12.10.23

«Αρραβώνας» στην Κεντροαριστερά η Αθήνα;...


Ένα ερώτημα πλανάται πάνω από τα κόμματα της δημοκρατικής παράταξης, όλες τις τελευταίες ημέρες, μετά από το βράδυ των εκλογών, οπότε ο... πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης έκανε άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και ιδιαιτέρως μετά από την συνάντηση του Χάρη Δούκα με τον Κώστα Ζαχαριάδη και την στήριξη της Κουμουνδούρου στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τον δήμο Αθηναίων. Και αυτό δεν είναι άλλο από το κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο ευρύτερης πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων.

Και αν στον ΣΥΡΙΖΑ η σχετική πρόθεση έχει εκφραστεί από τα πλέον επίσημα χείλη, στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι πολύ επιφυλακτικοί. «Ο κ.Κασσελάκης προφανώς έκανε μία δήλωση μετά από μία βαριά ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε μεταξύ άλλων για μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη, όταν την ίδια στιγμή ο ίδιος σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, όσο και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας μιλώντας στο Action24. Ο ίδιος αποτίμησε τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, κάνοντας λόγο για μία ‘σταθερή δυναμική’ του ΠΑΣΟΚ και στην αυτοδιοίκηση, ενώ ειδικά για την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, υποστήριξε ότι προσέλκυσε ευρύτερες δυνάμεις, γεγονός που αποδεικνύει και την ενίσχυση της δυναμικής της παράταξης. Δεν είναι τυχαίο ότι μιλώντας για την συνάντηση του Χάρη Δούκα με τον Κώστα Ζαχαριάδη προχθές, υποστήριξε ήταν μία συνάντηση αυτοδιοικητικού χαρακτήρα, επιμένοντας να ξεκαθαρίζει ενόψει δεύτερου γύρου ότι «κεντρικές συμφωνίες κορυφής δεν πρόκειται να υπάρξουν γιατί υπάρχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και δεν ξέρουμε τελικά τι και ποιος εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα».

Συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων ενόψει δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών ωστόσο εκλογών, ζήτησε με τον τρόπο του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας ότι «η αλλαγή είναι στο χέρι των πολιτών» και αφήνοντας αιχμές για την στάση του ΚΚΕ. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ.Κατρίνης δήλωσε επί λέξει ότι «η προοδευτική και αξιόπιστη φωνή του Χάρη Δούκα στην προεκλογική εκστρατεία για τον Δήμο Αθηναίων θα πρέπει να συσπειρώσει τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις», υποστηρίζοντας ότι ο υποψήφιος που είναι προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ εκφράζει μία αισθητική και πολιτική αντίληψη για την αυτοδιοίκηση που ξεπερνά τα στενά κομματικά πλαίσια. «Θα θέλαμε όμως σε αυτή τη μετωπική αναμέτρηση να δούμε και το ΚΚΕ να παίρνει θέση, διαφωνώντας με την αποτυχημένη θητεία του κ.Μπακογιάννη και στηρίζοντας ως καλύτερη επιλογή τον κ.Δούκα. Όχι να νίπτει τας χείρας του», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του επιδιώκει μία ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων, με συγκλίσεις πάνω στην ουσία της πολιτικής για την αυτοδιοίκηση και όχι στη βάση της κομματικής πολιτικής...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: