15.10.23

Τρόφιμα: Με «σπασμένα φρένα» οι ανατιμήσεις...

Σε μια άνευ προηγουμένου κούρσα ανατιμήσεων έχουν επιδοθεί τα τρόφιμα κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, τινάζοντας στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα οποία επεξεργάστηκε η ΑΥΓΗ της Κυριακής, η ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά έχει ανατιμηθεί κατά 28,35%, επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά ανά την Ελλάδα τα μέγιστα...


Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΠΑ, ένα μέσο νοικοκυριό ξόδευε περί τα 305 ευρώ τον μήνα σε σούπερ μάρκετ πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, ήτοι 3.660 ευρώ τον χρόνο. Συνεπώς, ένα τέτοιο νοικοκυριό για να αγοράσει τα ίδια ακριβώς προϊόντα μέσα σε έναν μήνα χρειάζεται 391,5 ευρώ ανά μήνα ή 4.698 ευρώ μέσα σε ένα έτος. Αυτό συνεπάγεται ότι η επιβάρυνση αγγίζει τα 1.038 ευρώ.

Το παραπάνω είναι μόνο ένα κομμάτι της συνολικής επιβάρυνσης, καθότι, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η στέγαση έχει ανατιμηθεί κατά 16%, οι μεταφορές πάνω από 20%, η ένδυση και η υπόδηση κατά σχεδόν 10%, ξενοδοχεία-εστιατόρια-καφέ κατά σχεδόν 15,5%, ενώ η ομάδα Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες κατά σχεδόν 15%, κάνοντας δυσβάσταχτη την καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά να μειώνεται το πραγματικό τους εισόδημα.

Οι αλλαγές λόγω ακρίβειας

Παράλληλα, σχεδόν 2 δισ. ευρώ λιγότερα δαπάνησαν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα το 2022 σε σύγκριση με το 2009 για είδη παντοπωλείου-διατροφής, καθώς υπολογίζεται ότι ενώ η συνολική δαπάνη το 2009 ήταν 22,10 δισ. ευρώ, το 2022 διαμορφώθηκε στα 20,28 δισ. ευρώ και μάλιστα σε ένα έντονα πληθωριστικό περιβάλλον. Το παραπάνω δείχνει την καθίζηση που έχουν υποστεί τα πραγματικά εισοδήματα. Ως εκ τούτου, οι πολίτες δαπανούν λιγότερα χρήματα για ελαιόλαδο, κρέας και φρέσκο γάλα, αλλά περισσότερα για είδη αρτοποιίας και γενικώς υδατάνθρακες, και προτιμούν το αρκετά φθηνότερο κοτόπουλο από το μοσχαρίσιο και το αιγοπρόβειο κρέας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η δαπάνη κατά κεφαλήν σε είδη παντοπωλείου διαμορφώθηκε το 2022 στα 1,825 ευρώ, μειωμένη κατά 5,8% σε σχέση με το 2009. Σε σχέση με το 2021, η συνολική δαπάνη σε είδη παντοπωλείου αυξήθηκε κατά 3,1%, κάτι που αποδίδεται στον συνδυασμό των ανατιμήσεων και της μείωσης στον όγκο αγορών των νοικοκυριών.

Από την ανάλυση των στοιχείων της μηνιαίας χρηματικής δαπάνης, αλλά κυρίως από την ανάλυση των στοιχείων για τις ποσότητες αποκαλύπτεται το νέο διατροφικό μοντέλο που επικρατεί στην Ελλάδα. Όπως προκύπτει, το 2022 καταναλώσαμε 41,6% λιγότερο φρέσκο γάλα σε σύγκριση με το 2009, 27% λιγότερο τυρί, 30% λιγότερο ελαιόλαδο, αλλά 67% περισσότερο βούτυρο, 43% λιγότερο αιγοπρόβειο κρέας και 31,3% λιγότερο μοσχαρίσιο κρέας, αλλά 15% περισσότερο κοτόπουλο, που αποτελεί σαφώς πιο οικονομική λύση. Επίσης, καταναλώσαμε 18% λιγότερα λαχανικά και 14,5% λιγότερα φρούτα, όμως αυξήσαμε κατά 9,5% την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στο σπίτι.

Χειροτερεύει η κατάσταση

Δυστυχώς, η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα -σε ετήσια βάση- αυξήθηκαν κατά 9,4%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, αυξήσεις καταγράφονται σε δημητριακά για πρωινό, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά λαχανικά. Σε ετήσια σύγκριση ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε: Ψωμί και δημητριακά (4,8%), Κρέατα-γενικά (8,4%), Ψάρια-γενικά (4,1%), Γαλακτοκομικά και αυγά (6,7%), Έλαια και λίπη (16,1%), Φρούτα-γενικά (13,9%), Λαχανικά-γενικά (17,7%), Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά (8,2%), Λοιπά τρόφιμα (9,1%), Καφέ-κακάο-τσάι (6%), Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων (13,9%) και Αλκοολούχα ποτά-μη σερβιριζόμενα (5,7%). Ακόμη, τα στερεά καύσιμα «ανέβηκαν» κατά 19,2%, κάτι που εγείρει ερωτήματα σχετικά με ενδεχόμενη αισχροκέρδεια στον κλάδο της ξυλείας. Πλέον, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η κατάσταση στα τρόφιμα θα συνεχίσει να γίνεται χειρότερη για αρκετούς ακόμη μήνες, κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: