9.10.23

«Αναπτερωμένο» το ΠΑΣΟΚ για τη μάχη της κεντροαριστεράς...


Προβολή στο μέλλον κάνει το ΠΑΣΟΚ, που αποτιμώντας θετικά τα αποτελέσματα του α΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, “βλέπει” ένα ακόμα βήμα για ενίσχυση (και εδραίωση στη συνέχεια) του, ως κομματικού φορέα που θα εγκολπωθεί κυρίαρχα το χώρο της κεντροαριστεράς. 

Το ηγετικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, υπό τον... Νίκο Ανδρουλάκη θεωρεί ότι επιβραβεύονται σε μεγάλο βαθμό τόσο η πολιτική που ακολουθεί όσο και η επιλογή προσώπων που σήκωσαν το βάρος της αντιπαράθεσης σε τοπικό επίπεδο. Σκιαγραφείται ως εξαιρετική η επίδοση, πραγματικός άθλος, του Χάρη Δούκα, ότι πέρασε στο β΄γύρο στο Δήμο Αθηναίων, αφήνοντας πίσω του στην τρίτη θέση τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, για να διεκδικήσει τη δημαρχία απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη. 

Παράλληλα, κρίνουν εμβληματική στη Χαριλάου Τρικούπη τη νίκη του Γιάννη Μώραλη στο δήμο Πειραιά, που επανεκλέγεται από την Α΄Κυριακή (είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και το 2014 και το 2019).

Κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ που, όπως σημειώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, βγήκε η δεύτερη αυτοδιοικητιική δύναμη , έχει βάλει θεμέλιο για την επόμενη πολιτική μέρα ώστε η ΝΔ να έχει απέναντί της το ΠΑΣΟΚ, ως ισχυρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ικανοποίηση της Χαριλάου Τρικούπη είναι διάχυτη καθώς από τις στατιστικές αναλύσεις τους αποτυπώνεται η εικόνα ότι «το ΠΑΣΟΚ κέρδισε ή είναι σε τροχιά νίκης σε πολλαπλάσιους δήμους σε σχέση με το 2019». Σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνουν τους δήμους Μυτιλήνης, Συκεών-Νεάπολης, Καλλιθέας, Αγίου Δημητρίου, Ιλίου, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Πετρουπόλεως, Ρεθύμνου, Σερρών, Χανίων, Καβάλας, Ιωαννιτών, Θέρμης, Βέροιας, Αιγάλεω, Ηρακλείου Αττικής, Ιεράπετρα.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι παρόλο που δεν είχε επίσημα στηρίξει κανέναν υποψήφιο στη Θεσσαλονίκη, το ηγετικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ εκλαμβάνει σαν “πράσινη” θετική έκβαση το ότι το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Αγγελούδης κατέκτησε τη δεύτερη θέση και έτσι θα αντιμετωπίσει στο β΄γύρο τον εκλεκτό της ΝΔ Κωνσταντίνο Ζέρβα .

Στις περιφέρειες, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , πέρα από τον Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη που στηρίχθηκε και από τη ΝΔ, δεν υπήρξαν μεγάλες επιδόσεις, με εξαιρέσεις. Μόνο ο πανεπιστημιακός Δημήτρης Κουρέτας , που στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ (ανακοινώθηκε πρώτα από το ΠΑΣΟΚ ότι του δίνει το χρίσμα, σπεύδουν να πουν από τη Χαριλάου Τρικούπη) πέρασε στο β΄γύρο και θα αντιμετωπίσει τον εκλεκτό της ΝΔ Κώστα Αγοραστό, ο οποίος έχασε περίπου 15 μονάδες από το 2019.. Οι επιδόσεις του Γιάννη Σγουρού, υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Αττικής, δεν ήταν υψηλές (τέταρτη θέση, με ποσοστό γύρω στο 13%).

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προβάλλει την επιλογή της να δώσει το χρίσμα για περιφέρειες; σε νέα στελέχη που παράλληλα είχαν επιδείξει αξιόλογη επαγγελματική πορεία και κοινωνική δράση. Ετσι, το ΠΑΣΟΚ κρίνει ιδιαίτερα σημαντική την μάχη που έδωσαν στον α΄γύρο και έλαβαν τη δεύτερη θέση ο Σπύρος Σκιαδαρέσης (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας), ο Νικηφόρος Παπανικόλας (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου), κι ο Χρήστος Παπαστεργίου (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)...

Παναγιώτα Μπίτσικα

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: