5.10.23

Ο καυτός Οκτώβριος των ελληνοτουρκικών...


...και οι… κυπριακές εξετάσεις του Κασσελάκη...

Η κινητικότητα των τελευταίων ημερών, με την έναρξη του Οκτωβρίου, στα ελληνοτουρκικά προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον.

Είτε πρόκειται για αναμενόμενη, είτε για... ξαφνική κινητικότητα από την πλευρά της Άγκυρας, αρχίζει να διαμορφώνεται μία κατάσταση, που ίσως κρύβει εξελίξεις.

Ειδικά η πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Φιντάν, να βρεθεί τρόπος για μοίρασμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο και χωρίς την προϋπόθεση να υπάρξει λύση του Κυπριακού.

Εκεί που απειλούσαν με ερευνητικά και πολεμικά πλοία, τώρα μιλούν για ειρηνική διευθέτηση και ένα πλαίσιο οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας επί του θέματος αυτού.

Κάτι είναι κι αυτό, αν και δεν αλλάζει την ουσία. Ότι δηλαδή πρέπει να βρεθεί λύση με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και όχι να παραμείνει επ’ αόριστον στα συρτάρια το Κυπριακό.

Πάντως το δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ, ότι η ελληνική κυβέρνηση σταμάτησε τώρα τελευταία να εξοπλίζει τα νησιά, και το οποίο δεν σχολιάστηκε καν από την Αθήνα, δείχνει ότι πιθανόν πολλά κινούνται στο παρασκήνιο, που θα τα μάθουμε αργότερα – όταν και θα μάθουμε επίσης τι μπορεί να έχουν επιφέρει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως προς τη Χάγη και άλλα κρίσιμα θέματα.

Επειδή ο λόγος για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά, να σας μεταφέρω την ανακούφιση από το κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ για τη χθεσινή επίσκεψη του Κασσελάκη στο νησί.

Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τα πήγε πολύ καλά και απέφυγε κακοτοπιές.

Είχε μελετήσει τα θέματα που όφειλε να συζητήσει και να θίξει και έτσι διόρθωσε οριστικά εκείνο το λεκτικό ατόπημα με το «κρατίδιο» που χρησιμοποίησε όταν θέλησε να αναφερθεί στο ψευδοκράτος. Με λίγα λόγια μαθαίνει γρήγορα…

Κι αν στην Κύπρο πήγαν όλα καλά, στην Αθήνα υπάρχουν πάντοτε… προβληματάκια στον ΣΥΡΙΖΑ.
Για παράδειγμα, δεν έκανε καλή εντύπωση όταν προχθές την Τρίτη πήγε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος δεν τον ανέφερε στην ομιλία του, έστω για ένα καλωσόρισμα.

Ή το άλλο, που μαθαίνω, πάλει για την ίδια εμφάνιση.
Μου είπαν όμως και το άλλο: Ότι δύο συνεργάτες του Κασσελάκη διαφώνησαν με την επιλογή του να πάει στην Ολομέλεια.

Δεν κατάλαβε για ποιο λόγο διαφώνησαν, αλλά έκαναν λάθος. Ο άνθρωπος πρέπει να «τριφτεί» με όσες περισσότερες διαδικασίες γίνεται. Μόνο έτσι θα μάθει γρήγορα πώς είναι τα πράγματα στην ελληνική πολιτική σκηνή και πώς πρέπει να κινείται ο ίδιος.

Ο διχασμός και οι ευκαιρίες του ΠΑΣΟΚ

Βλέπω μερικά πράγματα στο ΠΑΣΟΚ και σηκώνω ψηλά τα χέρια. Σταματάει ο νους του ανθρώπου, που λένε.

Με αφορμή την επίσκεψη του Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για τη στήριξη του νυν δημάρχου Κώστα Ζέρβα, κοιτούσα τι κάνουν οι Πασόκοι της πόλης.

Ε, λοιπόν, κατάφεραν να διχαστούν και κει.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος, ο Θανάσης Γλαβίνας πήγε στην εκδήλωση του Σπύρου Πέγκα – εκλεκτός του Μπουτάρη για να μπείτε στο νόημα -, ενώ ο γραμματέας της Νομαρχιακής Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον Στέλιο Αγγελούδη. Δεν λέω για κάποιους (ελάχιστους) Πασόκους, που έχουν πάει στον Ζέρβα, είναι εξαίρεση αυτοί.

Αλλά να μην μπορείς να έχει μία σαφή γραμμή στους μεγάλους δήμους είναι πρόβλημα.
Βέβαια, για να δούμε και την άλλη πλευρά – και σας το λέω εγκαίρως – μπορεί αυτή η τακτική να βγάλει κάτι καλό για το ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν το πιστεύει και κάνει κάθε τι δυνατό να μην το πετύχει.

Δηλαδή μπορεί να πέσουν από την… Ακρόπολη και όχι μόνο να μην πάθουν τίποτα, αλλά να βρουν και πορτοφόλι…

Ήτοι, δεν αποκλείεται να τους προκύψουν σημαντικοί δήμοι ή και καμιά περιφέρεια εκεί που δεν το περιμένουν και να έχουν πανηγύρια. Για κρατήστε το αυτό να το δούμε σε δέκα μέρες…

Κάλχας

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: