2.10.23

Ο κρυφός δεσμός Μητσοτάκη - Μπέου...



Ο κόσμος στη Μαγνησία το ‘χει τούμπανο και στη Νέα Δημοκρατία κρυφό καμάρι ότι υπογείως στηρίζουν τον Αχιλλέα Μπέο για την επανεκλογή του στον δημαρχικό θώκο του Βόλου. Παρ’ όλα αυτά, μετά και τις τελευταίες βιαιοπραγίες και τους τραμπουκισμούς του δημάρχου Βόλου, που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από τον Μπέο, λέγοντας πως «οι υποψηφιότητες τις οποίες ανακοίνωσε ότι στηρίζει η Νέα Δημοκρατία αφορούν... τις Περιφέρειες καθώς και τους 3 μεγάλους δήμους της χώρας και σε αυτές φυσικά δεν συμπεριλαμβάνεται ο κ. Μπέος» και υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει δοθεί ποτέ από τη Νέα Δημοκρατία» στήριξη στην υποψηφιότητά του.

Με άλλα λόγια η Ν.Δ. επέλεξε να οχυρωθεί πίσω από τα επίσημα χρίσματα που έχει δώσει και τα οποία αφορούν μόνο τους τρεις μεγάλους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά (Κ. Μπακογιάννης, Κ. Ζέρβας, Γ. Μώραλης), προκειμένου να συσκοτίσει τη διασύνδεσή της με τον δήμαρχο Βόλου και τη δημοτική του παράταξη.

Δεν θα μείνουμε σε όσα γράφτηκαν προ ημερών σε τοπικά μέσα, τα οποία έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός «πρότεινε στον Αχιλλέα Μπέο να αναλάβει και να συντονίσει την αποκατάσταση των ζημιών στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας», λέγοντάς του ότι «Δεν υπάρχει καταλληλότερος από εσένα» (βλ. volosday, 28.9.2023, «Μητσοτάκης σε Αχιλλέα Μπέο: “Δεν υπάρχει καταλληλότερος από εσένα” – Τι ζήτησε ο Μπέος για να αναλάβει επικεφαλής»).

Εμείς θα επικεντρωθούμε στον απόλυτο συνδετικό κρίκο μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον γνωστό αλευροβιομήχανο, πρώην γενικό γραμματέα Τουρισμού επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και υμνητή της χούντας, Κωνσταντίνο Λούλη. Γιατί βέβαια ο κ. Λούλης δεν είναι μόνο ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του δημάρχου Βόλου.

Αν ανατρέξει κανείς στους αντιδημάρχους του κ. Μπέου, θα διαπιστώσει ότι ο Κων. Λούλης είναι και αντιδήμαρχος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων - Εκδηλώσεων και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου. Μάλιστα όπως έχει ανακοινωθεί θα είναι ξανά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του νυν δημάρχου Βόλου και στις τωρινές αυτοδιοικητικές εκλογές.

Και αν ψάξει κανείς το βιογραφικό του κ. Λούλη το οποίο συνοδεύει την ανακοίνωσή της υποψηφιότητάς του, όπως δημοσιεύεται σε τοπικά μέσα της Μαγνησίας, θα δει ότι εκεί φιγουράρει η εξής επισήμανση: Πως «από τον Μάιο του 2017 είναι μέλος στο Δ.Σ. στο Ιδρυμα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ» (22.9.2023, καθημερινή εφημερίδα της Μαγνησίας «Ταχυδρόμος»).

Φυσικά το θέμα αυτό το έχουμε αποκαλύψει ήδη εδώ και καιρό από τις στήλες τις «Εφ.Συν.», ότι δηλαδή ο Κων. Λούλης -ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του πατέρα Μητσοτάκη και κληροδοτήθηκε στον γιο- έχει ως βασική και διαχρονική ιδιότητα αυτήν του «ταμία» στο Δ.Σ. του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» (στο οποίο τα μέλη του Δ.Σ. είναι κατά βάση μέλη της οικογένειας), δηλαδή με άλλα λόγια του «ταμία» της οικογένειας Μητσοτάκη.

Ο κ. Λούλης στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη διορίστηκε γεν. γραμματέας Τουρισμού χωρίς να διαθέτει αναγνωρισμένο πτυχίο και άρα τις νόμιμες προϋποθέσεις -που ψήφισε η ίδια κυβέρνηση- για το πόστο. Μάλιστα ο ίδιος είχε ξαναδιοριστεί παράνομα σε δημόσιο πόστο και αυτό ήταν του διοικητή του Αγίου Ορους (1989-1991), όταν τότε τον είχε διορίσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού. Και βέβαια έχουμε αναδείξει το σκανδαλώδες βιβλίο του Κων. Λούλη με τους ύμνους στον δικτάτορα Παπαδόπουλο και τη χούντα («Η επιβίωση της Ελλάδας μέσα από διαδοχικά θαύματα», εκδόσεις Ψυχογιός), το οποίο επιχειρεί να σχετικοποιήσει τα δεινά της δικτατορίας και υιοθετεί τη γνωστή προπαγάνδα των χουντικών για την εξέγερση του Πολυτεχνείου (βλ. αναλυτικά «Εφ.Συν.» 27.7.2019, «H χούντα επιστρέφει στον τουρισμό»).

Κατόπιν όλων αυτών των αποκαλύψεων σε βάρος του Κων. Λούλη ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να τον αποσύρει από γ.γ. Τουρισμού στον ανασχηματισμό του Αυγούστου του 2020, αλλά αμέσως τον επανέφερε «από το παράθυρο» στο ίδιο υπουργείο σε ρόλο συμβούλου του πρώην υπουργού Χ. Θεοχάρη. Στην πορεία ξαναέμεινε εκτός κυβέρνησης, αλλά πάντα διατηρώντας την ιδιότητά του στο Δ.Σ. του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» και παραμένοντας έτσι στο στενό περιβάλλον της οικογένειας Μητσοτάκη.

Μετά απ’ όλα αυτά καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει ένα πρόσωπο τόσο στενά συνδεδεμένο με τον σημερινό πρωθυπουργό να είναι ταυτόχρονα και στενός συνεργάτης του Αχιλλέα Μπέου, για τον οποίο βέβαια μόνο ύμνους έχει να πει. Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του (e-thessalia.gr, 24.9.2023) ο Κων. Λούλης αποφαίνεται ότι «ο Αχιλλέας Μπέος απέδειξε πως έχει όραμα, δυναμισμό, εντιμότητα, πυγμή, πάθος για τον Βόλο και βασικά ξέρει να διοικεί, να διεκδικεί, να τιμά την εμπιστοσύνη των πολιτών, να είναι αποφασιστικός και αποτελεσματικός. Αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν τον ιδανικό δήμαρχο μιας πόλης».

Στο ίδιο πνεύμα λέει ακόμα: «Ειλικρινά είμαι υπερήφανος που τους τελευταίους 52 μήνες ήμουν και εγώ μέλος της ομάδος των εκλεκτών συνεργατών του Αχιλλέα Μπέου». Αλλά λέει και κάτι άλλο: «Θεωρώ πως είναι γενικά μεγάλο λάθος η κομματικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών. Είναι αποδεδειγμένο ιστορικά, οι πόλεις που επιλέγουν δήμαρχο πολιτικά αντίθετο από το κυβερνών κόμμα, βγαίνουν τελικά χαμένες. Παντού και πάντοτε όμως υπάρχουν οι λεγόμενες δυνάμεις της “αριστεράς” και της “προόδου” που δημιουργούν διχασμό και ένταση!».

Ας ξεπεράσουμε το γεγονός ότι «κομματικοποίηση» για τον κ. Λούλη σημαίνει το να είναι κάποιος «πολιτικά αντίθετος» με την κυβέρνηση και ας πάμε στην ουσία: ότι δηλαδή ο Αχιλλέας Μπέος κάθε άλλο παρά «πολιτικά αντίθετος» με την κυβέρνηση είναι. Οσο λοιπόν και αν η Ν.Δ. προσπαθεί να κρύψει τη διασύνδεσή της με τον Μπέο, ο «ταμίας» της οικογένειας Μητσοτάκη την προδίδει.

Βολές από Κασσελάκη και ΠΑΣΟΚ

Σε νέα ανάρτησή του χθες ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ρώτησε τον Κυρ. Μητσοτάκη αν «συνεχίζει να στηρίζει έναν δήμαρχο που σηκώνει το χέρι και δέρνει πολίτες, τους καταβρέχει, τους βρίζει και –κυρίως– τους αφήνει να πνίγονται».

Οτι «η Ν.Δ., ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της δεν μπορούν να συνεχίσουν να κρύβονται πίσω από υπόγεια χρίσματα και δήθεν μη στηρίξεις, ενώ όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο εκλεκτός της Ν.Δ. στην περιοχή» σχολίασε αναφερόμενος στον Αχ. Μπέο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας.


Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: