24.10.23

Ωρα μηδέν για τον ΣΥΡΙΖΑ...


«ΣΥΡΙΖΑ, ώρα μηδέν». Επείτα από πολύμηνη περιδίνηση, δύο εκλογικές ήττες, την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και μια... συγκρουσιακή εσωκομματική αναμέτρηση που οδήγησε στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως οδηγείται σε μια αναπόφευκτη ρήξη στο εσωτερικό του. 

Το μήνυμα για διαγραφή των ιδρυτικών στελεχών, Φίλη, Βίτσα και Σκουρλέτη, που δόθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη μέσω Twitter κι ενώ ο ίδιος βρίσκεται ακόμα στις ΗΠΑ αναμένεται να λειτουργήσει ως επιταχυντής των εξελίξεων. 

Αυτό, άλλωστε, εκτιμούν και οι ίδιοι. Ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκε σήμερα ο Νίκος Φίλης είναι ενδεικτικός. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Παιδείας «αυτή η ιστορία των διαγραφών δεν μαζεύεται». Το ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος, μιλώντας την Τρίτη στο OPEN, εκτίμησε ότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ «από ό,τι φαίνεται, θα γίνει χωρίς τους ανθρώπους που έχουν διαφορετικές απόψεις, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης τους διασύρει και τους διαγράφει», ενώ τόνισε ότι «οι νέες εξελίξεις επιταχύνουν τα πράγματα, κόβουν δυνατότητες δεύτερων σκέψεων και δείχνουν ότι η αναβολή του Συνεδρίου ήταν για λόγους εκκαθάρισης του κόμματος». Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε η φράση Φίλη ότι «υπάρχει αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έκανε λόγο για «πορεία βίαιης μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ» και εκτίμησε ότι «αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα κεντροδεξιό, άνευρο κόμμα. Αν υπάρχει μια τέτοια πορεία, εμείς θα είμαστε απέναντι». Το εύρος της απόστασης που χωρίζει τα στελέχη της «Ομπρέλας» από την ηγεσία αποκρυσταλλώνεται στις λέξεις «ευτελισμός» και «γελοιοποίηση» που χρησιμοποίησαν Φίλης και Σκουρλέτης. Ο δεύτερος, μάλιστα, σε ακόμη πιο αιχμηρό τόνο, καυτηρίασε τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «με αυτά που γίνονται έχουμε εξασφαλίσει ένα μεγάλο κομμάτι στις επιθεωρήσεις της σεζόν». Επιπλέον, χαρακτήρισε «κατάντια» την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και αναφέρθηκε και σε «παράκεντρα που βρίσκονταν γύρω από τον Τσίπρα τα οποία δουλέψαν υπόγεια με έναν στημένο μηχανισμό».

Οσον αφορά τον Δημήτρη Βίτσα, παρότι επέλεξε να κινηθεί σε πιο χαμηλούς τόνους αναδεικνύοντας ότι η διαγραφή των τριών πρέπει πρώτα να περάσει μέσα από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, επί της ουσίας επανεβαίωσε το χάσμα με το μπλοκ των προεδρικών. «Για να γίνει κάποιος μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας πρέπει να είναι μέλος 5 χρόνια. Ο Κασσελάκης εκλέχθηκε πρόεδρος ενώ ήταν μέλος ένα μήνα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η «αποκάλυψη» Βίτσα για μια προσωπική κουβέντα που είχε με τον νέο πρόεδρο του κόμματος: «Ο ίδιος ο Κασσελάκης λέει ότι είναι αριστερός, και μάλιστα μου είπε ο ίδιος ότι είναι πιο αριστερός από εμένα. Μακάρι», είπε στον ΑΝΤ1. 

Το επόμενη βήμα της «Ομπρέλας» και οι σκέψεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου
Οπως έγραφε, πάντως, σήμερα η «Κ» αυτό που απασχολεί την «Ομπρέλα» είναι η εκδήλωση των προθέσεων των στελεχών της να πραγματοποιηθεί την κατάλληλη χρονική στιγμή, στο ιδανικό πολιτικό timing.

Το «σήμα» που ενδεχομένως πυροδοτούσε μια συντεταγμένη διάσπαση, θα ήταν η ανεξαρτητοποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Σε μια τέτοια περίπτωση, η -για την ώρα- εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα παρακολουθούσε με ενδιαφέρον τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδρούσαν άλλα στελέχη, ανάμεσά τους και αυτά που βρίσκονται κοντά στην Εφη Αχτσιόγλου και τα οποία κρατούν χαμηλούς τόνους, τουλάχιστον στις δημόσιες παρεμβάσεις τους. 

Ανοίγει ξανά η συζήτηση περί «υπονομευτών»
Η κίνηση Κασσελάκη να ανοίξει θέμα διαγραφής των τριών στελεχών της «Ομπρέλας», πάντως, άνοιξε και ένα νέο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το μήνυμά του στο Twitter γράφοντας ότι «επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ έκανε λόγο για «εσωκομματικούς τηλεοπτικούς χορηγούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη» οι οποίοι συνέβαλαν σε εκλογικές ήττες του κόμματος. 

Επί της ουσίας, η πλευρά Κασσελάκη επανέφερε τη συζήτηση περί «υπονομευτών» του Αλέξη Τσίπρα, με τον κ. Φίλη να απαντά κάνοντας λόγο για «αθλιότητες» και να σημειώνει ότι δεν ήταν αυτός που ψήφισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης που αρθρογραφούσε υπέρ του το 2015, όπως είπε. «Εγώ έδωσα μάχη για να γίνει κυβέρνηση η Αριστερά, και με πονάει αυτό το κατάντημα σήμερα», προσέθεσε. «Βίτσας, Φίλης, Σκουρλέτης υπήρξαμε υπουργοί, εκλεγμένα στελέχη του κόμματος, με παρουσία και προσωπική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα», υπενθύμιζε ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ο Δημήτρης Βίτσας συμπεριέλαβε τον εαυτό του και πολλά στελέχη της σημερινής εσωκομματικής αντιπολίτευσης – αλλά και τον Νίκο Παππά ο οποίος ανήκει στο μπλοκ Κασσελάκη – στην ομάδα ανθρώπων που «μαζί με τον Αλέξη» έχτισαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον οδήγησαν στην κυβέρνηση. 

Η φράση του Νίκου Φίλη ότι «Μητσοτάκης και Κασσελάκης συμφωνούν», οι αναφορές Σκουρλέτη «σε πορεία μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κεντροδεξιό κόμμα μπαλαντέρ», αλλά και η ερμηνεία Βίτσα ότι το «ανανεωτική, οικολογική, ριζοσπαστική αριστερά δείχνει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το κόμμα μας», αναδεικνύουν τη «γραμμή» της «Ομπρέλας» να λειτουργήσει ως «υπερασπίστρια» δύναμη της «ιστορικής διαδρομής του κόμματος». 

Σημειώνεται ότι και η νεολαία του κόμματος, σε ανακοίνωση της, έκανε λόγο για πρακτικές αυταρχικές και επικίνδυνες και ζήτησε τη σύγκληση των οργάνων και την ανάκληση των διαγραφών. 

Η αντίδραση του «μπλοκ» των προεδρικών
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη απάντησε στους διαφωνούντες, κάνοντας λόγο για εξάντληση της υπομονής και της ανοχής του προέδρου, ενώ υποστήριξε ότι «δεν έχουμε μόνο μια έλλειψη σεβασμού προς το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά έχουμε και μια έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπο του προέδρου». Προσέθεσε, επίσης, ότι «μέχρι στιγμής, όσοι καμώνονται ότι ενδιαφέρονται για την πολιτική δεν επέτρεψαν να εφαρμοστεί πολιτική από τη νέα ηγεσία». 

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσίπρας εκτίμησε για τα στελέχη της «Ομπρέλας» ότι «είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να φύγουν» και ότι είναι «ειλημμένη απόφαση να υποστεί ζημιά ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ιδρυθεί άλλο κόμμα».

«Επιτέλους Τέλος! Η Δημοκρατία εναντίον των βαρόνων της αριστερής ελίτ. Τελειώνουμε με την νομενκλατούρα της ελίτ και των ιερών αγελάδων. Απαλλάσσεται το κόμμα από τα στελέχη της φράξιας που ταλαιπωρούν και συκοφαντούν τον Στέφανο Κασσελάκη», έγραψε στον λογαριασμό του στο facebook ο πρώην σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, ενώ χτες βράδυ ο Παύλος Πολάκης αναδημοσίευσε το ποστ Κασσελάκη επαινώντας τον νέο πρόεδρο του κόμματος: «Προχωράμε πρόεδρε και θα αντέξουμε και θα ξανανικήσουμε». 

Τι προβλέπει το καταστατικό για τις διαγραφές στελεχών
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο Action24, παρουσίασε τα 3+1 βήματα που προβλέπονται από το καταστατικό του κόμματος, όταν τίθεται θέμα διαγραφής. 

Οπως είπε ο κ. Κοτσακάς, όταν γίνει μία καταγγελία εναντίον στελέχους, οποιουδήποτε που είναι οργανικά ενταγμένος στο ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος. Στη συνέχεια, ορίζεται ένα Τριμελές Γραφείο (η Επιτροπή Δεοντολογίας αποτελείται από 15 μέλη) το οποίο κάνει την προδιαδικασία. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η προδιαδικασία, το Τριμελές Γραφείο εισηγείται στην Ολομέλεια της Επιτροπής για το τι πρέπει να γίνει και για το ύψος της ποινής, την ποινή που πρέπει να επιβληθεί. Τέλος, για να εγκριθεί μία ποινή από την Επιτροπή Δεοντολογίας χρειάζεται ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή να την εγκρίνουν τα 10 από τα 15 μέλη της. 

Όπως εξήγησε ο κ. Κοτσακάς, πάντως, η Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται από το Συνέδριο και απολογείται μόνο στο Συνέδριο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν δεσμεύεται από τον πρόεδρο, ούτε είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει την απόφασή του. Πάντως, όπως σημείωνε η «Κ», αν ένα όργανο του κόμματος αμφισβητούσε την εισήγηση του προέδρου, αυτό θα ήταν η πρώτη σοβαρή εσωκομματική ήττα του Στέφανου Κασσελάκη. 

Η επόμενη μέρα
Οπως είχε γράψει η «Κ» οι συζητήσεις για το νέο σχήμα που ετοιμάζεται έχουν προχωρήσει, ενώ η χθεσινή εξέλιξη πιθανώς να επισπεύσει την πορεία οριστικής και συντεταγμένης σύγκρουσης της «Ομπρέλας» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι το στέλεχος της «Ομπρέλας» και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, Αννέτα Καββαδία σχολίασε την κίνηση Κασσελάκη γράφοντας απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν είναι CEO σε πολυεθνική αλλά πρόεδρος σε ένα αριστερό, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, κόμμα», φράση που αποτυπώνει το εύρος της σύγκρουσης. Ταυτόχρονα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», για ορισμένα στελέχη της «Ομπρέλας» η χθεσινή κίνηση Κασσελάκη αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για αυτό και προτίθενται να πιέσουν προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών αποχώρησης από το κόμμα. 

Στην πόρτα της εξόδου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Πλέον, καταλυτικό ρόλο θα παίξει η επόμενη κίνηση του άτυπου ηγέτη της «Ομπρέλας», Ευκλείδη Τσακαλώτου, την ώρα που η εσωκομματική τάση του ΣΥΡΙΖΑ ήδη επεξεργάζεται σε συχνές συνεδριάσεις της τα βασικά σημεία του πολιτικού της σχεδίου σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί η επιλογή της συντεταγμένης ρήξης με το κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεδριάσει στις 11-12 Νοεμβρίου, με την ημέρα αυτή να λογίζεται για τους «διαφωνούντες» με τη νέα ηγεσία ως ορόσημο, χωρίς πάντως να αποκλείεται η δρομολόγηση εξελίξεων και νωρίτερα.

Τέλος, πυκνώνουν τις τελευταίες ημέρες οι φωνές που ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει. Χτες, ο Γιώργος Βαρεμένος, σήμερα ο Χρήστος Γιαννούλης, αλλά και οι Βίτσας και Σκουρλέτης αναφέρθηκαν στον πρώην πρόεδρο του κόμματος, με τους δύο πρώτους να εκτιμούν πως μια παρέμβασή του πιθανώς να λειτουργούσε ως ανάχωμα στις διασπαστικές τάσεις και τον Πάνο Σκουρλέτη να θεωρεί υποχρέωση του Αλέξη Τσίπρα να πει τη γνώμη του...

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: