27.10.23

Τρεις αρχηγικές κινήσεις...


Ένα restart του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με κανόνες ως προς την δημόσια εικόνα του, δρομολόγησε ο Στέφανος Κασσελάκης, παρουσιάζοντας παράλληλα την ...πολιτικο-οικονομική πλατφόρμα του κόμματος επί της οποίας θα ασκεί στο εξής την αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αμερική, έκανε τρεις “αρχηγικές” κινήσεις που προκάλεσαν προβληματισμό στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

 -Συναντήθηκε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Κουμουνδούρου σε μία προσπάθεια διερεύνησης προθέσεων και περιθωρίου συνύπαρξης. Ο επικεφαλής της «Ομπρέλας» τον κάλεσε, όπως αναμενόταν, να αποσύρει τις παραπομπές στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής τους Τζουμάκα-Βίτσα-Σκουρλέτη-Φίλη, ως αναγκαία κίνηση για να γίνει συζήτηση στο κόμμα σε ήρεμο πολιτικό κλίμα.

Η απάντηση του κ. Κασσελάκη ήρθε δύο ώρες αργότερα, μέσα από εισήγησή του στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου: «Βρισκόμαστε σε μια φάση ανασυγκρότησης του κόμματος, μπροστά σε ένα συνέδριο, και είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Νομίζω όμως ότι εδώ έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια. Δεν αναφέρομαι στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ούτε στην πολιτική κριτική. Κι αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί κανείς και σε κανένα κόμμα του κόσμου».

Όπως προκύπτει, αλλά και σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης δεν προτίθεται να «συγχωρήσει» τις ακραίες επιθέσεις που δέχθηκε, όπως για σχέση με διαπλοκή και ολιγαρχία ή ότι είναι Πέπε Γκρίλο με ύφος Τραμπ ή ότι εξελέγη μέσα από το σκοτεινό διαδίκτυο και άλλα.

Επιθέσεις που έχουν κάνει ακόμα και στελέχη της μειοψηφίας να εξοργιστούν παίρνοντας αποστάσεις από την «Ομπρέλα».

Χείρα συνεργασίας με την «ήρεμη» μειοψηφία
- Συγκάλεσε το Εκτελεστικό Γραφείο ως απαρχή τακτικών συνεδριάσεων του εν λόγω ευέλικτου οργάνου (σ.σ. το θέσπισε ο Αλέξης Τσίπρας πρόπερσι) που θα συντονίζουν και θα ελέγχουν την καθημερινή πολιτική δράση του κόμματος.

Ο εγκάρδιος χαιρετισμός και οι ασπασμοί με την Εφη Αχτσιόγλου δεν πέρασαν απαρατήρητοι (κάθε άλλο…) ως ένδειξη της προσπάθειας για αρμονική συνύπαρξη με την «εντός ορίων» μειοψηφία (σε αντίθεση «με την έξαλλη Ομπρέλα»).

Βεβαίως η κ. Αχτσιόγλου έθεσε και επισήμως το αίτημα της ομάδας της για επίσπευση του συνεδρίου και άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ωστόσο τέτοια απόφαση δεν ελήφθη.

Όσον αφορά στη δημόσια εικόνα, ο κ. Κασσελάκης εισηγήθηκε να περνούν από το γραφείο Τύπου του κόμματος οι εμφανίσεις των στελεχών στα μέσα ενημέρωσης, «ώστε να βγαίνει προς τα έξω μία ενιαία φωνή».

Η πρόταση έγινε δεκτή. Κατά ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, και η ίδια η «Ομπρέλα» αποφάσισε να ρίξει τους τόνους μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή, καθώς, όπως αναφέραμε παραπάνω, οι ακραίες εμφανίσεις των στελεχών της λειτούργησαν αρνητικά για την ίδια την ομάδα.

Μέσω Economist το πολιτικο-οικονομικό σχέδιο

- Η τρίτη κίνηση ήταν η πολιτικο-οικονομική πλατφόρμα που παρουσίασε στο συνέδριο του Economist.
Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, λείανε τις γωνίες που είχε εμφανίσει ο λόγος του στη συνέλευση του ΣΕΒ (περί «μη δαιμονοποίησης του κεφαλαίου»).

Επί της ουσίας, συνέδεσε την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας με τις τεράστιες προσπάθειες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για να βελτιωθούν όλοι οι οικονομικοί δείκτες και να βγει επιτυχώς η χώρα από τα μνημόνια, ενώ αποδόμησε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το κυρίαρχο στοιχείο της ομιλίας, πάντως, ήταν η σύνδεση των οικονομικών στόχων με την αναβάθμιση της ποιότητα ζωής της κοινωνίας, δίνοντας τον σχετικό τίτλο στην παρέμβασή του: «Τα οικονομικά πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικά για να έχουν ουσία».

Για ευνόητους λόγους έδωσε έμφαση στα εργασιακά («για εμάς δεν αποτελεί λύση ο εργασιακός μεσαίωνας») στην υγεία, στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στο φορολογικό σύστημα (ΦΠΑ) και στην ακρίβεια που συνθλίβει το εισόδημα.

Με κατακλείδα τη φράση «φιλοδοξώ να γίνω ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας για όλους τους Έλληνες»...

Μαρίνα Μάνη

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: