Διάχυτοι είναι οι πολιτικοί προβληματισμοί –πέρα από το ζήτημα πολιτικής ορθότητας για τις εξελίξεις σε άλλο κόμμα– που δεν αφήνουν... να εκδηλωθούν ανθυπομειδιάματα στη Χαριλάου Τρικούπη για το ενδεχόμενο ρήξης στην Κουμουνδούρου. Τα γεγονότα έχουν συχνά τεθλασμένη πορεία, λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ με πολιτική πείρα, προειδοποιώντας ότι οι συγκρούσεις στην Κουμουνδούρου δεν δημιουργούν απαραίτητα μεγάλο ρεύμα ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα σημειώνουν ότι δεν έχει διαφανεί, τουλάχιστον ακόμη, ούτε καν από μετρήσεις της κοινής γνώμης σημαντική εισροή προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από τη βάση.
Αυτό που προβληματίζει περισσότερο στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη είναι η εκτίμηση πως η ΝΔ επιχειρεί να «σπεκουλάρει» με κάθε τρόπο στην εσωτερική σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας μελλοντικά και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην παγίωση μιας διαίρεσης των κομμάτων της κεντροαριστεράς σε μοιρασμένα χαμηλά ποσοστά (κατακερματισμός του χώρου). Η πολιτική κατάσταση είναι «κινούμενη άμμος» και οι εξελίξεις δεν έχουν ακόμη μορφοποιηθεί, επισημαίνουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, που θεωρούν ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρέπει να κινηθεί δυναμικά για να ενεργοποιήσει την κοινωνία με προτάσεις και αξιόπιστο σχέδιο διακυβέρνησης απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.
Γκρίνιες για τη λειτουργία
Η γκρίνια στελεχών για την τακτική που ακολουθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης είναι ότι δεν συμβάλλει σε κινητικότητα «από τα κάτω». Αυτό, κατά την άποψη μέρους του στελεχιακού δυναμικού της Χαριλάου Τρικούπη (κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ή της Ανανεωτικής Κίνησης κ.ά.), για να συμβεί χρειάζεται συμπράξεις σε τοπικό επίπεδο (π.χ. στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας), σε συνδικαλιστικές δράσεις και αλλού, με επιλογές πρωτίστως αξιακού φορτίου ώστε να υπάρξουν στέρεες μετακινήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, η γκρίνια στη Χαριλάου Τρικούπη δεν λείπει για τον «αντιθεσμικό εσωκομματικά τρόπο», όπως σημειώνουν, με τον οποίο λειτουργεί ο Ν. Ανδρουλάκης ως προς τον σχεδιασμό για την ενίσχυση της κινητικότητας σε κοινωνικό επίπεδο. Περιορίζεται στην ηλικιακή ανανέωση στελεχών αλλά δεν έχει «απελευθερώσει» δυνάμεις του πολιτικού προσωπικού: για παράδειγμα, το 31μελές Πολιτικό Συμβούλιο δεν συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα όπως θα έπρεπε, τα μέλη του δεν έχουν χρεωμένους τομείς κ.ά. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες αναλύσεις, η εκλογική άνοδος που παρατηρείται όντως στο ΠΑΣΟΚ (αύξηση 50% στις βουλευτικές εκλογές του 2023 σε σχέση με το 2019 και ανοδική δυναμική που επιβεβαιώθηκε στις αυτοδιοικητικές κάλπες) είναι περισσότερο απότοκο όσων συμβαίνουν σε διπλανούς πολιτικούς χώρους.
Πάντως η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη πορεύεται προς τη μάχη των ευρωεκλογών του Μαΐου 2024 με στόχο να γίνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και στις εθνικές εκλογές να διεκδικήσει κυβερνητικό ρόλο...
Παναγιώτα Μπίτσικα
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου