8.10.23

Ώρα κάλπης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση...




Πρώτος γύρος των εκλογών για τις Περιφέρειες και τους Δήμους αυτήν την Κυριακή, με άκρως πολιτικό χρώμα και με συγκεκριμένα «στοιχήματα» στα οποία καλούνται να ανταποκριθούν όλα τα κόμματα....

Αυτές οι κάλπες έρχονται λίγους μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, στις οποίες το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κατέκτησε την πρώτη θέση, σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ωστόσο, σε αυτές τις εκλογές είναι πολύ νωπές οι μνήμες από τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού (με σημείο αναφοράς τον Έβρο και το Δάσος της Δαδιάς), τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία, αλλά και τη γενικότερη εικόνα αποδιοργάνωσης του περιβόητου επιτελικού κράτους. 


Την ίδια στιγμή, υπάρχει έντονος «πονοκέφαλος» στο Μαξίμου από την κάθοδο «γαλάζιων» ανταρτών που διεκδικούν με καλές πιθανότητες την πρωτιά σε έξι περιφέρειες, προκαλώντας άγχος στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Πρόκειται για τις εξής περιφέρειες: Δυτική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο, Πελοπόννησο, Ιόνιο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και Θεσσαλία.


Η ίδια η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει τον στόχο της για αυτές τις εκλογές, που δεν είναι άλλος από το... βαφτεί «γαλάζιος» ο χάρτης της χώρας και να επικρατήσουν οι εκλεκτοί της στις 13 περιφέρειες και στους 3 μεγάλους δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς). 

Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, δεν θα υπάρξει κάποιος που θα μπορεί να αμφισβητήσει την πλήρη κυριαρχία της Ν.Δ. μετά τις εθνικές εκλογές, ενώ θα καλύψει και την ανικανότητά της να διαχειριστεί τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που πλήγωσαν μεγάλα τμήματα της χώρας.

Συνεπώς, από τα 22.722 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα αναμένεται να σταλεί πολιτικό μήνυμα κυρίως για τις πρώτες «100 ημέρες» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.



Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έπειτα από τις εσωκομματικές εκλογές οδεύει προς τις νέες κάλπες έχοντας νέο πρόεδρο (τον Στέφανο Κασσελάκη) στην ηγεσία του. Όντας υπό δύσκολες ισορροπίες και με το βλέμμα στο Συνέδριο, παραμένει άγνωστο το τι θα επιτύχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτές τις εκλογές, με τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη να ανεβάζει ρυθμούς πριν από τις κάλπες.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ, πάει με αέρα δεύτερου γύρου στις κάλπες, θεωρώντας δηλαδή ότι οι υποψήφιοι που πρόσκεινται ή έχουν την επίσημη στήριξή του θα βρίσκονται και την άλλη Κυριακή στη μάχη για τις περιφέρειες και τους δήμους.

Αυτοί που δεν αγωνιούν...

Έξι δήμαρχοι δεν χρειάζεται να αναλωθούν σε προεκλογικές δραστηριότητες ή να αγωνιούν για το αποτέλεσμα της κάλπης, καθώς έχουν εξασφαλισμένη την επανεκλογή τους ως μοναδικοί υποψήφιοι. Πρόκειται για τους δημάρχους:

Τοπείρου, Θωμάς Μίχογλου, ο οποίος εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2019,
Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνος Βρατσάνος, ο οποίος θα επανεκλεγεί για τέταρτη φορά,
Ιητών Γκίκας Γκίκας, που εκλέχθηκε δήμαρχος το 2019,
Σικίνου Βασίλης Μαράκης, ο οποίος θα επανεκλεγεί για τρίτη θητεία, ενώ ήταν ο μόνος υποψήφιος και το 2019,
Λειψών Φώτης Μάγγος, ο οποίος θα θητεύσει ως δήμαρχος για τρίτη θητεία, όλες χωρίς αντίπαλο και
Αντιπάρου Αναστάσιος Φαρούπος, επίσης αιρετός για τρίτη θητεία
Το σύστημα των εκλογών 
Σε αυτές τις κάλπες ισχύει το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα ανάδειξης των αιρετών οργάνων στους ΟΤΑ, μετά την εφαρμογή, κατά τις εκλογές του 2019, του συστήματος της απλής αναλογικής. Επιτυχών θεωρείται ο συνδυασμός που θα πλειοψηφήσει με ποσοστό μεγαλύτερο του 43% του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δε συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό στον α' γύρο, διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία (15 Οκτωβρίου), μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Είσοδο στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο εξασφαλίζει ο συνδυασμός που στον α' γύρο έλαβε ποσοστό τουλάχιστον 3%.

Οι νέες αρχές θα εγκατασταθούν την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους, που θα είναι πενταετής, θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 07.00 και κλείνουν στις 19.00.


Οι αριθμοί των εκλογών

Για τις εκλογές δήλωσαν συμμετοχή, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του υπουργείου Εσωτερικών, 151.766 υποψήφιοι, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 2% των Ελλήνων πολιτών που ζουν στη χώρα. Από αυτούς οι 63.906 είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι 7.395 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι 80.465 υποψήφιοι δημοτικών κοινοτήτων.

Σε ό,τι αφορά στην αναλογία ανά φύλο, άνδρες είναι το 59,07% και γυναίκες το 40,93%, που είναι οριακά πάνω από την υποχρεωτική ποσόστωση που προβλέπει η νομοθεσία.

Με μια ματιά:

152.000 υποψήφιοι
8.481 θέσεις στα δημοτικά συμβούλια
611 θέσεις στα περιφερειακά συμβούλια
332 Δήμοι - 1.222 συνδυασμοί
13 περιφέρειες - 78 συνδυασμοί
5ετης η θητεία των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών
Επιτυχών θεωρείται ο συνδυασμός που θα πλειοψηφήσει με ποσοστό μεγαλύτερο του 43%
Δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο εξασφαλίζει ο συνδυασμός που στον α' γύρο έλαβε ποσοστό τουλάχιστον 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: