2.10.23

Τσακωμένος με την αυτοκριτική ο πρωθυπουργός...


Πλήρης στήριξη σε Κικίλια, Αγοραστό...

Στην κλιματική κρίση και στα ακραία καιρικά φαινόμενα έριξε ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά την ευθύνη για την τραγική διαχείριση των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού και των πρόσφατων πλημμυρών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, απ' την οποία απουσίασε κάθε ίχνος αυτοκριτικής...


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την παρατήρηση του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόιτερ για την καταγεγραμμένη δυσαρέσκεια των πολιτών στις δημοσκοπήσεις, δεν τόλμησε καν να ψελλίσει τη λέξη θυμό, παρά ανέφερε ότι συμμερίζεται το «αίσθημα της στεναχώριας, ίσως και της αγανάκτησης». 

Δεν εντόπισε, δε, λάθη στη διαχείριση των πρόσφατων κρίσεων, παρά «αρκετά σημεία στα οποία μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι», αναφερόμενος στη συνεργασία κράτους και τοπικής αυτοδοίκησης αλλά και στα μοντέλα για τα καιρικά φαινόμενα.

Αίσθηση προκαλεί ότι για άλλη μια φορά έκανε νύξη στην επενδυτική βαθμίδα ως καλή είδηση, σε αντιδιαστολή με το φετινό μαύρο καλοκαίρι.


Κάλυψε πλήρως τον Αγοραστό και τον Κικίλια, άδειασε τον Πατούλη
Ο πρωθυπουργός παρείχε κάλυψη στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης Βασίλη Κικίλια, για τον οποίο είχε ξεσπάσει φημολογία περί απομάκρυνσης μετά τις απανωτές φυσικές καταστροφές, με αποκορύφωμα τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

«Δεν τέθηκε ποτέ θέμα να αντικατασταθεί» και «δεν τίθεται», είπε για τον Β. Κικίλια. «Αν είχε τεθεί θα είχε συμβεί» συμπλήρωσε. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ρόλος του υπουργού Πολιτικής Προστασίας δεν είναι εναρμονισμένος με το να πηγαίνει ο ίδιος να σβήνει φωτιές, αλλά ότι θα κριθεί απ' τις δομικές αλλαγές στην Πυροσβεστική, απ' την καλύτερη συνεργασία κ.ά.

«Δεν προσωποποιώ την ευθύνη» είπε ακόμα σε ερώτηση για το ποιος φταίει για τις φετινές καταστροφές.

«Σίγουρα στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών, σε καμία περίπτωση δεν προσωποποιώ την ευθύνη για τις όποιες αδυναμίες εντόπισα και για τις οποίες, εξάλλου, σας μίλησα ανοιχτά.

Πιστεύω ότι και οι υπουργοί κατά κανόνα -υπάρχουν προφανώς εξαιρέσεις, που έχουν να κάνουν με συμπεριφορές, με δηλώσεις, με τοποθετήσεις που μπορεί να μην είναι εναρμονισμένες με το αίσθημα της κοινωνίας και αποδίδω πολύ σημασία σε αυτό- χρειάζονται κάποιο χρόνο προκειμένου να δείξουν το έργο τους. Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν έχει ως κύριο μέλημα να πηγαίνει ο ίδιος να σβήνει φωτιές ή να αντιμετωπίζει στο πεδίο ο ίδιος τις επιπτώσεις μιας μεγάλης πλημμύρας. Ο σκοπός του και ο ρόλος του την ώρα της κρίσης είναι συντονιστικός. Αλλά ο κύριος ρόλος του είναι να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο πλήρους αναπροσαρμογής της Πολιτικής Προστασίας στις νέες απαιτήσεις των καιρών» είπε.

Αντίστοιχα κάλυψε εντελώς τον εκλεκτό του περιφερειάρχη στη Θεσσαλία, ο οποίος βρίσκεται επίσης στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης για τα αντιπλημμυρκά έργα που δεν έγιναν και φτάσαμε στη φετινή καταστροφή. 

«Ήταν και παραμένει ένας πολύ καλός περιφερειάρχης» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «εγώ δεν έχω παράπονα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση». Ανέφερε ακόμα ότι έγιναν πολλά έργα μετά τον Ιανό και ότι κάποια απ' αυτά υλοποιήθηκαν απ' την κεντρική κυβέρνηση. Απ' την άλλη χαρακτήρισε «απολύτως λογικό» το ότι ξεκίνησε έρευνα απ' τη δικαιοσύνη, αλλά τόνισε ότι αυτό «δεν είναι λόγος για εμάς να μην στηρίξουμε τον κ. Αγοραστό». «Δεν θέλω να προκαταλάβω την έρευνα της δικαιοσύνης» είπε ακόμα.

Επίσης, σχετικά με τα έργα που πρέπει να γίνουν στη Θεσσαλία ανέφερε ότι «τον πρώτο ρόλο θα έχει ανεξάρτητος φορέας διαχείρισης υδάτων» και ότι θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός.

Ενδιαφέρον έχει η απάντηση του πρωθυπουργού σχετικά με τη διαφορετική μεταχείριση που είχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε σχέση με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, ο οποίος έχασε το χρίσμα της Ν.Δ. με αφορμή τις αντιδράσεις για ένα ζεϊμπέκικο στο Ζάππειο εν μέσω της καταστροφής.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί πως δεν έφταιξε μόνο ο χορός για την άρση στήριξης της υποψηφιότητας του Γ. Πατούλη. «Είναι λίγο παλιά αυτή η συζήτηση» είπε με μια αίσθηση αμηχανίας, και αφού συμπλήρωσε ότι έκανε δουλειά, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υποψήφιος είναι ο κ. Χαρδαλιάς και ότι «προκρίναμε ότι ήταν η πιο κατάλληλη επιλογή». «Θέλω να κερδίσει», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για το θέμα του Αχιλλέα Μπέου και επανέλαβε ότι ο δήμαρχος Βόλου «δεν έχει την στήριξη της Ν.Δ». «καταδικάζω απερίφραστα οποιαδήποτε πράξη βίας» είπε σχετικά με τους τραμπουκισμούς του δημάρχου και σχολίασε ότι «είναι θέμα των δημοτών του Βόλου να επιλέξουν». «Γι’ αυτό και επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα πριν, ότι δεν δώσαμε καμία άλλη στήριξη πέραν των τριών μεγάλων Δήμων και θα μείνουμε απ’ έξω από αυτές τις αναμετρήσεις με θρησκευτική ευλάβεια», συμπλήρωσε.

Προανήγγειλε νέα αύξηση κατώτατου μισθού
Αναφορικά με την ακρίβεια, αναγνώρισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η μέση ελληνική οικογένεια. «Δικαιολογημένα αυτό εμφανίζεται και στις μετρήσεις, αλλά αρκεί μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ για να καταλάβει κανείς ότι τα πράγματα είναι δύσκολα», είπε και προανήγγειλε μία ακόμη αύξηση στον κατώτατο μισθό, η οποία θα έρθει την 1η Απριλίου. Όμως δεν μπήκε σε παραπάνω λεπτομέρειες.

Και καθώς το market pass θα συνεχιστεί μόνο στη Θεσσαλία και στον Έβρο, προσπάθησε να «χρυσώσει» το χάπι στον υπόλοιπο κόσμο με την «έκτακτη στήριξη την οποία θα δώσουμε σε έναν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων τα Χριστούγεννα, την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά και τις μόνιμες αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων από 1/1/24». Παράλληλα, ανέφερε τις αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, μία ακόμη αύξηση για τους συνταξιούχους που θα ξεπεράσει το 3%.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε μάλιστα ότι «παρά τις μεγάλες αυξήσεις, πλησιάζουμε πια στην αρχή του τέλους αυτού του κύκλου της μεγάλης ακρίβειας». Όπως είπε, «το δείχνουν και τα στοιχεία του πληθωρισμού, τα οποία αποκλιμακώνονται, όμως τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: