4.10.23

Τώρα διαψεύδουν τις ελλείψεις στα φάρμακα...



Σε ακόμα μια προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας επιδίδεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο λόγος για τις ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων που απουσιάζουν από τα ράφια και τα συρτάρια των φαρμακείων. Σε αυτά περιλαμβάνονται παιδικές αντιβιώσεις, κολλύρια, ινσουλίνες και δεκάδες άλλα, με πολίτες να καταγγέλλουν ότι αναγκάζονται να κάνουν χιλιόμετρα προκειμένου να τα εντοπίσουν.

Τη στιγμή... λοιπόν που είναι δεδομένες οι ελλείψεις πολύ γνωστών και ευρέως διαδεδομένων φαρμάκων, το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να πείσει πως «δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό δελτίο Τύπου. 

Βεβαίως, το Υπουργείο παραδέχεται ακολούθως πως υπάρχει μη διαθεσιμότητα ορισμένων φαρμάκων, όμως σπεύδει να προσθέσει ότι αυτή «καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία». Ακόμα μια παραδοχή της έλλειψης σκευασμάτων αποτελεί και η φράση ότι «τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη». Άρα, ελλείψεις υπάρχουν.


Την ίδια φράση («η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη») χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο υπουργός, μιλώντας λίγο αργότερα στο ertnews, επιχειρώντας να περάσει μια ωραιοποιημένη εικόνα για ό,τι συμβαίνει.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης πριν από μόλις δύο ημέρες είχε ομολογήσει στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ πως υπάρχουν ελλείψεις σε 150 φάρμακα, που αφορούν και σε σκευάσματα που προορίζονται για παιδιά. Χαρακτηριστικό είναι το εξής απόσπασμα «...έχουμε πρόβλημα παγκόσμιο έλλειψης φαρμάκων. Αυτό αντανακλάται και εδώ. Έχουμε μια διαρκή παρουσία και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας. Γεγονός είναι το εξής: Λείπουν περίπου 150 φάρμακα, τα οποία αφορούν διάφορες κατηγορίες ασθενών πολλές φορές παιδιά. Κάποιες αντιβιώσεις και λοιπά, τα οποία δεν βρίσκουν οι γονείς στα φαρμακεία». Η σχετική συνέντευξη Χρυσοχοΐδη φιλοξενείται στο site του Υπουργείου Υγείας.  

Επίσης αλλεπάλληλα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ καταγράφουν ελλείψεις δεκάδων φαρμάκων, όπως π.χ. του MEGA που κάνει λόγο για απουσία από τα φαρμακεία τουλάχιστον 140 σκευασμάτων.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονική περίοδο που αναμένεται έξαρση ιώσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση ζήτησης σε φάρμακα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

Το υπουργείο Υγείας ελέγχει καθημερινά τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην αγορά, ώστε να διακριβωθεί η επάρκεια τους και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τυχόν ελλείψεων.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία. Το ίδιο άλλωστε, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, έχουν ήδη διαβεβαιώσει δημοσίως, χθες και σήμερα, οι εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται στο φάρμακο (φαρμακοποιοί κλπ.)

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχουν εκδοθεί τρεις αποφάσεις για απαγόρευση εξαγωγών.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας έχοντας ως κύριο μέλημα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, δρομολογεί σημαντικές παρεμβάσεις στοχεύοντας στην επάρκεια των φαρμάκων και συνεπώς στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Στα μέτρα που προωθούνται είναι η εφαρμογή του Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), ενώ σήμερα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που διασφαλίζει τη διαφάνεια καθ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων. Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση των φαρμάκων, πληροί την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, ώστε αυτές να καλύπτονται εγκαίρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: