9.10.23

Οι υποσημειώσεις του τρίτου γαλάζιου κύματος...


Ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, με όποια κέρδη και ζημίες κατέγραψαν οι συνδυασμοί που είχαν την υποστήριξη του κυβερνώντος ...κόμματος και της αντιπολίτευσης, επισφραγίζει την κυριαρχία της Ν.Δ., όπως καταγράφηκε στα δύο προηγούμενα εκλογικά κύματα.

Κανείς δεν είχε -ρεαλιστικά- την προσδοκία ότι ο συσχετισμός δυνάμεων που διαμορφώθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο θα ανατρεπόταν σε τρεις μήνες.

Πολλοί περίμεναν, ωστόσο, ότι λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου τα πρόσωπα και οι διαδρομές τους στις τοπικές κοινωνίες και στις περιφέρειες παίζουν ρόλο εξίσου καθοριστικό με τις πολιτικές ταυτότητες και τα κομματικά χρίσματα, κάπως θα μετρούσαν όσα τραγικά συνέβησαν στη Θεσσαλία, στον Εβρο και σε άλλες περιοχές της χώρας που επλήγησαν από φωτιές, πλημμύρες και παραλυσία του γαλάζιου επιτελικού κράτους...

Εν μέρει έπαιξαν κι αυτά τον ρόλο τους. Αλλά όχι όπως θα περίμενε κανείς. Τα σημαντικότερα δεδομένα είναι τα εξής:

Ο Αχιλλέας Μπέος, με την ανομολόγητη στήριξη Ν.Δ., με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο έδειξε ότι μεταφράζει τον θρίαμβό του στον Βόλο σε κήρυγμα ομοφοβικού μίσους. Το επόμενο βήμα του ίσως είναι να κηρύξει την «πόλη του» ζώνη απαγορευμένη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Είναι υπόθεση όλου του πολιτικού συστήματος -και της Ν.Δ.- να χαράξει την κόκκινη γραμμή απέναντι στον αγοραίο φασισμό του.

Η κυριαρχία της Ν.Δ. στις 13 περιφέρειες της χώρας αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι σε πέντε από αυτές θα πρέπει να ξαναδοκιμάσει τις δυνάμεις της. Έστω κι αν απέναντι στους επίσημους γαλάζιους συνδυασμούς στέκονται ανεπίσημοι... υπογάλαζοι.

Η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όχι απλώς εδραιώθηκε, αλλά διευρύνθηκε. Με εξαίρεση λίγους δήμους στους οποίους οι πολίτες επιβράβευσαν το επιτυχημένο έργο δημάρχων που είχαν την υποστήριξή του, τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν το τεράστιο έλλειμμα στρατηγικής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντίθετα, το ΚΚΕ διευρύνει σημαντικά την επιρροή του και κατά περίπτωση αυτό συμβαίνει για το ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμη και για την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Ωστόσο, το πιο κρίσιμο στοιχείο είναι η αποχή. Και οι θρίαμβοι και οι ήττες ένθεν κακείθεν καταγράφονται με το μισό εκλογικό σώμα πανελλαδικά μακριά από τις κάλπες. Και το χειρότερο όλων, στον πρώτο, μεγαλύτερο δήμο της χώρας, στην Αθήνα, δύο στους τρεις πολίτες δεν πήγαν να ψηφίσουν. Αναρωτιέται κανείς, πού βλέπει τη «νίκη» ο Κώστας Μπακογιάννης που θέλει να τη σφραγίσει την επόμενη Κυριακή...

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: