2.10.23

Αδωνης και κυβέρνηση κάνουν τους Κινέζους...


Η τελευταία φράση του άρθρου των «New York Times» για τη σχέση του υπουργού Εργασίας Αδωνη Γεωργιάδη με τον κινεζικό κολοσσό Huawei είναι ένα μήνυμα του Θεόδωρου Ταμβακίδη, επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος της Huawei, προς τους Κινέζους συναδέλφους του στο οποίο χαρακτηρίζει τον Αδ. Γεωργιάδη «ειδική περίπτωση».

Ποια είναι όμως η φύση αυτής της «περίπτωσης»; Το άρθρο, που έχει όλα τα στοιχεία ενός καλού κατασκοπικού θρίλερ, συνδέει σε ένα... τρίγωνο τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, τον φίλο του και υπεύθυνο της Huawei στην Ελλάδα Θ. Ταμβακίδη και ένα πρόσωπο από την Κίνα, το οποίο πριν από λίγα χρόνια φιγουράριζε σε δεκάδες διθυραμβικά άρθρα ελληνικών οικονομικών και πολιτικών εφημερίδων: τον Τζάκι Τσεν, υπεύθυνο της Huawei για τα Βαλκάνια, μετέπειτα για την Ευρώπη και γιο υψηλόβαθμου κρατικού – κομματικού στελέχους της Κίνας.

Πάντως προκαλεί εντύπωση ότι ενώ το θέμα είναι γνωστό εδώ και αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν νιώθει την ανάγκη να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Μοτίβο Novartis

Στο άρθρο των «New York Times» περιλαμβάνονται αναφορές του Ταμβακίδη προς τους Κινέζους συναδέλφους του ότι ο Αδ. Γεωργιάδης φρόντισε το περιεχόμενο εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ να μη θίγει τα κινεζικά συμφέροντα. Τα στελέχη της Huawei σε συζήτηση μεταξύ τους αναζητούσαν κάποιον που θα παρίστατο στις διαπραγματεύσεις για να βοηθήσει να αφαιρούνται αναφορές στον κυβερνοχώρο και στις κινεζικές εταιρείες.

Ο Ταμβακίδης λοιπόν φέρεται να έχει γράψει σε μήνυμα προς στέλεχος της εταιρείας στην Κίνα ότι «συζητήσαμε με τον Αδωνη και το αφαιρέσαμε». Στις δημοσιευμένες συνομιλίες, δηλαδή, ο Αδ. Γεωργιάδης εμφανίζεται να είναι ο άνθρωπος που είχε αναλάβει προς όφελος της Huawei να μη συμπεριληφθούν στην κοινή συμφωνία τεχνολογίας και επιστήμης Ελλάδας – ΗΠΑ, που υπογράφτηκε το 2020 από τον ίδιο και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, όροι απαγορευτικοί για τη συμμετοχή της Huawei σε τεχνολογικά έργα στην Ελλάδα.




Εντυπωσιακό είναι ότι το κρίσιμο αυτό σημείο του ρεπορτάζ δημιουργεί εύλογους συνειρμούς σε σχέση με την υπόθεση Novartis. Διαφαίνεται δηλαδή ένα κοινό μοτίβο. Το ξετύλιγμα του σκανδάλου Novartis ξεκίνησε από τους Αμερικανούς, ενώ και σε εκείνη την περίπτωση αποκαλύφθηκε εσωτερική αλληλογραφία στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας που ενέπλεκε κρατικούς αξιωματούχους και συγκεκριμένα υπουργούς που φρόντιζαν να εισάγονται συγκεκριμένα φάρμακα της εταιρείας στην ελληνική αγορά.

Η επίσκεψη στα κεντρικά της Huawei

Τον Οκτώβριο του 2019 ο Αδ. Γεωργιάδης είχε επισκεφτεί το Πεκίνο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως υπουργού Ανάπτυξης. Αναρτούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις σημαντικές επαφές που είχε με θεσμικούς φορείς και μεγάλες κινεζικές εταιρείες. Σε καμία από αυτές τις εικόνες δεν φαίνεται κάποια αναφορά σε επίσκεψη στη Huawei. Η επίσκεψη δεν αναφέρθηκε ούτε στην απάντηση που έστειλε στους «New York Times» για το θέμα. Η παράλειψη προκαλεί εντύπωση αφού η Huawei ανήκει στους τεχνολογικούς κολοσσούς παγκοσμίως.

Ωστόσο η έρευνα του Documento αποκάλυψε ότι κατά την επίσημη επίσκεψη του υπουργού στην Κίνα ο ίδιος είχε μεταβεί και στις εγκαταστάσεις της Huawei. Μάλιστα ένας από τους επιχειρηματίες που τον συνόδευαν, ο Τάσος Αστυφίδης, δήλωσε στο Documento ότι θυμάται ακόμη το πολύ εντυπωσιακό κτίριο που είχαν επισκεφτεί μαζί.

Επανέρχονται τα ονόματα των Καϊλή και Σπυράκη

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των «New York Times» έχει κάποια πολύ ενδιαφέροντα δευτερεύοντα στοιχεία. Οπως αναφέρει το άρθρο, ένα από τα ισχυρότερα στελέχη της Huawei, ο Τζάκι Τσεν, φαίνεται σε μήνυμά του προς τον Θεόδ. Ταμβακίδη να του ζητά να επιδιώξει στήριξη από τις ευρωβουλεύτριες Εύα Καϊλή (τότε ΠΑΣΟΚ) και Μαρία Σπυράκη (ΝΔ). Αναφερόμενος στην πρώτη, η απάντηση του Ταμβακίδη φέρεται να ήταν ότι «πιστεύω πως μπορώ να την πείσω».

Ιδιαίτερα η εμπλοκή του ονόματος της Καϊλή, σε συνδυασμό με τις βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζει με το σκάνδαλο Qatar-gate, για το οποίο και συνελήφθη, ανοίγει το μεγάλο θέμα των παράνομων μεθόδων λόμπινγκ που επηρεάζουν τις αποφάσεις κρατών και οργανισμών όπως η ΕΕ.

Ο Γεωργιάδης επιβεβαιώνει το Documento

Σε ερώτηση που απηύθυνε το Documento στον Αδ. Γεωργιάδη, ο υπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της εφημερίδας ότι είχε πράγματι επισκεφτεί εγκαταστάσεις της Huawei. Οπως μας ανέφερε, «το ταξίδι μου στα κεντρικά της Huawei τον Οκτώβριο του 2019 ήταν στο πλαίσιο του ταξιδιού μου στην Κίνα μεταξύ πολλών άλλων εταιρειών. Πήγα συνοδεία του Ελληνα προξένου στη Σαγκάη και σε όλες τις συνεντεύξεις μου και τις συζητήσεις για το 5G αναφερόμουν πάντα στο τι είδα σε αυτό το εργοστάσιο. Δεν είδα ιθύνοντες της Huawei.

Μου έκαναν ξενάγηση και είδα την τεχνολογία τους. Δεν υπήρχε λόγος να αναφέρω στους “New York Times” όλες τις εταιρείες που συνάντησα, αφού είπα ότι πήγα στην Κίνα και συνάντησα πολλές εταιρείες». Επίσης τόνισε ότι στο επίσημο πρόγραμμά του δεν είχε αναφέρει τις εταιρείες τις οποίες επισκέφτηκε.

Απαντώντας στην ουσία του ρεπορτάζ σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ στην οποία φέρεται να έχει παρέμβει, ο Αδ. Γεωργιάδης δηλώνει: «Δηλαδή οι Κινέζοι της Huawei μου έχουν ζητήσει να αλλάξω τη συμφωνία. Εγώ την έχω αλλάξει για τους Κινέζους, αλλά ο πρόεδρος της Huawei ένα χρόνο μετά δεν το ξέρει και το μαθαίνει από τον κ. Ταμβακίδη. Σας φαίνεται λογικό;».

Ζητώντας από τον υπουργό να σχολιάσει το μήνυμα που φέρεται να έστειλε ο Ταμβακίδης σε στέλεχος της Huawei για τη «συνεννόηση» με τον ίδιο, τονίζει ότι «το τι λέει ο καθένας στο τηλέφωνο δεν αφορά εμένα». «Κάθε διακρατική συμφωνία έρχεται έτοιμη από τις υπηρεσίες. Πρώτα συμφωνούν οι πλευρές στο 100% του κειμένου και μετά κλείνεται το ραντεβού για τις υπογραφές» σημείωσε...

Αντώνης Ρηγόπουλος

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: