Tην προσπάθεια παρέμβασης στη λειτουργία των ανεξάρτητων Αρχών της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και του ΕΣΡ αναδεικνύει και το Vouliwatch τονίζοντας ότι δεν έχει λάβει απάντηση σε αίτημα κατάθεσης εγγράφων με το οποίο ζήτησε τα πρακτικά της Διάσκεψης των Προέδρων, ενώ δεν έχει δημοσιευτεί ούτε βίντεο από τη συνεδρίαση που μαγνητοσκοπήθηκε.
Η... μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία κάνει λόγο για διαδικασία που θέτει υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη ουσιαστικής ανεξαρτησίας των Ανεξάρτητων Αρχών και των μελών τους και δείχνει για μία ακόμα φορά το πόσο επιτακτική είναι η αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο δράσης του Κοινοβουλίου και το πόσο μεγάλη σημασία έχει η πλήρης και ουσιαστική διαφάνεια σε ζητήματα λήψης αποφάσεων.
Επίσης, σημειώνει πως επιβεβαιώνονται οι προβληματισμοί σχετικά με τα πάγια ζητήματα (α)διαφάνειας στο έργο της Βουλής. «Η ικανοποίηση του πάγιου αιτήματός μας περί δημοσίευσης των πρακτικών των εργασιών όλων των Επιτροπών και εν γένει των οργάνων της Βουλής θα μπορούσε να αποτελέσει δε, το πρώτο βήμα για την ενίσχυση της διαφάνειας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τον θεσμό της Βουλής» αναφέρει το Vouliwatch στα συμπεράσματά του.
Τι σημειώνει το Vouliwatch
«Αντιδράσεις και προβληματισμοί
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2023 συνεδρίασε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να επιλεγούν τα μέλη που θα στελεχώνουν δύο από τις ανεξάρτητες αρχές, της ΑΔΑΕ (Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) και του ΕΣΡ (Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης). Σημειώνεται πως η θητεία κάποιων εκ των μελών που υπηρετούσαν στις Αρχές αυτές είχε λήξει ήδη προ πολλών μηνών.
Επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για τον διορισμό των εν λόγω μελών σημειώθηκαν, ωστόσο, πολλές αντιδράσεις από τον πολιτικό και νομικό κόσμο.
Τα κυριότερα ζητήματα που αναδείχθηκαν στη δημοσιότητα και προκαλούν προβληματισμούς ήταν τα ακόλουθα:
το ότι η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων λήφθηκε χωρίς να έχει επιτευχθεί η απαιτούμενη κατά το Σύνταγμα αυξημένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων των μελών της,
το ότι η επιλογή των νέων μελών έλαβε χώρα χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων ή/και συναίνεση για τα προτεινόμενα πρόσωπα ή/και ακρόαση των εν λόγω προσώπων,
το ότι η Διάσκεψη των Προέδρων συγκλήθηκε αιφνιδιαστικά και εσπευσμένα καθώς και το ότι έλαβε απόφαση περί της αλλαγής των μελών της ΑΑΔΕ ενόσω είχε δρομολογηθεί για την επόμενη μέρα η συνεδρίαση της ΑΑΔΕ για την επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ για το ζήτημα της (μη) συνεργασίας της τελευταίας κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών,
το ότι οι υπουργικές αποφάσεις και τα ΦΕΚ διορισμού των επιλεγόντων μελών εκδόθηκαν υπερβολικά γρήγορα παρά τα όσα συνήθως συμβαίνουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις,
το ότι η σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων διευρύνθηκε 20 μέρες πριν από την επίμαχη συνεδρίαση,
το ότι τα όσα έλαβαν εν γένει χώρα θέτουν σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία των Αρχών και μπορούν να εκληφθούν ως παρέμβαση (ή απόπειρα παρέμβασης) στο έργο τους καθώς και
ότι, κατά τον Σεπτέμβριο του 2023, είχε λήξει (από έτους τουλάχιστον) η θητεία μελών και σε άλλες Ανεξάρτητες Αρχές όπως στον Συνήγορο του Πολίτη και την ΑΠΔΠΧ (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα). Το γεγονός, λοιπόν, ότι επιλέχθηκε να εκκινηθεί η διαδικασία επιλογής μόνο για τις δύο συγκεκριμένες Αρχές (ΕΣΡ και ΑΔΑΕ) και όχι για όλες (ή για άλλες) δεν μπορεί παρά να επιτείνει τους προβληματισμούς που δημιουργούνται στην υπό κρίση υπόθεση.
Τελικά, η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων λήφθηκε με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης.
Το πάγιο αίτημα του Vouliwatch για διαφάνεια στις δράσεις της Βουλής
Αναζητώντας κάποιος πληροφορίες σχετικά με τη Διάσκεψη των Προέδρων στην ιστοσελίδα της Βουλής θα παρατηρήσει τα εξής:
Στο πεδίο οργάνωση & λειτουργία αναφέρονται γενικές μόνο πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο όργανο. Ταυτόχρονα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο έγγραφο στο οποίο να αποσαφηνίζεται το ποια είναι τα συγκεκριμένα πρόσωπα που απαρτίζουν τη Διάσκεψη των Προέδρων κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο. Σημειώνεται δε, ότι δύο πρόσωπα (η κα Κωνσταντοπούλου και ο κ. Μπούρας) δύνανται να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη των Προέδρων με περισσότερες από μία ιδιότητες και ως εκ τούτου οι απορίες σχετικά με τη σύνθεση του εν λόγω οργάνου πληθαίνουν.
Τα μόνα Πρακτικά της Διάσκεψης των Προέδρων που φαίνεται να έχουν δημοσιευθεί είναι κάποια της ΙΣΤ Περιόδου κατά το έτος 2015 ενώ δεν ανευρέθηκε κάποια άλλη καταχώρηση (γραπτή ή βιντεοσκοπημένη) σχετικά με τις συνεδριάσεις ή τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου οργάνου.
Κατά πως φαίνεται, λοιπόν, δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα πόσοι ή ποιοι απαρτίζουν το συγκεκριμένο όργανο, πότε ή για ποιο λόγο συνεδριάζει και τι αποφάσεις λαμβάνει.
Για το λόγο αυτό, ως Vouliwatch αποστείλαμε στις 2-10-2023 αίτηση χορήγησης εγγράφων προς τη Βουλή, ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων καθώς και τη συνεδρίασή της κατά την 28η Σεπτεμβρίου 2023.
Το αίτημά μας αυτό (όπως και αρκετά προηγούμενα) δεν έχει, δυστυχώς, απαντηθεί μέχρι σήμερα. Αναφέρεται επίσης ότι σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε με τις αρμόδιες για την τήρηση των πρακτικών υπηρεσίες της Βουλής και με το Vouli TV λάβαμε την απάντηση ότι τόσο τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Διάσκεψης των Προέδρων όσο και το βίντεο της συνεδρίασης της 28ης Σεπτεμβρίου 2023 (παρότι, όπως φαίνεται από το απόσπασμα που αναρτήθηκε στο youtube με την τοποθέτηση του Θ. Παφίλη, η εν λόγω συνεδρίαση καλύφθηκε τηλεοπτικά) δεν είναι δημόσια και μπορούν να δημοσιευθούν μόνο κατόπιν εντολής του Προέδρου της Βουλής».
► Όλη η ανάλυση του Vouliwatch εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου