13.10.23

Φαντασιακό έργο, πραγματικό κόστος...


«Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;» είναι η φράση που αποδόθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη – πράξη που θεωρήθηκε αποκορύφωση της δράσης του παρακράτους.

Εξήντα χρόνια μετά το στυγερό εκείνο έγκλημα, πάλι με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και ένα... φαραωνικό έργο που θα γινόταν εκεί, την υποθαλάσσια αρτηρία, ζούμε ξανά την αποκορύφωση της δράσης ενός άλλου ιδιόμορφου παρακράτους: εκείνου που σχεδιάζει και εκτελεί δημόσια έργα.

Στα χρόνια που η διαπλοκή γιγαντωνόταν αλλά υπήρχε ακόμη Τύπος να ασκεί μαζικά κριτική στις κυβερνήσεις, διαβάζαμε συχνά για δημόσια έργα που ξεκινούσαν και δεν τελείωναν. Για συμβάσεις που υπογράφονταν με ένα κόστος και κατέληγαν με άλλο, πολλαπλάσιο. Για κατασκευές που έπαιρναν άδειες και περιβαλλοντικές εγκρίσεις με τόσο σαθρούς όρους, που έπεφταν μετά τις πρώτες προσφυγές και οδηγούσαν σε ανασχεδιασμό και φούσκωμα του τιμήματος. Τα παραδείγματα της κακοδιαχείρισης ήταν και παραμένουν αναρίθμητα.

Όμως, στην περίπτωση της υποθαλάσσιας αρτηρίας που θα περνούσε κάτω από τον Θερμαϊκό κόλπο με στόχο, υποτίθεται, να αποσυμφορήσει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, πιάσαμε την απόλυτη κορυφή. Το ελληνικό Δημόσιο δεν θα πληρώσει παραπάνω από όσα είχε συμφωνήσει για κάποιο έργο που έγινε, έστω με κακοτεχνίες ή καθυστερήσεις. Πληρώνει 85 εκατομμύρια ευρώ για ένα έργο που δεν έγινε ποτέ.

Η περίπτωση της υποθαλάσσιας αρτηρίας έχει χαρακτηριστικά που την καθιστούν μοναδική. Το ιστορικό της υπόθεσης είναι τεράστιο και βρίθει από λάθη και αστοχίες. Όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι το κόστος που επωμίζονται τα συνήθη υποζύγια, όσοι πληρώνουν φόρους και όσοι δεν μπορούν να αποφύγουν τις συνέπειες των μνημονίων. Κόστος που πέφτει με όλο του το βάρος, χωρίς να το ελαφραίνει η... απόλαυση της οδήγησης σε μια αρτηρία που πήζει από την κυκλοφοριακή συμφόρηση ή κλείνει λόγω κακοκαιρίας. Κόστος που προέκυψε από δικαστικές αποφάσεις και συμβιβασμό με τους κατασκευαστές που δεν κατασκεύασαν.

Το πιθανότερο είναι ότι για το έγκλημα της υποθαλάσσιας αρτηρίας δεν θα βρεθεί πρωθυπουργός να αναρωτηθεί ούτε «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο» ούτε και «ποιος σχεδιάζει αυτόν τον τόπο». Άλλωστε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει νομοθετήσει τις «Πρότυπες προτάσεις», μέθοδο διά της οποίας οι ίδιοι οι κατασκευαστές θα προτείνουν μεγάλα έργα προς χρηματοδότηση από το Δημόσιο. Το μέλλον διαγράφεται λαμπρό, υπόγειο, επίγειο και υπεριπτάμενο flyοver...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: