Το πάγωμα οποιασδήποτε πρωτοβουλίας του Κυρ. Μητσοτάκη να φέρει –όπως έχει υποσχεθεί– ρύθμιση για τον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ...ζευγάρια έδειξε ουσιαστικά ο υπουργός Επικρατείας και «αντ’ αυτού» του πρωθυπουργού στη Βουλή, Μ. Βορίδης. Ο τελευταίος (ο οποίος έχει ήδη φροντίσει να δηλώσει ότι είναι «αντίθετος» µε ένα τέτοιο νομοσχέδιο και ότι δεν θα το ψηφίσει) ρωτήθηκε ξανά για το θέμα (ΣΚΑΪ) και απάντησε ότι «αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο το έχει κλείσει ο πρωθυπουργός, υπό την έννοια ότι όταν αποφασίσει εκείνος θα ανοίξει τη συζήτηση», για να υπενθυμίσει ότι «εγώ έχω τοποθετηθεί επί του θέματος αλλά θα πρέπει η συζήτηση να ανοίξει όταν θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός να την ανοίξει».
Φυσικά είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που μόνος του είχε ανοίξει τη συζήτηση αυτή στην έναρξη της δεύτερης θητείας του, επιχειρώντας να απευθυνθεί στο προοδευτικό ακροατήριο, αλλά τώρα –όπως προέκυψε από τις προχθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη– επιλέγει να αφήσει όχι μόνο τους βουλευτές του, αλλά ακόμα και τους υπουργούς του να ψηφίσουν «κατά συνείδηση», δηλαδή να τους δώσει το ελεύθερο αν θέλουν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Και πέρα από την πρωτοφανή πρακτική υπουργοί να καταψηφίζουν νομοσχέδιο της κυβέρνησής τους χωρίς να παραιτούνται, εδώ ξεδιπλώνεται όλη αυτή η τακτική που παγίως ακολουθεί ο πρωθυπουργός καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχηγίας του στη Ν.Δ.
Η τακτική δηλαδή να κλείνει το μάτι και στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και στην ομοφοβία, να επιχειρεί ταυτόχρονα να απευθυνθεί και στο φιλελεύθερο Κέντρο και στην Ακροδεξιά και να τοποθετεί σε καίρια πόστα γύρω του στελέχη προερχόμενα και από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τον ακροδεξιό ΛΑΟΣ.
Βέβαια το προς ποια από τις δύο πλευρές καταλήγει τελικά να κατευθύνεται η πολιτική που ασκεί είναι άλλο θέμα και είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, η προϊστορία του κ. Μητσοτάκη λέει ότι το 2015 ως απλός βουλευτής υπερψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά όταν έγινε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολούθησε τη στάση της άρνησης απέναντι στην ικανοποίηση των αιτημάτων των ΛΟΑΤΚΙ. Το 2017 καταψήφισε την ταυτότητα φύλου, ενώ καταψήφισε ακόμα και τη ρύθμιση για την αναδοχή (2018).
Τώρα από τη μία έχει υποσχεθεί ότι θα φέρει τη ρύθμιση για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εντός της τετραετίας, αλλά από την άλλη δεν θέλει και να καταστείλει τις εσωκομματικές αντιδράσεις από τη σκληρή δεξιά πτέρυγα και από τους ακροδεξιούς της Ν.Δ. που αντιτίθενται στη ρύθμιση για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία και φαίνεται έτοιμος να τις αφήσει ελεύθερες να εκφραστούν, συνεχίζοντας έτσι να πατά σε δυο βάρκες. Μόνο που έτσι δεν θα γλιτώσει τις εντυπώσεις που θα προκαλέσει η διαφοροποίηση υπουργών του που θα παραμείνουν στην κυβέρνηση, αλλά και το ενδεχόμενο να συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός «γαλάζιων» βουλευτών που δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, όπως κάποιοι υπολογίζουν.
Και αν ορισμένα «γαλάζια» στελέχη υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο πρέπει να έρθει στην αρχή της τετραετίας που η εκλογική επικράτηση σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ακόμα νωπή, υπάρχουν στους κυβερνητικούς κύκλους και σκέψεις για μετάθεσή του μετά τις ευρωεκλογές. Πάντως το πρωθυπουργικό «κλείσιμο» της συζήτησης, για το οποίο μιλά ο Μ. Βορίδης, και κάθε νέα μετάθεσή της στο μέλλον θα ανοίγει τον δρόμο για την παραπομπή της στις ελληνικές καλένδες και θα δείχνει ότι ο πρωθυπουργός υποκύπτει στις εσωκομματικές αντιδράσεις...
Γιάννης Μπασκάκης
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου