Συνάντηση σε «πολύ καλό κλίμα», λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είχαν στα γραφεία του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ζήτησε από τον πρόεδρο του κόμματος να πάρει πίσω τις διαγραφές...
Στη δήλωσή του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε:
«Είχα συνάντηση σε παρά πολύ καλό κλίμα με τον Στέφανο Κασσελάκη» και πρόσθεσε: «Σχέδια για αλλαγές όσο υπάρχουν οι απειλές για διαγραφές δεν μπορούν να γίνουν», σημειώνοντας ότι του ζήτησε να «πάρει πίσω» τις διαγραφές και πως ο πρόεδρος του κόμματος απάντησε ότι «θα το κοιτάξει σοβαρά».
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να είπε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως θέλει πειθαρχία στα ΜΜΕ και οποίος θέλει κάτι να πει έχει το ελεύθερο να τα λέει στα όργανα του κόμματος σύμφωνα με το καταστατικό.
Η κριτική Τσακαλώτου και η διαδικασία στην Επιτροπή Δεοντολογίας
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, από τον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξαπέλυσε βολές κατά του τρόπου που κινούνται τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και η ηγετική του ομάδα, τονίζοντας ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος έχει προχωρήσει σε πλήθος δηλώσεων, εκφράζοντας απόψεις που «είναι διαφορετικές από τη δική μας παράδοση» και λέγοντας «πολύ διαφορετικά πράγματα,... πολύ πέρα από την Αριστερά».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε μια πολιτική συζήτηση, αυτό είναι το βασικό που βάζω εγώ», προσθέτοντας ξεκάθαρα πως ανησυχεί «και θεσμικά», αλλά «και επί της ουσίας», δηλαδή για όσα λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζοντας την ανησυχία του, σημείωσε: «Βλέπω ότι απομακρυνόμαστε από πραγματικές πολιτικές και πολιτικές συζητήσεις», όπως το «πώς θα ανταποκριθούμε στην ακρίβεια, στην ανισότητα».
Δ. Αυγέρη: Ο πρόεδρος δεν μίλησε για διαγραφές
Από τη δική της πλευρά, το πρωί της Πέμπτης, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, από τον ΑΝΤ1, αναφερόμενη σε όσους ασκούν κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε ότι ενώ «όλοι είναι προς κρίση και προς αξιολόγηση, ο κ. Κασσελάκης αντιμετωπίστηκε, τον ένα μήνα που είναι στη θέση του προέδρου, λες και είναι σε αυτή τη θέση τα τελευταία 8 χρόνια».
Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι «αποδεικνύεται τελικά ότι υπάρχει αμφισβήτηση της ίδιας της διαδικασίας εκλογής προέδρου από τη βάση», σημειώνοντας ότι «η εκλογή προέδρου από τα μέλη του κόμματος είναι μια καταστατική πρόβλεψη που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Αν υπάρχει μία υποχρέωση των μελών και των στελεχών είναι να σέβονται τις καταστατικές διατάξεις». Και επανέλαβε ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν προχώρησε σε διαγραφές», αλλά «προχώρησε σε μια δήλωση για να εκφράσει την πολιτική του απαρέσκεια και καταδίκη για συγκεκριμένη συμπεριφορά, που υπερέβη κατά πολύ τις κόκκινες γραμμές και της καλοπροαίρετης και της κακοπροαίρετης κριτικής. Και παρέπεμψε –έχει το δικαίωμα να το κάνει- στα αρμόδια καταστατικά όργανα του κόμματος για να επιληφθούν επί του θέματος».
«Υπάρχει μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει. Σεβόμαστε απόλυτα τα όργανα του κόμματος και τις αποφάσεις τους», πρόσθεσε η Δώρα Αυγέρη.
Τι προβλέπει το καταστατικό
Όσον αφορά τις διαγραφές από το κόμμα, όπως προβλέπει το καταστατικό του κόμματος και έχει εξηγήσει αναλυτικά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσακάς, κανένα μέλος του κόμματος δεν μπορεί να διαγραφεί με μια ανάρτηση στο X (πρώην Twitter).
«Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι το μόνο όργανο που έχει εκλεγεί από το Συνέδριο του κόμματος. Κατά συνέπεια η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο Συνέδριο και θέλω αυτό να είναι σαφές», είπε ο Αντώνης Κοτσακάς, που εξήγησε τη διαδικασία:
«Όταν γίνει μία καταγγελία εναντίον οποιουδήποτε είναι οργανικά ενταγμένος στον ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος. Ορίζεται ένα τριμελές γραφείο το οποίο κάνει προδικασία, δηλαδή μιλάει με τον καταγγέλλοντα, με τον καταγγελλόμενο, ο καθένας έχει δυνατότητα να προτείνει δύο ή τρεις μάρτυρες και όταν ολοκληρωθεί αυτή η προδικασία, το τριμελές γραφείο εισηγείται στην Ολομέλεια της Επιτροπής για το τι πρέπει να γίνει και για το ύψος της ποινής».
Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου
Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, που ορίστηκε εκτάκτως, ξεκίνησε στις 16.30, και γίνεται παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη. Στο σώμα αυτό μετέχουν επίσης οι Ρένα Δούρου, Έφη Αχτσιόγλου, Δώρα Αυγέρη, Θεοδώρα Τζάκρη αλλά και ο πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος.
Στη συνεδρίαση του οργάνου αναμένεται να διευκρινιστεί αν θα συνεδριάσει άμεσα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, όπως έχουν ζητήσει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Νεολαία του κόμματος ή αν τα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων και των προτάσεων διαγραφής για τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα θα συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή που έχει οριστεί να συνεδριάσει στις 11 Νοεμβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου