Τρεις απουσίες από τη χθεσινή ψηφοφορία στην Πολιτική Γραμματεία εμπόδισαν το σκοινί απ' το να σπάσει και έδωσαν τη σχετική... άνεση στη νέα ηγεσία για να δρομολογήσει τις επόμενες κινήσεις της.
Όπως σημειώσαμε και χθες, η επιλογή του Γιάννη Ραγκούση, του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Στέφανου Τζουμάκα να αναχωρήσουν από τη συνεδρίαση πριν από την ψηφοφορία, χωρίς να κάνουν «δήλωση ψήφου», ήταν καθοριστική για να περάσει η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη με 20 «ναι», δέκα «όχι» και οκτώ λευκά.
Κατά τις πληροφορίες, οι κύριοι Ραγκούσης και Θεοχαρόπουλος δεν ανήκουν μεν στη νέα προεδρική πλειοψηφία (σ.σ. είχαν στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου στην κούρσα διαδοχής), ωστόσο βρίσκονται σε συζητήσεις με επιτελείς του κ. Κασσελάκη. Ο κ. Θεοχαρόπουλος μάλιστα θεωρείται «πιο κοντά» και δεν αποκλείεται να αναλάβει κάποια θέση ευθύνης στο επόμενο διάστημα.
Ο κ. Τζουμάκας θεωρείται άλλη περίπτωση: έχει ασκήσει σκληρή κριτική στον νέο πρόεδρο από τη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και δεν έχει κάνει καμία κίνηση γεφύρωσης του χάσματος, ωστόσο λόγω πολιτικής διαδρομής δεν θέλησε να είναι το πρόσωπο που θα σπάσει το σκοινί.
Στην Πολιτική Γραμματεία άλλωστε μπήκε τον Ιούλιο ως πρώτος επιλαχών σε σταυρούς, μετά την παραίτηση του Χρήστου Σπιρτζη (σ.σ. το όργανο εκλέγεται από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής).
Σημειώνεται ότι από την ψηφοφορία απουσίαζε και η Δανάη Κολτσίδα για προσωπικούς λόγους, αλλά είχε κάνει δήλωση ψήφου.
«Ο Φεβρουάριος είναι μακριά…»
Εν αναμονή των κινήσεων που θα επιλέξουν οι αντίθετες πλευρές, δηλαδή η ηγετική πλειοψηφία και η μειοψηφούσα «Ομπρέλα» (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκο Φίλης κ.ά.), το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και της αποχώρησης της μειοψηφίας, ενώ ταυτόχρονα δρομολογεί την «επανεκκίνηση από τα κάτω».
Ως προς το πρώτο:
Η χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου του κόμματος Δώρας Αυγέρη είναι άκρως αποκαλυπτική αυτής της ετοιμότητας: «όποιος δεν αισθάνεται καλά σ' αυτό που επιχειρεί το κόμμα, είναι ελεύθερος», είπε, εννοώντας φυσικά… «ελεύθερος να φύγει».
Από την άλλη πλευρά, η βουλευτής Πέτη Πέρκα, αναφερόμενη στην απόφαση για διεξαγωγή του συνεδρίου στο τέλος Φεβρουαρίου, σημείωσε: «Ο Φλεβάρης είναι πολύ μακριά, ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ πυκνός αν σκεφτούμε ότι σε λίγους μήνες μετά θα έχουμε ευρωεκλογές. Δηλαδή είναι πιεστικό να γίνει το συνέδριο Φλεβάρη και την επόμενη μέρα να αρχίζουμε να δουλεύουμε για τις ευρωεκλογές». Το υπονοούμενο; Ότι οι όποιες αποφάσεις για την παραμονή ή την αποχώρηση της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ληφθούν νωρίτερα.
Tα 13 μικρά συνέδρια
Ως προς το δεύτερο: Το βάρος θα πέσει στα 13 Περιφερειακά Συνέδρια που, όπως αποφασίσθηκε χθες, θα γίνουν από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο. Στην ουσία θα είναι 13 μικρά συνέδρια, ένα σε κάθε περιφέρεια της χώρας και με ειδική θεματολογία, ενώ θα συνοδεύονται από ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις, στις οποίες την κεντρική ομιλία θα κάνει ο κ. Κασσελάκης.
Όπως προκύπτει, ο στόχος είναι να επανασυστηθεί ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» στην κοινωνία, «με φρέσκο λόγο και νέα πρόσωπα δίπλα στα καταξιωμένα ανά περιοχή», ώστε να αποκτήσει το κόμμα την περίφημη κοινωνική γείωση...
Mαρίνα Μάνη
euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου