Το γεγονός ότι από την πρώτη ώρα της ήττας ο Κώστας Μπακογιάννης «ρίχτηκε στα σκυλιά» σαν αποκλειστικός υπεύθυνος άναψε ξανά... φωτιά εντός της οικογένειας, με την Ντόρα Μπακογιάννη να φέρεται οργισμένη για μια σειρά από λόγους. Εκτός της μετατροπής τού απερχόμενου δημάρχου σε αποδιοπομπαίο τράγο ώστε να βγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το κάδρο της αποτυχίας στον Δήμο της Αθήνας, στον πρωθυπουργό χρεώνεται και το γεγονός ότι «δεν κούνησε το δαχτυλάκι του» για να στηρίξει τον ανιψιό. Παράλληλα, θεωρείται ξεκάθαρο πως αυτή η στάση του διαμορφώθηκε και από το… αυξημένο αίσθημα αυτοπροστασίας του και τις δεσμεύσεις του προς άλλους επίδοξους διαδόχους.
Η υπόθεση Μπακογιάννη όμως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο οποίο έπεσε η ηγεσία Μητσοτάκη την περασμένη Κυριακή. Η κατασκευή επιπλέον ενόχων στα πρόσωπα των Αδωνη Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη, Λευτέρη Αυγενάκη, Παύλου Μαρινάκη και άλλων, τους οποίους κάλεσε «να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε», τους βρίσκει ετοιμοπόλεμους και με τα όπλα παρά πόδα, όπως αποκάλυψε και η επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο Documento, που… τόλμησε να του θέσει το ζήτημα. Η «κακή πάθηση της αλαζονείας» που κατήγγειλε ο πρωθυπουργός μιλώντας για τις τερατώδεις δηλώσεις των υπουργών του έχει ποτίσει σε όλο το εύρος του το υπουργικό συμβούλιο και τους συν αυτώ στο Μαξίμου, όπως είναι η περίπτωση του Στέλιου Πέτσα.
Το προσωπικό ταμείο του Κυρ. Μητσοτάκη γράφει ότι το «13 στα 13 και το 3 στα 3» σε περιφέρειες και δήμους πήγε –με στοιχηματικούς όρους– σε ένα μεγαλοπρεπή… κουβά. Δεκάδες είναι οι «γαλάζιοι» δήμοι που χάθηκαν και μαζί με τις μισές κυβερνητικές επιλογές στις περιφέρειες που απορρίφθηκαν αποτελούν καίριο πλήγμα για την κυβέρνηση. Το αφήγημα των «μπλε ανταρτών» για τις περιφέρειες που χάθηκαν βρίσκει αντιστάσεις από τους ίδιους. Εκτός των Γιώργου Αμανατίδη στη δυτική Μακεδονία και Κώστα Μουτζούρη στο βόρειο Αιγαίο, ούτε ο Γιάννης Τρεπεκλής που πήρε τα Ιόνια νησιά λογίζει εαυτόν «μπλε περιφερειάρχη», ενώ και ο Χριστόδουλος Τοψίδης στην ανατολική Μακεδονία – Θράκη κρατάει προσώρας αποστάσεις.
Λασπόλουτρα στη Θεσσαλία
Η καρδιά των προεκλογικών εκβιασμών και της κυβερνητικής ήττας χτύπησε αναμφίβολα στην πολύπαθη Θεσσαλία, όμως οι «γαλάζιοι» αλληλοσπαραγμοί δεν τελείωσαν το βράδυ της δεύτερης Κυριακής. Οι απειλές για τη στήριξη του Κώστα Αγοραστού εκτοξεύτηκαν από την κεντρική πολιτική σκηνή διά στόματος Λευτ. Αυγενάκη προς τους πολίτες της Θεσσαλίας με τα γνωστά αποτελέσματα, έως σε τοπικό επίπεδο, όπως έγινε με την υποψήφια περιφερειάρχη Ελευθερία Τζανακούλη για δημόσια δήλωση «μεταμέλειας», όμως και πάλι δεν ήταν αρκετές.
Την ίδια ώρα καθόλου τυχαία –και εξόχως αποκαλυπτικά– στελέχη της ΝΔ τα βάζουν με τους τοπικούς βουλευτές Θα-νάση Λιούτα και Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα που έλαμψαν διά της απουσίας τους, χωρίς όμως η κριτική να στα-ματά στα παραπάνω πρόσωπα. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Κλι-ματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος δέχονται τα σφοδρότερα πυρά, ο καθένας για δια-φορετικούς λόγους.
Αφενός για τον επιτετραμμένο του Μαξίμου στο πλευρό του Βασίλη Κικίλια κρίνεται περισσότερο ότι έβλαψε με την παρουσία του, καθότι συνδεδεμένος με την καταστροφική διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας. Αφετέρου ο πρώην δήμαρχος Τρικκαίων όχι μόνο «έτρεξε» αποκλειστικά και μόνο για τον διάδοχό του στα Τρίκαλα Νίκο Σακκά, αλλά σχεδόν δήλωσε πως… δεν θα έπινε ούτε καφέ με τον Κ. Αγοραστό.
Η μάχη της Κρήτης
Κάτω από τους πανηγυρισμούς και τις κορόνες για την «αναγκαστική» στήριξη του διακομματικού Σταύρου Αρναου-τάκη στην Περιφέρεια Κρήτης, το χρώμα της μεγαλονήσου παραμένει κάθε άλλο παρά μπλε. Παράλληλα όμως οι αυ-τοδιοικητικές εκλογές άνοιξαν για τα καλά ακόμη μία πληγή για τον άλλοτε παντοδύναμο στο κόμμα Λευτ. Αυγενάκη, εκτός από αυτήν της Θεσσαλίας. Η επιλογή Μητσοτάκη να κατεβάσει για δήμαρχο Ηρακλείου του πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ και γενικό γραμματέα Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Καραμαλάκη προσέκρουσε στα βράχια του… Αλέξη Καλοκαιρινού, που επικράτησε στον πιο πολυπληθή δήμο.
Στο πλευρό του νέου δημάρχου Ηρακλείου όμως βρέθηκε ο στενός συνεργάτης του Λευτ. Αυγενάκη, Μανώλης Χαι-ρέτης, όπως και ο πρόεδρος της τοπικής κομματικής οργάνωσης Βαγγέλης Καρκανάκης. Αυτό ήταν αρκετό για να δεχτούν από κοινού τα πυρά ενός άλλου βαρόνου του νησιού, του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη. Διά του αντιπροσώπου του, διευθυντή του γραφείου του, Νίκου Αντωνακάκη χαρακτήρισε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «πατέρα της ήττας» της ΝΔ στην Κρήτη. Ετσι ο πρώτος γραμματέας της ΝΔ της εποχής Μητσοτάκη έχει να υπερηφανεύεται για την πατρότητα και δεύτερης ήττας, πλην αυτής του Κάμπου.
Η… Πολιτική Ανοιξη της Πελοποννήσου
Σε ένα κανονικό πολιτικομιντιακό περιβάλλον η προώθηση και η «αντικατάσταση» του απερχόμενου περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα από τον στενότατο συνεργάτη τού πρώην πρωθυπουργού θα προκαλούσε από ζουμερά τηλεοπτικά ρεπορτάζ έως και παρέμβαση του εισαγγελέα.
«Η άποψή μου είναι ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εκχωρηθεί στο σύστημα Σαμαρά. Υπάρχει κατά την άποψή μου υβριδική λειτουργία της ΠΟΛΑΝ» ήταν μερικά από τα πύρινα λόγια με τα οποία υποδέχτηκε ο Π. Νίκας την ανακοίνωση της «εν πλω» αντικατάστασής του από τον –περιφερειάρχη πλέον– Δημήτρη Πτωχό. «Θέλεις να γίνεις δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, περιφερειακός, θέλεις ρουσφετάκι, κάνα δάνειο, κάνα κάτι, να μπεις σε κάνα ΔΣ, να γίνεις παρα-γονταραίος, που λέει ο λαός; Από εκεί μόνο θα περάσεις» έλεγε για το «σύστημα Σαμαρά» ο απερχόμενος περιφερειάρχης τον περασμένο Ιούλιο.
Η πραγματικότητα τον επιβεβαίωσε πλήρως. Τόσο όταν τις πρώτες του δηλώσεις ο νέος περιφερειάρχης τις έκανε… αγκαλιά με τον Αντώνη Σαμαρά («κάτι παραπάνω από δάσκαλός μου») όσο και όταν λίγες ημέρες μετά τις εκλογές ο Κυρ. Μητσοτάκης «ξέχασε» την επικράτησή του όταν περιέγραφε ότι «δεν είναι εύκολο να αλλάζεις έναν εν ενεργεία περιφερειάρχη. Το έκανα στην Αττική με την επιλογή Χαρδαλιά, αλλά δεν είναι απλή υπόθεση». Δέσμιος του Αντ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να υποστεί την επίδειξη δύναμης του προκατόχου του, βάζοντας όλες τις δυνάμεις του για την εκλογή του άλλοτε αντικαταστάτη του Σταύρου Παπασταύρου στο Μαξίμου.
«Σημαία» της ΝΔ στις περιφερειακές εκλογές της δεύτερης Κυριακής ήταν η επικράτηση του Δ. Πτωχού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όμως αντί του… πυρσού απεικονίζει εμβληματικά το οικόσημο του Αντ. Σαμαρά. Με τα εκατοντάδες εκατομμύρια που αναμένεται να πέσουν την προσεχή πενταετία στην Πελοπόννησο, σύντομα αυτό θα μετατραπεί από «νίκη» σε πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου.
Με τον… μουτζούρη στο βόρειο Αιγαίο
Στο βόρειο Αιγαίο αρκεί μία λέξη για να χαρακτηρίσει τον «γαλάζιο» σχεδιασμό: πανωλεθρία. Εκτός από την περιφέρεια όπου ο Κώστας Μουτζούρης (φωτογραφία) κατατρόπωσε τον εκλεκτό του Μεγάρου Μαξίμου Αλκιβιάδη Στεφανή, οι «γαλάζιοι» έχασαν πανηγυρικά και τον Δήμο Χίου, τους δύο της Σάμου αλλά και τους Δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης και μάλιστα από τους Ταξιάρχη Βέρρο και Παναγιώτη Χριστόφα που είχαν τη στήριξη ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλώντας στο Documento ο επανεκλεγείς περιφερειάρχης συμπυκνώνει μέσα σε λίγες αράδες τόσο την αλαζονεία του Μεγάρου Μαξίμου όσο και τις αιτίες που έφεραν άλλη μια πενταετία Κ. Μουτζούρη για το βόρειο Αιγαίο: «Νιώθω φοβερή πικρία. Ενα κόμμα που ψήφιζα προσπάθησε να με ευτελίσει. Με παρομοίαζε από ακροδεξιό μέχρι ό,τι φανταστείτε. Εδώ παρήλαυναν κάθε εβδομάδα δύο υπουργοί. Ο Μητσοτάκης ήρθε δύο φορές.
Επαιρναν υπαλλήλους και τους έλεγαν “αν δεν ψηφίσετε, θα απολυθείτε” –εκεί φτάσαμε–, ενώ το σύνταγμα επιβάλλει οι εκλογές να είναι ελεύθερες, να μην επηρεάζεται κανείς. Οι βουλευτές της ΝΔ ήταν εχθρικοί, άρα δέχτηκαν πιέσεις από το κόμμα». Ακόμη πιο αποκαλυπτικά για όλους τους εμπλεκόμενους δηλώνει: «Είμαι αγαπητός στον λαό και θεωρούν ότι αντέδρασα σωστά στο μεταναστευτικό. Ο Στεφανής ήταν φυτευτός». Ο πρώην υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου πιστώνεται τις ήττες στη Λέσβο, ο επίσης πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης στη Χίο, ο βουλευτής Χριστόδουλος Στεφανάδης στη Σάμο και όλοι μαζί την εκ νέου απώλεια της περιφέρειας. Οι εκβιασμοί για τη στήριξη του Αλκ. Στεφανή, οι απειλές και οι επιτετραμμένοι εξ Αθηνών ήδη έφεραν εντάσεις και αποχωρήσεις από τις τοπικές οργανώσεις. Οπως έγινε με την περίπτωση του μέλους της τοπικής ΝΔ Πόπης Ζαννίκου, που κατήγγειλε προτού υποβάλει την παραίτησή της απαξίωση των κομματικών στελεχών, «έντεχνη αντικατάστασή τους με αεροβαπτισμένους νεοδημοκράτες και άκαπνους αγωνιστές» και αλαζονεία που «ήθελε να ελέγχει τα πάντα ως καθεστώς» .
α, πάρτε ποπκόρν…
Μηνάς Κωνσταντίνου
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου