Η μετατροπή του ρεύματος, κατ’ εξοχήν δημόσιου και στρατηγικού για κάθε κράτος αγαθού, σε αντικείμενο χρηματιστηριακού παιγνίου οδήγησε την ελληνική κοινωνία και οικονομία σε μία από τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις της μεταπολεμικής περιόδου. Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021 και... κορυφώθηκε στη διάρκεια του 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκαλώντας παραληρήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τις εξωφρενικές χρεώσεις ρεύματος.
Η διαχείριση αυτής της κρίσης αποκάλυψε τον δαιμόνιο μηχανισμό που είχε θεσπιστεί υπέρ των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, τη διαβόητη, αδιαφανή, ακατάληπτη και ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής. Η κατακραυγή που προκάλεσε η κυνική εφαρμογή της από τις εταιρείες ανάγκασε την κυβέρνηση να την παγώσει· και κόστισε στο Δημόσιο, δηλαδή στους φορολογούμενους, πάνω από 10 δισ. ευρώ, που δόθηκαν ως κρατική επιδότηση.
Το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει να δώσει ούτε σεντ παραπάνω σε επιδοτήσεις ρεύματος, στο όνομα της δημοσιονομικής εγκράτειας και της παραγωγής πλεονασμάτων, το έχουμε καταλάβει και δεν χάνει ευκαιρία να μας το θυμίζει ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, που, παρότι άλλαξε «πίστα», παραμένει ένας πιστός κρατικός «θησαυροφύλακας».
Ωστόσο, το ελάχιστο που θα περίμενε κανείς για την επόμενη φάση, μετά το τέλος των κρατικών επιδοτήσεων, είναι η διαφάνεια και η σαφήνεια στους λογαριασμούς ρεύματος. Με λίγα λόγια, να ξέρει ο καταναλωτής τι και γιατί πληρώνει σε κάθε πάροχο, που έτσι κι αλλιώς τον βομβαρδίζει καθημερινά με τηλεφωνήματα και διαφημίσεις για «σούπερ φθηνά» τιμολόγια.
Στο όνομα αυτής της ελάχιστης απαίτησης για διαφάνεια, η αρμόδια αρχή, η πρώην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και νυν ΡΑΕΕΥ, είχε από το καλοκαίρι εισηγηθεί συγκεκριμένους τύπους τιμολογίων που μπορούσαν οι εταιρείες να προτείνουν στους πελάτες τους. Το δίλημμα των καταναλωτών θα ήταν περίπου «φθηνότερο αλλά κυμαινόμενο (άρα και σχετικά απρόβλεπτο) τιμολόγιο ή ακριβότερο πλην σταθερό». Φυσικά οι περισσότεροι θα επέλεγαν το πρώτο.
Έρχεται η κυβέρνηση και αποφασίζει να επιβάλει την απόλυτη σπαζοκεφαλιά σε σχεδόν 6 εκατομμύρια καταναλωτές ρεύματος. Ο «μηχανισμός διακύμανσης» που ετοιμάζεται να νομοθετήσει, παρακάμπτοντας και τις εισηγήσεις της ΡΑΕΕΥ, είναι η νεκρανάσταση της ληστρικής «ρήτρας αναπροσαρμογής», σε μια πολύ χειρότερη, αδιαφανέστερη και πιο ακατάληπτη εκδοχή. Με έναν μαθηματικό τύπο που απαιτεί... μεταπτυχιακό.
Γιατί άραγε; Γιατί και υπέρ ποιων η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να ρίξει ξανά στο σκοτάδι τους καταναλωτές ρεύματος;...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου