζαν και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου.

Αυτός το προσπάθησε, κατάφερε να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε μεγάλη νίκη στις εκλογές του 2009, όμως δύο χρόνια μετά υποχρεώθηκε να παραιτηθεί αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για οργάνωση σκευωρίας εναντίον του, στην οποία κατά την κρίση του συμμετείχαν και παράγοντες του ΠΑΣΟΚ. Κάποια στιγμή πήρε το καπελάκι του και έφυγε από το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, δημιούργησε δικό του σχήμα, απέτυχε εκλογικά και επέστρεψε τσουρουφλισμένος.

Είναι σε θέση να πετύχει αυτόν τον στόχο ο κ. Κασσελάκης, δηλαδή να τα αλλάξει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν αρκεί να θέλεις, πρέπει και να μπορείς. Δεν φτάνει ένα σύνθημα. Αν δεν αποκτήσει περιεχόμενο, θα περάσει στο πεδίο της γραφικότητας. Ποιες αλλαγές οφείλει να κάνει; Με ποιους συμμάχους; Μέχρι τώρα δεν έχουμε σαφή δείγματα για το τι έχει στο μυαλό του. Γενικότητες, ευρύχωρες απόψεις επί παντός του επιστητού, εκκλήσεις για ενότητα, αλλά για την ουσία λίγα πράγματα. Είναι νωρίς, λένε οι συνεργάτες του, τώρα μαθαίνει το κόμμα, σιγά σιγά καταλαβαίνει με το τι έχει να κάνει, δικαιούται μια περίοδο χάριτος.

Ο χρόνος όμως δεν είναι σύμμαχός του. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βγει από δύο εκλογικές ήττες, μπήκε αμέσως λόγω της παραίτησης Τσίπρα σε μια εσωκομματική περιδίνηση που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και το φάσμα της διάσπασης πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου. Οι συνέπειες είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού.

Το αποτέλεσμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών δεν πρέπει να χρεωθεί στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλων αποφάσεις δοκιμάστηκαν στις κάλπες. Αλλοι είχαν την ευθύνη το προηγούμενο διάστημα για τις επιλογές σε πρόσωπα και πολιτικές. Αρκετοί ψηφοφόροι που είχαν διαλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, μάλλον δεν πήγαν να ψηφίσουν προχθές, ενώ κάποιοι πιθανότατα κατευθύνθηκαν σε συγγενείς ιδεολογικά κάλπες. Κυρίως του ΚΚΕ. Ετσι εξηγείται η ενίσχυση του ΚΚΕ σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες. Εχουν λόγους αυτοί που απείχαν και αυτοί που προτίμησαν άλλο κόμμα να επανακάμψουν;

Γιατί να το κάνουν; Βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βουλιάζει στην εσωστρέφεια. Διαπιστώνουν καθημερινώς ότι οι διαφορετικές αντιλήψεις για το μέλλον του κόμματος έτσι όπως κατατίθενται στη δημόσια αντιπαράθεση (ένταση, ύφος, αισθητική) δεν γίνεται να συνομιλήσουν μεταξύ τους και να βρουν έναν τρόπο συνεννόησης. Η συζήτηση διεξάγεται σε υψηλούς τόνους, βιτριολικά σχόλια εκτοξεύονται καθημερινώς, δίκες προθέσεων στήνονται, διάθεση συμβιβασμού δεν υπάρχει, το ψυχικό χάσμα μεγαλώνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι σήμερα και όπως θα είναι για αρκετό διάστημα ακόμη δεν είναι ελκυστικός προορισμός για τους πολίτες. Ούτε ως κόμμα εξουσίας για τους κεντρώους και τους κεντροαριστερούς ούτε ως κόμμα της Αριστεράς για τους ριζοσπάστες. 

Και οι μεν και οι δε έχουν άλλες επιλογές. Οι πρώτοι το ΠΑΣΟΚ (όχι με μεγάλο ενθουσιασμό), οι δεύτεροι το ΚΚΕ, το νέο κόμμα που ενδεχομένως θα δημιουργηθεί από τα στελέχη που θα φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, μικρότερα σχήματα στην περιοχή της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και την αποχή...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: