12.10.23

ΕΦΣΥΝ: «Ο Κασσελάκης καταργεί καταστατικό και πρόγραμμα»...


Mέσα σε δύο μέρες ο Στέφανος Κασσελάκης αποσαφήνισε πλήρως το μοντέλο που σκέπτεται να ακολουθήσει μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι το μοντέλο αυτό που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή δεν έχει καμιά σχέση με όσα προβλέπει το Καταστατικό και το Πρόγραμμα του κόμματος της Αριστεράς. 

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο... νέος πρόεδρος έχει αποφύγει τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων, γίνονται κατανοητοί οι λόγοι που τα στελέχη αυτοσχεδιάζουν και διατυπώνουν ποικίλες απόψεις, τις οποίες στη συνέχεια υποχρεώνονται να ανασκευάσουν, με πιο χαρακτηριστική τη χοντροκομμένη παρότρυνση του απόστρατου ναυάρχου Αποστολάκη να στηριχτούν οι δεξιοί «αντάρτες» στις εκλογές της Κυριακής.

Η χτεσινή παρέμβαση Κασσελάκη πραγματοποιήθηκε με ανάρτησή του στο facebook που είχε θέμα τον ορισμό των νέων τομεαρχών. Γράφει ο κ. Κασσελάκης: «Οποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος. Και όποια ή όποιος από εσάς ενδιαφέρεται να κατέβει ως υποψήφιος στις επικείμενες Ευρωεκλογές, πρέπει να γραφτεί μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στο www.isyriza.gr. Εκεί χτίζεται ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί γεννιούνται τα στελέχη της επόμενης γενιάς. Θα στείλουμε φόρμα ενδιαφέροντος στα μέλη μας τις επόμενες μέρες. Θα λογοδοτώ πάντα σε εσάς αδιαμεσολάβητα».

Η απειλή εναντίον κάποιων σκοτεινών «υπονομευτών» ασφαλώς ξενίζει, όταν προέρχεται από κάποιον που δηλώνει υπέρμαχος των «δικαιωμάτων». Βεβαίως είναι γνωστό ότι οι νέοι αρχηγοί κομμάτων συνηθίζουν –από ανασφάλεια ή και ως επίδειξη δύναμης- να συνοδεύουν την εκλογή τους με διαγραφές όποιων θεωρούν επικίνδυνους εσωκομματικούς αντιπάλους τους.

Αλλά το σημαντικό είναι ότι ο κ. Κασσελάκης περιγράφει ως απειλή εναντίον όσων δεν υποκλίνονται στην αυθεντία του έναν τρόπο εκλογής υποψηφίων βουλευτών που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Στο άρθρο 39 του ισχύοντος Καταστατικού προβλέπεται σαφώς κάτι εντελώς διαφορετικό: «Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τις εθνικές εκλογές καταρτίζονται με ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων. Η επιλογή των υποψήφιων βουλευτών/τριών γίνεται με απόφαση των Νομαρχιακών Επιτροπών μετά από διαβούλευση με τις ΟΜ. Η Κεντρική Επιτροπή έχει το δικαίωμα αιτιολογημένης τροποποίησης των επιλογών των Νομαρχιακών Επιτροπών με αυξημένη πλειοψηφία 70%, αφού προηγουμένως συζητήσει με τις Νομαρχιακές Επιτροπές».

Στο ίδιο αντικαταστατικό πνεύμα, ο κ. Κασσελάκης δηλώνει ότι έχει «αδιαμεσολάβητη» σχέση με τα μέλη. Αλλά το «κόμμα», η «οργάνωση», έχει νόημα ακριβώς για να λειτουργεί δημοκρατικά η συλλογικότητα των μελών. Η φαντασίωση της «άμεσης» σχέσης «αρχηγού»-«μελών» υπάρχει μόνο στα ολοκληρωτικά κόμματα. Εχω αναλυτικά εξηγήσει από τις στήλες της «Εφ.Συν.» ότι αυτή η δήθεν «αδιαμεσολάβητη» σχέση, στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με απόλυτη κατάργηση της εσωκομματικής δημοκρατίας που για την Αριστερά είναι συστατική αξία (βλ. «Το δίλημμα της εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ», 17.7.2019 και «Αρχηγός από καραμπόλα», 30.8.2019). Μ’ άλλα λόγια, η «αδιαμεσολάβητη» σχέση μελών-αρχηγού δεν έχει καμιά σχέση όχι μόνο με την Αριστερά, αλλά ούτε με τη δημοκρατία εν γένει και σε κάθε περίπτωση διαλύει κάθε έννοια συλλογικότητας και οργάνωσης. Βέβαια ο κ. Κασσελάκης είχε προειδοποιήσει γι’ αυτές τις απόψεις του προτού ακόμα εκλεγεί πρόεδρος, όταν καλούσε τα μέλη να απευθύνουν σ’ αυτόν προσωπικά τις προτάσεις τους, τις οποίες ο ίδιος στη συνέχεια θα έκρινε και θα «αξιοποιούσε».

Δυστυχώς δεν είναι μόνο το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ που αφήνει τον νέο αρχηγό παγερά αδιάφορο. Το ίδιο ισχύει και με το Πρόγραμμα του κόμματος, όπως αποδείχτηκε στην προχτεσινή του ομιλία στον ΣΕΒ, όπου εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος ενός «προοδευτικού», αλλά «δεξιού» κόμματος. Δεν αρκέστηκε στην περιγραφή του γνωστού μύθου της Δεξιάς για μια κοινωνία όπου «ο εργαζόμενος θα ευθυγραμμίζεται πιο στενά με την επιτυχία της επιχείρησης», αλλά υποστήριξε ότι ο λόγος της εκλογής του οφείλεται στο γεγονός ότι εξαρχής, ως υποψήφιος πρόεδρος, μίλησε «ρητά για την ανάγκη καθιέρωσης των stock options προς επίτευξη συμπεριληπτικής ανάπτυξης».

Και πιο αναλυτικά, αναφέρθηκε «στη θεσμική παρότρυνση συμμετοχής των εργαζόμενων στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης», «στηρίζοντας με φορολογικά κίνητρα και λογιστικές πρακτικές την καταχώρηση των stock options στα έξοδα μισθοδοσίας». Το συμπέρασμα του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ: «Το άνοιγμα ιδιωτικών εταιρειών στον εργαζόμενο θα αποτελέσει μια μεγάλη κοινωνική τομή».

Είναι γνωστό, βέβαια, ότι αυτή ακριβώς είναι η συνταγή των τραπεζιτών και των βιομηχάνων, όπως εξηγεί αναλυτικά ο διευθυντής του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ (Χρήστος Ιωάννου, «Οι startups, τα stock options και οι εισφορές», «Το Βήμα», 24.4.2022). Αλλά το χειρότερο είναι ότι ακριβώς αυτές οι προτάσεις για τα stock options, που εκφωνεί ως δικές του πρωτότυπες ιδέες ο κ. Κασσελάκης, είναι οι προτάσεις που πρόβαλε ως αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τις εφάρμοσε μόλις έγινε πρωθυπουργός.

Απορώ. Ούτε ένας από τους στενούς του συνεργάτες και παλιά κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενημέρωσε τον κ. Κασσελάκη ότι στις 29 Ιουλίου 2020 ο Αλέξης Τσίπρας κατάγγειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας σε τρία σημεία της αγόρευσής του «έρχεστε να επιβραβεύσετε τα τραπεζικά στελέχη με νέα μπόνους και stock options». Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε, χρησιμοποιώντας ακριβώς τα επιχειρήματα που προβάλλει σήμερα ο κ. Κασσελάκης: «Αυτά τα οποία είπατε για τα λεγόμενα stock options, λυπάμαι, κύριε Τσίπρα, αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνετε τη χρησιμότητα αυτού του μέτρου για τις μη εισηγμένες επιχειρήσεις».

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν αφοπλιστική: «Κύριε Μητσοτάκη, αν το θέμα σας με τα stock options και τα bonus είναι να δώσετε μια δυνατότητα στις startups επιχειρήσεις, έχετε τη νομική δυνατότητα, τη νομοτεχνική δυνατότητα να το κάνετε για αυτές. Εχετε τη δυνατότητα να αφαιρέσετε τις τράπεζες από αυτή την τροπολογία. Κάντε το. [Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ]. Κάντε το. Να αφαιρέσετε τις εισηγμένες».

Τώρα ο κ. Κασσελάκης επιλέγει από τις δύο εκδοχές την πρόταση Μητσοτάκη, δεν αφαιρεί δηλαδή τις τράπεζες και τις εισηγμένες εταιρείες από την πρότασή του, αδιαφορώντας για όσα έλεγε ο προκάτοχός του και χειροκροτούσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν αυτό σημαίνει ότι συγκαταλέγει μεταξύ των «υπονομευτών» του και τον Αλέξη Τσίπρα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: