Χτες η παγκόσμια κοινότητα... αναστοχάστηκε, προβληματίστηκε, συγκινήθηκε βαθύτατα και αναρρίγησε καθώς ο πλανήτης τίμησε για άλλη μια φορά -όπως κάνει αδιαλείπτως από το 1992- τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας. Ανακοινώσεις βγήκαν, δηλώσεις έγιναν, ένας... κόμπος συγκίνησης έφραξε τον λαιμό της καπιταλιστικής ελίτ, η οποία ως γνωστόν σέβεται τον ΟΗΕ και τις διακηρύξεις του.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, 2.722.000 Ελληνες, ένας στους τέσσερις ενήλικες κι ένα στα τρία παιδιά, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας - κι αυτό με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2021, πριν από την έκρηξη της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και στο ξεκίνημα του ξέφρενου ράλι των τιμών της ενέργειας.
Χτες επίσης, ο Συνήγορος του Πολίτη -όπως κάνει εδώ και μια 5ετία- παρουσίασε την ειδική έκθεση του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και στους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης. Η Ανεξάρτητη Αρχή διερευνά το αν και πόσο συμμορφώνονται τα εσωτερικά πειθαρχικά όργανα προς τις συστάσεις και επισημάνσεις του Μηχανισμού του Συνηγόρου, αλλά και υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη.
Για το 2022 λοιπόν η πλειονότητα των υποθέσεων που επεξεργάστηκε ο Συνήγορος προέρχεται από την ΕΛ.ΑΣ. (μόλις 2 υποθέσεις προήλθαν από το Λιμενικό και καμία, ως συνήθως, από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής) και -ω της έκπληξης!- από τις 113 αναγνωρίστηκε πειθαρχική ευθύνη σε 16 από αυτές, με ποινές-χάδι ως επί το πλείστον. Οι καταγγελίες αφορούν κυρίως παραβιάσεις κατά της σωματικής ακεραιότητας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της προσωπικής ελευθερίας και της γενετήσιας ελευθερίας. Και ποια είναι τα συνήθη θύματα; Γυναίκες, Ρομά, αλλοδαποί, ανήλικα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας. Δηλαδή οι φτωχοί και οι ευάλωτοι.
Σήμερα επίσης αποκαλύπτουμε ότι στη χώρα των υποκλοπών, οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο επιχειρηματίες φαίνεται ότι είχαν εδώ και χρόνια τη φήμη του ισχυρού «μεσάζοντα» στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς μέσω τρίτων καναλιών προσεγγίστηκαν προκειμένου να βοηθήσουν στην αποδοχή μιας δωρεάς από κινεζικό κολοσσό. Μιας δωρεάς που είχε αποδέκτρια την Ελληνική Αστυνομία.
Και φτωχοί και δαρμένοι, κυριολεκτικά και μεταφορικά, οι πολίτες της έρημης χώρας. Ο Γιάννης Αγγελάκας το έχει πει εξαιρετικά σε μόλις 9 λέξεις: «Η φτώχεια είναι πιο φρόνιμη αν νιώθει ότι φταίει»...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου