6.10.23

Όλοι οι δρόμοι (των υποκλοπών) οδηγούν στην Αθήνα...


ΜΙΑ ΝΕΑ μεγάλη διεθνής έρευνα, στην οποία συμμετέχουν μερικά από τα σημαντικότερα ΜΜΕ Ευρώπης και ΗΠΑ -από την Washington Post μέχρι το Der Spiegel και από τον όμιλο Mediapart μέχρι την Expresso-, ξεκίνησε από χθες να ακτινογραφεί το πανόραμα του σκοτεινού κόσμου της... βιομηχανίας των υποκλοπών.

ΜΙΑ ΓΑΛΛΙΚΉ εταιρεία, η NEXA, πιάστηκε πριν από δύο χρόνια στα πράσα και οδηγήθηκε στη γαλλική δικαιοσύνη, αποκαλύπτοντας το ζοφερό γαϊτανάκι συναλλαγών για την προώθηση λογισμικού παρακολούθησης τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών. Στον δρόμο της βρέθηκε η Intellexa των γνώριμων σε μας Ντίλιαν και Μπίτζιου, και αποφάσισαν να κάνουν από κοινού μπίζνες στην πώληση του Predator και άλλων προγραμμάτων παρακολούθησης ανυποψίαστων αξιωματούχων, αντιπάλων, πολιτών.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ σχεδίαζαν να πουλήσουν τους αόρατους «μεγάλους αδελφούς»; Σε κυβερνήσεις και, πρωτίστως, σε αυταρχικά καθεστώτα που ήθελαν πρώτα να παγιδέψουν τους αντιπάλους τους και στη συνέχεια να τους εξοντώσουν. Πολιτικά, ηθικά ή φυσικά, με φρικτά βασανιστήρια, όπως αποκαλύπτει η δικογραφία της γαλλικής δικαστικής έρευνας.

ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ της σκοτεινής συμμαχίας των υποκλοπών ήταν κυβερνήσεις. Το επιχείρημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι το λογισμικό παρακολούθησης απευθυνόταν σε ιδιώτες έχει κονιορτοποιηθεί από τις αποκαλύψεις που φέρνει στο φως η έρευνα #Predator Files.

Η ΈΡΕΥΝΑ επεκτείνει τα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας της «Εφ.Συν.» και άλλων μέσων που οδηγούν στο μέγαρο Μαξίμου και στο σύστημα Μητσοτάκη, το οποίο κρύβεται πίσω από το στερεότυπο «την υπόθεση ερευνά η Δικαιοσύνη». Το πιο σημαντικό εύρημα της νέας έρευνας είναι ότι η Ελλάδα -και ειδικά η Αθήνα- είχε επιλεγεί από τους «εμπόρους των παρακολουθήσεων» ως κόμβος διακίνησης του παράνομου λογισμικού και ως κέντρο εκπαίδευσης στη χρήση του.

ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ χειρότερα: η Αθήνα είχε υποδειχθεί από τη «συμμαχία των υποκλοπών» ως ιδεώδης χώρος επένδυσης στην «έρευνα και ανάπτυξη» της τεχνολογίας παρακολούθησης.

ΤΙ ΈΚΑΝΕ, άραγε, την Ελλάδα τόσο ελκυστικό πεδίο επένδυσης στην ανάπτυξη του Predator και οποιουδήποτε άλλου λογισμού παγίδευσης των τηλεφώνων, των ψηφιακών δεδομένων, των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων χιλιάδων πολιτών, και μάλιστα με τη φιλοδοξία να μη χρειάζεται καν να ανοίξεις ένα περίεργο sms ή μήνυμα (zero click);

ΜΉΠΩΣ το γεγονός ότι ένας τόσο υψηλά ιστάμενος, όπως ο αποπεμφθείς γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, και τελικά το ίδιο το μέγαρο Μαξίμου εγγυόνταν ένα προστατευμένο περιβάλλον για τις απεχθείς δραστηριότητες της «Διεθνούς των υποκλοπών»;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: