24.10.23

Αγωγή εναντίον της ΕΡΤ...



Απίστευτο και όμως αληθινό: ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Γαμπρίτσος, παραιτήθηκε από τη θέση του τον Μάιο του 2022, δηλαδή 17-18 μήνες πριν, ακόμα δεν έχει αντικατασταθεί. Aπίστευτο και αληθινό νο2: καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου ασκεί όλο αυτό το διάστημα ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας. Τα σωματεία εργαζομένων της ΕΡΤ και οι εκπρόσωποί τους είχαν αντιδράσει... και τότε με διάφορες ανακοινώσεις, αλλά τώρα το προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα. Κατέθεσαν αγωγή κατά «της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία» και το διακριτικό τίτλο «Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.» με έδρα στην Αγία Παρασκευή», ζητώντας «να αναγνωρισθεί η ακυρότητα, άλλως το ανυπόστατο των αποφάσεων που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ». Σημειώστε επιπλέον πως πρόκειται για αποφάσεις πολλών εκατομμυρίων, μια και το κόστος του προγράμματος λόγω των πολλών σίριαλ έχει εκτοξευτεί.

Την αγωγή κατέθεσαν η ΠΟΣΠΕΡΤ, η Ενωση Εργαζομένων ΕΡΤ, το Πανελλήνιο Σωματείο Σκηνοθετών και Διευθυντών Παραγωγής ΜΜΕ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών και Τεχνικών ΕΡΤ Α.Ε., ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραγωγής Τεχνικού και Καλλιτεχνικού Προσωπικού Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου ΕΡΤ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού ΕΡΤ (ΠΣΥΠΕΡΤ), το Σωματείο Εργαζομένων Καλλιτεχνών Ορχηστρών και Χορωδίας Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, ο Ιωάννης Δάρρας, δημοσιογράφος, εκπρόσωπος των εργαζομένων ΕΡΤ Α.Ε. και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ, και ο Εμμανουήλ Παπανικήτας, σκηνοθέτης, επίσης εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της.


Διακριτοί ρόλοι



Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Γαμπρίτσος που παραιτήθηκε τον Μάιο του 2022 και ο πρόεδρος της εταιρείας Κωνσταντίνος Ζούλας που ασκεί έκτοτε και τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Αναφέρουν σχετικά στην αγωγή τους: «Η έλλειψη Διευθύνοντος Συμβούλου και η ανάθεση των καθηκόντων του στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου μόνο ως προσωρινό μέτρο εκτάκτου χαρακτήρα και προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επείγουσες ανάγκες της εταιρείας μπορεί να εννοηθεί, καθώς είναι όλως διακριτός και διαφορετικός ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου από εκείνες του Διευθύνοντος Συμβούλου, σύμφωνα και με το ως άνω κανονιστικό πλαίσιο της ΕΡΤ Α.Ε., η οποία πρέπει κατά το νόμο να διοικείται από επταμελές -και όχι εξαμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Παρά ταύτα, δεν υπήρξε μέχρι και σήμερα ορισμός κατά τις εφαρμοστέες διατάξεις νέου προσώπου ως Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ Α.Ε., στη θέση του παραιτηθέντος Γεωργίου Γαμπρίτσου, ούτως ώστε ανακύπτει μείζον θέμα εν γένει κακής συγκρότησης του Διοικητικού της Συμβουλίου ως πλέον de facto εξαμελούς συλλογικού οργάνου διοίκησής της, δηλαδή αντίθετα προς τη ρητή διάταξη του άρθρου 9 του Ν. 4173/2013».

Και συνεχίζουν: «Πέραν του ζητήματος της κακής σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ Α.Ε. ως εξαμελούς πλέον οργάνου διοίκησης, σε αντίθεση με τα οριζόμενα από το Νόμο κατά τα ανωτέρω, προκύπτει και ζήτημα απαρτίας αυτού, όταν συγκαλείται και λειτουργεί ελλείποντος Διευθύνοντος Συμβούλου. Δηλαδή, ακόμη και εάν ήθελε θεωρηθεί (κάτι που δεν ισχύει και αναφέρεται απλώς επί παραδείγματι και κατ’ υπόθεση εργασίας) ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε. θα μπορούσε να συγκροτείται και λειτουργεί νομίμως μόνο με έξι μέλη, αντί επτά που απαιτεί ο Νόμος, τότε και πάλι όμως ανακύπτει ζήτημα κακής σύνθεσης καθώς δεν καλύπτεται η θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου».

Να υπενθυμίσουμε πως αρχές Απριλίου του 2023 κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή με τίτλο «Διοικητικό συμβούλιο ΕΡΤ Α.Ε. Ερμηνευτική διάταξη παρ. 8 άρθρου 9 ν. 4173/2013» σύμφωνα με την οποία «νοείται ως Διευθύνων Σύμβουλος το μέλος του Δ.Σ. - φυσικό πρόσωπο, στο οποίο το Δ.Σ. έχει αναθέσει με απόφασή του την άσκηση των καθηκόντων Διευθύνοντος Συμβούλου». Στην τροπολογία αναφερόταν πως «η καταμέτρηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που παρίστανται για τη διαπίστωση απαρτίας, περιλαμβάνει αυτό το φυσικό πρόσωπο υπό την ιδιότητα του ασκούντος καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου και όχι υπό την άλλη ιδιότητά του, του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου». Tα σωματεία των εργαζομένων είχαν στρέψει τα βέλη τους τότε εναντίον του Κωνσταντίνου Ζούλα: «Η επιμονή του κ. Ζούλα ήταν τέτοια που οι εκπρόσωποι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν θέτοντας εν αμφιβόλω τη διαδικασία και τη λήψη των αποφάσεων μιας και ο πρόεδρος κ. Ζούλας ασκεί παράλληλα και τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου εδώ και μήνες». Στο Δ.Σ. της ΕΡΤ συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, και τα μέλη Νικόλαος Ελματζιόγλου, Ιωάννα Στεφανάκη, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ιωάννης Δάρρας και Εμμανουήλ Παπανικήτας.

Μη νόμιμη σύνθεση

«Επειδή ουσιαστική προϋπόθεση για την έγκυρη συζήτηση και λήψη αποφάσεων από το διοικητικό συμβούλιο ανώνυμης εταιρείας είναι η ύπαρξη νόμιμης σύνθεσης και ο σχηματισμός της απαιτούμενης από το νόμο ή το καταστατικό απαρτίας και πλειοψηφίας, η λήψη απόφασης χωρίς να υπάρχει νόμιμη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου έχει ως συνέπεια την ακυρότητα της απόφασης, όπως επίσης όταν η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου λαμβάνεται κατά παράβαση των κανόνων για τη λειτουργία του, είναι καταχρηστική, αντίκειται στο νόμο, στο καταστατικό ή στο κανονιστικό πλαίσιο της ανώνυμης εταιρείας, όπως έχει παγίως νομολογηθεί», σημειώνει η αγωγή που συνέταξε (και κατέθεσε) το δικηγορικό γραφείο του Κωνσταντίνου Τοκατλίδη.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: