5.10.23

Η μικρή Ελλάς γίνεται μικρότερη...


Ακρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αφορούν τη διαφορά γεννήσεων και θανάτων στην Ελλάδα τα τελευταία 90 χρόνια. 

Από το 1960 που είχαμε 157.239 γεννήσεις, έναντι... 60.563 θανάτων (διαφορά 86. 676), φτάσαμε στην ισορροπία το 2010, το έτος της οικονομικής χρεοκοπίας, όπου σημειώθηκαν 114.766 γεννήσεις, έναντι 109.084 θανάτων. Από τότε η ψαλίδα άνοιγε διαρκώς και φτάνουμε στο 2022 με τις γεννήσεις να έχουν πέσει στις 76.541 και τους θανάτους να έχουν εκτοξευτεί στις 140.801! Διαφορά 64.260!

Και αυτό είναι αποτέλεσμα των συνθηκών ζωής και εργασίας στη χώρα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι αδυνατούν να παντρευτούν, να κάνουν οικογένεια και να μεγαλώσουν παιδιά. Και οι συνθήκες εργασίας επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη γίνονται ακόμα πιο δύσκολες, πολλαπλασιάζοντας το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. 

Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν πως, παρά τη βελτίωση της Ιατρικής επιστήμης και τον τεχνολογικό εξοπλισμό, οι θάνατοι πολλαπλασιάζονται, καθώς η δημόσια υγεία υποβαθμίζεται, ενώ τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται πλέον, προσφέροντας και τις αντίστοιχες θεραπείες, από τον ιδιωτικό τομέα.

Σε μια χώρα με ρηχή παραγωγική βάση, όλο και περισσότερο εξαρτημένη από τις εισαγωγές, με τις περισσότερες θέσεις απασχόλησης να είναι εντάσεως εργασίας και χαμηλής αμοιβής, η κατάσταση θα οδηγήσει σε εθνική καταστροφή, καθώς οι κυρίαρχες ελίτ με τις «δικές τους» κυβερνήσεις και ειδικά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχουν κανένα όραμα προόδου για αυτή τη χώρα, που τη θεωρούν οικόπεδό τους. 

Αν, μάλιστα, υπολογίσουμε τη μεγάλη καταστροφή σε μια από τις πλέον παραγωγικές περιφέρειες της χώρας, κυρίως στον πρωτογενή τομέα, όπως είναι η Θεσσαλία, όπου παράγεται το 5,5% του ΑΕΠ και ουσιαστικά η περιοχή αυτή χάνεται για διάστημα που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει, η κατάσταση γίνεται απελπιστική.

Και τα πρώτα στοιχεία από τον τομέα της μεταποίησης το επιβεβαιώνουν, καθώς ο ρυθμός επέκτασης της παραγωγής το 2023 εξασθένησε και ήταν ο βραδύτερος σε διάστημα οκτώ μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global. Μείζον εθνικό θέμα, που δυστυχώς, όπως και πολλά άλλα, παραμένει εκτός της ατζέντας μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Ποια σταθερότητα πουλάνε;...

Δημήτρης Χρήστου

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: