14.10.23

Εκκλήσεις για να αποφευχθεί η αιματοχυσία...


Μεγαλώνει το ανθρώπινο δράμα...

Το Ισραήλ διέταξε 1,1 εκατομμύριο κατοίκους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν νότια, καθώς προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση στην πόλη της Γάζας. 
Τη στιγμή που η χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού θεωρείται δεδομένη υπάρχουν... εκκλήσεις από διεθνείς οργανισμοί και αξιωματούχους χωρών που κρούουν τον κώδωνα για τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση από τον επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, αναφερόμενος στο ισραηλινό τελεσίγραφο, δήλωσε στην πλατφόρμα «X» ότι η εντολή εκκένωσης «αψηφά τους κανόνες του πολέμου και τη βασική ανθρωπιά». Πρόσθεσε με σαφήνεια πως για τους Παλαιστίνιους «δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος» να μεταβούν, καθώς δρόμοι και σπίτια στη Γάζα έχουν «μετατραπεί σε ερείπια» εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να στηρίζει τον Ισραήλ αν και ο ύπατος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε το ισραηλινό τελεσίγραφο ω «μη ρεαλιστικό».


Ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, προειδοποίησε εναντίον ενός ενδεχόμενου μαζικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων, τον οποίο συνέκρινε με την εξορία του 1948. Απέρριψε πλήρως τη μετακίνηση των Παλαιστινίων, «επειδή αυτό θα ισοδυναμούσε με μια δεύτερη Νάκμπα («Καταστροφή» στα αραβικά) για το λαό μας» είπε.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, φέρεται ανυποχώρητος, εξαπολύοντας παράλληλα «πυρά» κατά της Χαμάς, μην ξεχνώντας την αιφνιδιαστική εισβολή στο έδαφος τους Ισραήλ που ταπείνωσε τις μυστικές υπηρεσίες του. 
 
Μεγαλώνει το ανθρώπινο δράμα

 Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ότι από τους τουλάχιστον 1.900 νεκρούς στη Λωρίδα από την έναρξη του πολέμου, 256 κάτοικοι σκοτώθηκαν και 1.788 τραυματίστηκαν την Παρασκευή. Μεταξύ των θυμάτων είναι και 20 παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: