12.10.23

Σκηνικό μετωπικής σύγκρουσης...


Η δεκαπενθήμερη ανακωχή στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έληξε πρόωρα και από χθες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ηχούν τύμπανα πολέμου.

Το ήδη βαρύ κλίμα για τη νέα εκλογική ήττα επιβαρύνθηκε περαιτέρω με την ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ, αλλά και τις δηλώσεις της... Θεοδώρας Τζάκρη και του Βαγγέλη Αποστολάκη. Πλέον βγαίνει εκτός ελέγχου, μετά την απειλή του προέδρου πως «όσοι υπονομεύουν την ενότητα δεν θα μπαίνουν στα ψηφοδέλτια» με την οποία στράφηκε κατά των διαφωνούντων, επιχειρώντας να τους στριμώξει και είτε να ωθήσει στην έξοδο είτε να προκαλέσει βεβιασμένες αντιδράσεις.

Η «αυστηρή προειδοποίηση» Κασσελάκη έρχεται ως κλιμάκωση μετά την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη στη θέση του υπερσυντονιστή των τομέων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πριν από μία εβδομάδα, επιλογή που θεωρήθηκε «διχαστική» και οδήγησε στην επίσημη καταγραφή του ρήγματος με τα 16 λευκά απέναντι στην ενιαία πρόταση για τα πρόσωπα του προεδρείου.

«Ακονίζουν» μαχαίρια

Η δημόσια προειδοποίηση του νέου προέδρου από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης γίνεται αντιληπτή ως επιθετική ενέργεια, υπονομευτική του κόμματος συνολικά, με αποτέλεσμα να δίνει ραντεβού στα όργανα, ακονίζοντας παράλληλα τα μαχαίρια, εφ’ όλης της ύλης.

Θεωρούν ότι ουσιαστικά συνιστά επίθεση στο 44% του κόμματος, με βάση την καταγραφή των εσωκομματικών εκλογών, και εμφανώς συνεχίζει την προεκλογική γραμμή περί «υπονομευτών» και του «εσωτερικού εχθρού». Επιπλέον μία ακόμη ερμηνεία είναι ότι η διαφωνία με τον πρόεδρο δεν είναι ανεκτή.

Μήνυμα προς «ομάδα Έφης»

Από το ηγετικό στρατόπεδο αυτή η σκληρή προειδοποίηση έδειξε να απευθύνεται κυρίως στα στελέχη τα οποία έχουν αναφορά στην Έφη Αχτσιόγλου (Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος) και στην ίδια ασφαλώς. Τα στελέχη αυτά μέχρι στιγμής δεν δείχνουν να συντονίζονται με την Ομπρέλα, η οποία εκδηλώνει δημόσια τις διαφωνίες της. 

Η στάση αποχής απέναντι στη διανομή ρόλων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ερμηνεύεται περαιτέρω από την ηγεσία ως «λευκή απεργία». Έτσι χαρακτηρίζουν, ειδικότερα, τις αρνήσεις για την ανάληψη τομέων ευθύνης, αρχής γενομένης από την περίπτωση της βουλευτή Δυτικής Αθήνας, δυο μέρες μετά την ήττα της στις εσωκομματικές εκλογές, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Χθες, μετά την ανάρτηση Κασσελάκη, που αρχικώς πάγωσε το κόμμα, πηγές από το στρατόπεδο της ηγεσίας παραδέχονταν ότι η αναφορά στην «υπονόμευση της ενότητας» σχετίζεται με τις αρνήσεις σε προτάσεις ανάληψης τομέων. Έδιναν δε τη δική τους εκδοχή για τις αρνήσεις, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί πως η επίκληση του Παύλου Πολάκη ως εμποδίου για την ανάληψη ευθύνης ήταν προσχηματική, καθώς οι κρούσεις σε πρόσωπα αυτής της πλευράς έγινε πριν απότην ανακοίνωση του βουλευτή Χανίων στον ρόλο του υπερσυντονιστή.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως έγιναν προτάσεις, πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε στελέχη όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Σία Αναγνωστοπούλου (δεν ανήκει σε κάποια ομαδοποίηση, η ίδια δηλώνει «είμαι με το κόμμα»), οι οποίοι αρνήθηκαν...

Μαρία Μητσοπούλου

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: