Τα τελευταία 24ωρα όλα δείχνουν πως είναι έτοιμα για την χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια καταστροφή και καμιά ανθρωπιστική βοήθεια έως τώρα. Κι ενώ οι χθεσινές πολεμικές ιαχές από Νετανιάχου κι άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους προμήνυαν ότι η μεγάλη επίθεση ήταν θέμα ωρών, παρασκηνιακά φαίνεται πως υπάρχουν πιέσεις στο Ισραήλ να καθυστερήσει κι άλλο τη χαριστική βολή στον παλαιστινιακό θύλακα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων από τρίτες χώρες...
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Bloomberg και της Wall Street Journal οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και χωρών της Ευρώπης ασκούν πίεση στο Ισραήλ να καθυστερήσει την χερσαία εισβολή στη Γάζα για να κερδίσουν χρόνο για μυστικές συνομιλίες που διεξάγονται μέσω Κατάρ σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς.
Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις προσπάθειες και επικαλείται το Bloomberg, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Χαμάς μπορεί να συμφωνήσει να αφήσει τουλάχιστον ορισμένους από τους αμάχους που συνέλαβαν στη θανατηφόρα επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου, χωρίς να απαιτήσουν από το Ισραήλ να απελευθερώσει κανέναν αιχμάλωτο σε αντάλλαγμα.
Νωρίς το βράδυ της Παρασκευής η Χαμάς ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε μια γυναίκα και την κόρη της, αμφότερες πολίτες των ΗΠΑ, «σε απάντηση στις προσπάθειες του Κατάρ». Οι δύο τους ακολούθως μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, όπως επιβεβαιώθηκε.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε, μετά την απελευθέρωση της Τζούντιθ και της Νάταλι Ρανάν: «Δύο από τους ομήρους μας είναι στο σπίτι, δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να επιστρέψουμε όλους τους ομήρους και τους αγνοούμενους μας. Παράλληλα συνεχίζουμε να παλεύουμε μέχρι τη νίκη».
Μετά την απελευθέρωση των δύο γυναικών, η Χαμάς είπε σε επίσημη δήλωση ότι «συνεργάζονται με όλους τους μεσολαβητές για να εφαρμόσουν την απόφαση της οργάνωσης να κλείσουν όλες τις υποθέσεις πολιτών σε περίπτωση που διευθετηθούν όλες οι συνθήκες ασφαλείας».
«Κολλημένα» τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Πέμπτη με την Αίγυπτο για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του περάσματος της Ράφα παρέμεινε κενό γράμμα ένα 24ωρο μετά.
Περισσότερα από 300 φορτηγά με περίπου 3.000 τόνους βοήθειας βρίσκονται στο μοναδικό σημείο που συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο. Οι προμήθειες θα μπουν στα παλαιστινιακά εδάφη υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών.
«Αυτά τα φορτηγά δεν είναι απλώς φορτηγά -- είναι γραμμή ζωής, είναι η διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο για πολλούς ανθρώπους στη Γάζα», είπε ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Το να τα βλέπω κολλημένα εδώ με κάνει να βλέπω πολύ καθαρά -- αυτό που χρειαζόμαστε είναι να τα κάνουμε να κινηθούν, να τα κάνουμε να κινηθούν προς την άλλη πλευρά αυτού του τείχους να τα κάνουμε να κινηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο πιο πολλά γίνεται» είπε.
Το Κάιρο κατήγγειλε ότι του επιρρίπτουν ευθύνες για το κλείσιμο του περάσματος, παρά το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί ισραηλινές επιδρομές, αλλά και παρεμπόδιση από το Τελ Αβίβ της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος με δηλώσεις του υποστήριξε ότι θα χρειαστούν ακόμη 24 ή 48 ώρες για να ξεκινήσει η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, καθώς ο δρόμος είναι σε πολύ κακή κατάσταση.
Συνοπτικά σημαντικές εξελίξεις
Μια νέα ανάλυση από την Forensic Architecture, την Earshot και την ομάδα παλαιστινιακών δικαιωμάτων Al-Haq εξέτασε τα στοιχεία μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Άχλι και υποστηρίζει ότι η έκρηξη προήλθε από μια οβίδα του ισραηλινού πυροβολικού, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς ότι επρόκειτο για έναν πύραυλο της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ που δεν εκτοξεύτηκε σωστά.
Η Χαμάς απελευθέρωσε δύο Αμερικανίδες ομήρους, επικαλούμενη ανθρωπιστικούς λόγους και μετά τις διαπραγματεύσεις με το Κατάρ.
Το Ισραήλ απομακρύνει 100.000 αμάχους από τα σύνορα της Γάζας
Σύνοδος κορυφής για την ειρήνη θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Κάιρο. Θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων: ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ σεΐχης Μεσάλ αλ-Άχμαντ αλ-Σαμπάχ, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα, ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Η Διεθνής Αμνηστία παρουσιάζει πέντε σοβαρά παραδείγματα παραβίασης του διεθνούς δικαίου από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.
Από την Τυνησία έως τη Μαλαισία χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν για άλλη μια μέρα στους δρόμους για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον λαό της Παλαιστίνης, στρέφοντας τα πυρά τους προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Κινητοποιήσεις καταγράφηκαν σήμερα σε Τουρκία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο, Συρία, Κατάρ, Ιράκ, Υεμένη.
Περισσότεροι από 4.200 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από χωριά στο νότιο Λίβανο λόγω των συνοριακών συγκρούσεων με το Ισραήλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου