Στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ υπό την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη αποτυπώθηκε το ρήγμα ανάμεσα στο νέο προεδρικό μπλοκ και τον ...συνασπισμό της Ομπρέλας με τους «6+6», συν τις Ολγα Γεροβασίλη και Κατερίνα Νοτοπούλου, οι οποίες δεν στήριξαν τις προεδρικές επιλογές για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Η ψηφοφορία για την πρόταση-πακέτο του προέδρου του κόμματος αναφορικά με το νέο προεδρείο της ΚΟ κατέγραψε τον συσχετισμό 28 υπέρ – 16 λευκά. Πολλοί ερμήνευσαν τα 16 λευκά ως απόδειξη «λευκής απεργίας», ενώ άλλοι έκαναν λόγο για προάγγελο διάσπασης. Προσώρας, το μόνο σίγουρο είναι ότι δύο εβδομάδες μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας τέθηκε και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο εσωκομματικών στρατοπέδων.
Μετά την παρθενική ομιλία του Στέφ. Κασσελάκη ενώπιον των βουλευτών του κόμματος, η οποία συνοδεύτηκε από μηνύματα εμπιστοσύνης και ενότητας, οι κάμερες έσβησαν, οι δημοσιογράφοι αποχώρησαν από την αίθουσα της Γερουσίας και οι πόρτες έκλεισαν για να εκκινήσει η διαδικασία εκλογής του νέου προεδρείου της ΚΟ. Προτού ακόμη ανέβει στο βήμα ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν κοινό μυστικό ότι η άτσαλη διαχείριση της αντικατάστασης των Θανάση Θεοχαρόπουλου και Στέργιου Καλπάκη από τις θέσεις του διευθυντή της ΚΟ και του εκπροσώπου Τύπου αντίστοιχα θα απασχολούσε τη διαδικασία.
Ετσι, λοιπόν, οι Πέτη Πέρκα και Σία Αναγνωστοπούλου πήραν τον λόγο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απομάκρυνση των δύο στελεχών που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ, με το επιχείρημα ότι καθαιρέθηκαν –μαθαίνοντάς το από τα ΜΜΕ– πρόσωπα που συμβολίζουν το εγχείρημα της διεύρυνσης του κόμματος. Επίσης, επέκριναν την παράκαμψη εσωκομματικών διαδικασιών, οι οποίες προηγούνται της γνωστοποίησης τέτοιων αποφάσεων. Σε εκείνο το σημείο ο Στέφ. Κασσελάκης δεν στρεψοδίκησε. Ζήτησε συγγνώμη για τη διαρροή «από τον έβδομο όροφο» που προηγήθηκε της ενημέρωσης των εν λόγω στελεχών για την απόφαση αντικατάστασής τους, με το ζήτημα να λήγει εκεί.
Η πρόταση-πακέτο
Εν συνεχεία, ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε την πρότασή του. Ειδικότερα, πρότεινε για νέα γραμματέα της ΚΟ τη Θεοδώρα Τζάκρη, για κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους Νίκο Παππά, Θεόφιλο Ξανθόπουλο και Διονύση Καλαματιανό, για διευθυντή της ΚΟ τον Γιώργο Τσίπρα και για συντονιστή της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κοινοβουλευτικού Εργου (ΕΠΕΚΕ) τον Παύλο Πολάκη.
Ο προεδρεύων επί της διαδικασίας και πρώην ειδικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Βασιλάκης ρώτησε το σώμα εάν έχει κάποιος να προσθέσει κάτι επί της πρότασης του προέδρου, χωρίς να λαμβάνει απάντηση. «Δηλαδή περνάει η πρόταση του προέδρου ομόφωνα;» ρώτησε, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο –σύμφωνα με τις πληροφορίες– να αντιδρά. «Διαφωνείτε με την πρόταση του προέδρου;» ρώτησε ο Κ. Βασιλάκης, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών να αποφεύγει την ευθεία απάντηση και να ζητά τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για να μην επικρατήσουν «νέα ήθη».
Τότε ο Γιώργος Γαβρήλος, βουλευτής Αργολίδας, παρενέβη πυροσβεστικά προτείνοντας να μη διεξαχθεί ψηφοφορία, αφού δεν υπήρχε αντίθετη εισήγηση. Παρ’ όλα αυτά, η ψηφοφορία διεξήχθη, με τους Ευκλ. Τσακαλώτο, Εφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Οζγκιούρ Ναζήφ Φερχάτ, Π. Πέρκα, Αλέξη Χαρίτση, Θεανώ Φωτίου, Σ. Αναγνωστοπούλου, Γιώργο Ψυχογιό, Κατ. Νοτοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Κώστα Μπάρκα, Μαρίνα Κοντοτόλη, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Ολγ. Γεροβασίλη και Δημήτρη Τζανακόπουλο να ψηφίζουν λευκό.
Από τη διαδικασία έλειπαν οι Ν. Παππάς (νοσεί από κορονοϊό) και Οθωνας Ηλιόπουλος (λείπει εκτός Ελλάδας), με τον Αλέξη Τσίπρα να αποχωρεί από την αίθουσα πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.
Η αιτιολόγηση
Πλην των στελεχών της Ομπρέλας και των «6+6», έκπληξη προκάλεσε η στάση των Ολγ. Γεροβασίλη και Κατ. Νοτοπούλου. Ως προς την αντιπρόεδρο της Βουλής, κύκλοι ανέφεραν ότι η ψήφος της σχετίζεται με τη διαχείριση της προετοιμασίας της συγκεκριμένης διαδικασίας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλει ανάλογο μήνυμα.
Από την πλευρά της, η πρώην υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης ανέφερε στο documentonews.gr πως η κίνησή της δεν σηματοδοτεί απώλεια στήριξης προς το πρόσωπο του νέου προέδρου, αλλά έκφραση αντίθεσης για την αντικατάσταση τόσο του Δ. Καλαματιανού από τη γραμματεία της ΚΟ όσο και του Αλέκου Φλαμπουράρη από τον ρόλο του συντονιστή ΕΠΕΚΕ.
«Νιετ»
Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες για τη στελέχωση της «σκιώδους κυβέρνησης». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τηλεφωνικές ζυμώσεις δίνουν και παίρνουν προκειμένου να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη αντιπροσώπευση των εσωκομματικών ρευμάτων σε επίπεδο τομεαρχών. Σε αυτό το πλαίσιο, το προηγούμενο διάστημα υψηλά ιστάμενα στελέχη του προεδρικού περιβάλλοντος επικοινώνησαν με βουλευτές που δεν στήριξαν την υποψηφιότητα Κασσελάκη και έμειναν αμετακίνητοι μετά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.
Λόγου χάρη, επικοινωνίες έγιναν με τους Αλ. Χαρίτση, Σ. Αναγνωστοπούλου και Ν. Ηλιόπουλο, οι οποίοι αρνήθηκαν οποιοδήποτε πόστο. Grosso modo, η αρνητική τους απάντηση αφορούσε την επιλογή συγκεκριμένων προσώπων σε θέσεις-κλειδιά του προεδρείου της ΚΟ, με τα οποία κρίνουν ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν. Η περίπτωση του Γ. Ψυχογιού είναι διαφορετική. Οπως σημείωσαν καλά ενημερωμένες πηγές, ο μέχρι πρότινος τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε διαμηνύσει στην ΚΟ προτού πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές ότι επιθυμεί να μην αναλάβει εκ νέου τον συγκεκριμένο τομέα αλλά και κανέναν άλλο.
Οι νέοι τομεάρχες
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές σίγουρος θεωρείται για τον τομέα της Εθνικής Αμυνας ο στενός συνεργάτης του προέδρου Ευάγγελος Αποστολάκης. Για τον τομέα Εξωτερικών φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» η Ρένα Δούρου, για τον τομέα Οικονομικών η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του Ν. Παππά με αναπληρωτή τον Χάρη Μαμουλάκη και για τον τομέα Ψηφιακής Πολιτικής το νήμα κόβει πρώτος ο Γιώργος Καραμέρος.
Σχετικά με τον τομέα Υγείας, η θέση φαίνεται να καταλήγει στον Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, με τον Διον. Καλαματιανό να μοιάζει φαβορί για τον τομέα Ανάπτυξης. Οπως έλεγαν καλά ενημερωμένες πηγές, για τον τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας προορίζεται όνομα-έκπληξη, ενώ τομεάρχης Εσωτερικών αναμένεται να χριστεί η Γιώτα Πούλου με αναπληρωτή με αρμοδιότητα τη Μακεδονία – Θράκη τον Πέτρο Παππά. Δεδομένο θεωρείται ότι η Κατ. Νοτοπούλου θα διατηρήσει αξίωμα τομεάρχη, ενώ ο Κ. Μπάρκας δεν είναι a priori αρνητικός –κατά τις πληροφορίες– για την ανάληψη κάποιου τομέα.
Επιπλέον, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να είναι ο Βασίλης Κόκκαλης, με τον Γ. Γαβρήλο να αναλαμβάνει τομεάρχης Εργασίας, ενώ η Ράνια Θρασκιά φαίνεται πως θα αναλάβει τον τομέα της Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αρκετές πιθανότητες για την ανάληψη θέσης ευθύνης έχει και ο βουλευτής Εύβοιας Συμεών Κεδίκογλου...
Αγγελος Προβολισιάνος
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου