8.10.23

Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών καλούνται να απαντήσουν σοβαρά ερωτήματα...



Σε σοκ η κοινή γνώμη από την καλά οργανωμένη επιχείρηση της Χαμάς. Παρότι η κυβέρνηση υπόσχεται εκδίκηση, καλείται να δώσει απαντήσεις για το φιάσκο.
Την ώρα που η κυβέρνηση και η στρατιωτική ιεραρχία παραμένουν σε κατάσταση αιφνιδιασμού ήδη διατυπώνονται τα πρώτα ερωτήματα για τα σοβαρά κενά ασφάλειας που επέτρεψαν στη Χαμάς να πραγματοποιήσει μια άνευ προηγούμενου επίθεση...

Μια ημέρα μετά από τη συμπλήρωση 50 ετών από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πιάστηκαν στον ύπνο από συριακά και αιγυπτιακά τεθωρακισμένα, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμη επίθεση που δεν μπόρεσε να προβλέψει.

Αξιωματικός του στρατού αναφέρει στο Reuters ότι θα υπάρξουν σοβαρές συζητήσεις για τις υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς «το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε εντελώς από μια πολύ καλά συντονισμένη επίθεση». 
Η κυβέρνηση Νετανιάχου, εξάλλου, διαφήμιζε πάντα τις επιδόσεις της στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών, ενώ έχει σκληρύνει κατά πολύ τη στάση της κατά των Παλαιστινίων μαχητών.

Ωστόσο, σημειώνει το Reuters, όταν ήρθε η ώρα η ισραηλινή πολυδιαφημισμένη ετοιμότητα έδειξε να καταρρέει μπροστά στο μπαράζ ρουκετών και την διείσδυση εκατοντάδων μαχητών της Χαμάς που έσπασαν μάλλον με ευκολία τους φράχτες ασφαλείας.

«Πρόκειται για αποτυχία σε επίπεδο πληροφοριών, υποβαθμίζοντας την εκτίμηση ότι το Ισραήλ είχε μια επιθετική, αλλά και επιτυχημένη αντιμετώπιση της Χαμάς τον τελευταίο καιρό».

Οι εικόνες, άλλωστε, πτωμάτων στον δρόμο, αλλά και τα βίντεο που δείχνουν Ισραηλινούς να μεταφέρονται αιχμάλωτοι από μαχητές και μάλιστα μέσα στο Ισραήλ έχουν προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του δημοσιογράφου της Haaretz, Γκίντεον Λεβί, ο οποίος σημειώνει στο Al Jazeera ότι οι Ισραηλινοί νιώθουν ταπεινωμένοι από την εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση της Χαμάς.

«Κατ΄αρχάς υπάρχει η παραδοσιακή πεποίθηση ότι έχουμε τον πιο δυνατό στρατό και την πιο ανεπτυγμένη τεχνολογία. Δευτερευόντως η κυβέρνηση είχε μεταφέρει πολλά στρατεύματα στη Δυτική Όχθη και εγκατέλειψε τα νότια σύνορα. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με έναν συνδυασμό άγνοιας και αλλαγής προτεραιοτήτων που έφεραν αυτή την πρωτοφανή κατάσταση» δηλώνει και προσθέτει «οι Ισραηλινοί θα χρειαστούν χρόνια να ξεπεράσουν το σοκ και το τραύμα, όμως αυτό θα πρέπει να φέρει και αλλαγές για τον τρόπο με τον οποίο οι Ισραηλινοί αντιμετωπίζουν τους Παλαιστίνιους στις κατειλημμένες περιοχές και την Γάζα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι άνθρωποι και πως μπορούν να έχουν και στρατιωτικές δυνατότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: