6.10.23

Συνεννοούμενοι για τη μοιρασιά...


Ας αφήσουμε την περιπτωσιολογία κι ας δούμε την ουσία. Το μεγαλύτερο κομμάτι από το διαβόητο πλέον Ταμείο Ανάκαμψης θα προωθηθεί στην Ελλάδα σε ιδιωτικές εταιρείες, από τις οποίες πολλές παρουσιάζουν σταθερά υψηλή κερδοφορία. Κάποιες από αυτές μάλιστα όχι μόνο δεν... επηρεάστηκαν από τις απανωτές κρίσεις των τελευταίων δεκαπέντε ετών, αλλά, αντιθέτως, τις εκμεταλλεύτηκαν για να εκτοξεύσουν τα κέρδη τους.

Διαβάζοντας κανείς τις λίστες με τα ονόματα φαρμακευτικών, ενεργειακών, εφοπλιστικών αλλά και τεράστιων ομίλων του εμπορίου τροφίμων αναρωτιέται αν τελικά το νόημα της υπόθεσης ήταν να ενισχυθούν αυτοί που έχρηζαν στήριξης ή αν το ζητούμενο ήταν να πριμοδοτηθούν παραδοσιακοί ευνοούμενοι της κυβέρνησης.

Ουσιαστικά επιβεβαιώνεται η δεύτερη εκδοχή, την οποία πολλοί φοβόντουσαν, ειδικά από τη στιγμή που το ελληνικό σχέδιο εκπονήθηκε πρακτικά χωρίς δημόσιο διάλογο και σε μεγάλο βαθμό στα κρυφά και η Μητσοτάκης Α.Ε. επέλεξε συνειδητά να γνωστοποιήσει πτυχές του μετά τις εκλογές.

Η αντιπολίτευση είχε στηλιτεύσει εγκαίρως αυτές τις πρακτικές ζητώντας διαφάνεια, διαβούλευση και λογοδοσία. Είχε μάλιστα επιχειρήσει να στείλει προειδοποιητικά σήματα στις Βρυξέλλες για το πώς μοιράζονται τα χρήματα στην Αθήνα. Οι κοινές παραθεριστικές εμπειρίες του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Κομισιόν και οι πολιτικοί εναγκαλισμοί τους σε κάθε ευκαιρία θα έπρεπε να είχαν αφυπνίσει όσους πίστευαν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και σταθερότητας θα μπορούσε να λειτουργήσει προς μια κατεύθυνση δικαιότερης κατανομής πλούτου και ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος και των μικρότερων επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων.

Αποδείχθηκε ότι το λόμπι των Βρυξελλών έχει συμφιλιωθεί με τις πρακτικές Μητσοτάκη, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε η αδελφική «συνωμοτικότητα» των δύο πλευρών κατά τη διαδικασία επεξεργασίας και έγκρισης προγραμμάτων. Για να μην περιμένουν κάποιοι βοήθεια από απρόθυμα χείλη και χέρια...

Κώστας Αργυρός

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: