12.10.23

Βαθαίνει η κρίση...


Καζάνι που βράζει θυμίζει πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η άτυπη ανακωχή που είχαν συμφωνήσει -λόγω αυτοδιοικητικών εκλογών- η ηγεσία με τους ...διαφωνούντες φαίνεται ότι λήγει άδοξα λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο. Η προσπάθεια που έγινε να κρυφτούν κάτω από το χαλί για μικρό χρονικό διάστημα τα προβλήματα στο εσωτερικό, προκειμένου το κόμμα να επικεντρωθεί στη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών, δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Περίπου μία εβδομάδα μετά τις προειδοποιητικές βολές-μήνυμα που έστειλε η μειοψηφία με τα 16 λευκά στην πρόταση Κασσελάκη για τη σύνθεση του προεδρείου της Κ.Ο., η συνέχεια δόθηκε χθες με τις ανακοινώσεις των νέων τομεαρχών. Οι βουλευτές που στέκονται λιγότερο ή περισσότερο επικριτικά απέναντι στον νέο πρόεδρο, πλην τριών εξαιρέσεων (Κώστας Μπάρκας, Κυριακή Μάλαμα και Γιώργος Ψυχογιός), έδειξαν να επιμένουν στην άρνησή τους να αναλάβουν κάποια θέση ευθύνης στο νέο οργανόγραμμα αρμοδιοτήτων, γεγονός που είχε σχολιαστεί με τη φράση περί «λευκής απεργίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά όπως αποτυπώνεται και στη λίστα με τα ονόματα των σχετικών ανακοινώσεων, ο Στ. Κασσελάκης εισέπραξε ουκ ολίγα «όχι» στην απόπειρά του να διαμορφώσει τη νέα ομάδα κρούσης με τρόπο συνθετικό και ενωτικό. Το αποτέλεσμα ήταν οι τομεάρχες να προκύψουν σχεδόν αποκλειστικά από τη δεξαμενή όσων τον υποστήριξαν προεκλογικά αλλά και από τη λεγόμενη ομάδα του Ν. Παππά.

Μια εξέλιξη που προκάλεσε λίγο αργότερα την έκρηξή του, η οποία εκφράστηκε εμμέσως πλην σαφώς με ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με αυτήν ο κ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι «όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος», ενώ επιπλέον έκανε γνωστό ότι οι ενδιαφερόμενοι να θέσουν υποψηφιότητα στις επικείμενες ευρωεκλογές, πρέπει να εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο www.isyriza.gr. «Θα λογοδοτώ πάντα σε εσάς αδιαμεσολάβητα. Αρχίζοντας με την ανοιχτή εκδήλωσή μας στο Κερατσίνι» (σήμερα στις 18.30), δεσμεύτηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την πτέρυγα της «Ομπρέλας» μέσω της Αννέτας Καββαδία, πρώην βουλεύτριας που είχε υποστηρίξει προεκλογικά τον Ε. Τσακαλώτο και η οποία μέσω Facebook αντέστρεψε τα επιχειρήματα του κ. Κασσελάκη, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από κάποιον κακεντρεχή ως υπονομευτικές. Παράλληλα, παρέπεμψε στο άρθρο 39 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την επιλογή των υποψήφιων βουλευτών, θέλοντας έτσι να καταδείξει ότι η πρόταση του νέου προέδρου δεν συμβαδίζει με τις καταστατικές προβλέψεις, ενώ ξεκινούσε την ανάρτησή της με τη γνωστή λουδοβίκεια φράση «L’ État c’ est moi» (το κράτος είμαι εγώ).

Οι αψιμαχίες και οι εμφύλιοι επεκτάθηκαν και σε άλλα πεδία, δίνοντας μια ευρύτερα πολεμική εικόνα στο εσωκομματικό σκηνικό. Ειδικότερα, ο Π. Σκουρλέτης απαντώντας στην πρόταση του Χρ. Σπίρτζη για κοινή κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, μίλησε για «κυνική ομολογία ενός σχεδίου που σημαίνει εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο της Αριστεράς και τη συσσωμάτωσή του σε ένα κεντροαριστερό κόμμα» (ΕΡΤ), κάτι που ερμήνευσε ως αποκαλυπτικό για τα πρόσωπα που υπονόμευσαν τον ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη περίοδο. Επιπλέον κατηγόρησε τον κ. Σπίρτζη ότι «ήταν υπεύθυνος για να οργανώσει την αυτοδιοικητική δουλειά και παρέδωσε λευκή κόλλα».

Δημόσιες αιχμές εναντίον της Θεοδώρας Τζάκρη άφησε η Πέτη Πέρκα, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις της νέας γραμματέως της Κ.Ο. ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι ακραία, μειοψηφική και αυτοαναφορική και θα χάσει στο συνέδριο με 80%. «Η κ. Τζάκρη είπε ότι θα μας πάρει τα κεφάλια. Ηρθε στο κόμμα μας από ένα άλλο κόμμα, την καλοδεχτήκαμε, αλλά υπάρχουν και αρχές. Αν κάποιος ήθελε ένα άλλο κεντρώο κόμμα θα μπορούσε να φτιάξει ένα δικό του κεντρώο κόμμα» (Open).

Από την πλευρά του, ο Ν. Βούτσης (Action 24) διέκρινε προσωπικές θέσεις του κ. Κασσελάκη σε ορισμένα θέματα που ανέπτυξε στην ομιλία του στον ΣΕΒ, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα του Κέντρου ή της δεξιάς Σοσιαλδημοκρατίας. Τέλος, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη, χαρακτήρισε «μπακαλίστικες» τις μεθόδους ανάλυσης του εκλογικού αποτελέσματος για τον ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώην βουλευτή Χριστόφορο Βερναρδάκη, που εκτίμησε («Εφ.Συν.») ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται σήμερα στα όρια του 12%...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: