Ο κ. Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε την Τρίτη στον ΣΚΑΪ πως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών μετά τεκνοθεσίας θα έρθει εντός της τετραετίας, όπως ...είχε αναγγείλει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από ένα μήνα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απέφυγε να πει εάν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και στους υπουργούς, λέγοντας απλώς πως κάποιοι από αυτούς έχουν και βουλευτική ιδιότητα, αυτό ωστόσο που αποτυπώθηκε για μία ακόμη φορά είναι πως πράγματι ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια δημιουργεί πολλές συζητήσεις και τριγμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (Κ.Ο.) της Ν.Δ., όπως έχει ήδη διαφανεί από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της. «Είμαι αντίθετος με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και δεν θα τον ψηφίσω», είχε πει πριν από λίγες μέρες ο κ. Μάκης Βορίδης, ξεκαθαρίζοντας εκ των προτέρων τη θέση του. Και άλλος υπουργός της κυβέρνησης, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, έχει παραδεχθεί δημοσίως πως «και για μένα είναι ένα δύσκολο θέμα», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Την ίδια στιγμή, θεωρείται βέβαιο πως η Κ.Ο. της Ν.Δ. είναι μοιρασμένη και ένα κομμάτι της –μην έχοντας και κομματική πειθαρχία– δεν θα το ψηφίσει.
Οι δύο γραμμές
Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη ΔΕΘ πως το νομοσχέδιο θα έρθει στον χρόνο που θα κρίνει αυτός, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Οι εισηγήσεις που φτάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είναι δύο: η πρώτη λέει να έρθει άμεσα, δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς ο πρωθυπουργός έχει την πλήρη νομιμοποίηση από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, ενώ οι πολίτες επαναβεβαίωσαν –τηρουμένων των αναλογιών– την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση μέσω των επιλογών τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η άποψη αυτή είναι διαδεδομένη εντός του Μαξίμου, αλλά υπάρχει και ο αντίλογος. Αυτός λέει πως η Ν.Δ. θα βρίσκεται ατύπως τους επόμενους οκτώ μήνες σε προεκλογική περίοδο, καθώς στις 9 Ιουνίου θα έχουμε ευρωεκλογές, οι οποίες αναμφίβολα είναι «πιο πολιτικές» και παράγουν πάντα ισχυρό πολιτικό αποτέλεσμα. Συνεπώς ένα θέμα που προκαλεί διχασμό σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βάσης του κόμματος μπορεί να περιμένει να έρθει «σε πιο κατάλληλο χρονικό σημείο» και όχι πριν από τις ευρωεκλογές, κάτι που μπορεί να εντείνει την πίεση στην κυβέρνηση από τα δεξιά της. Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια είτε θα έρθει σύντομα, πριν από τα Χριστούγεννα, είτε μετά τις ευρωεκλογές.
Νέες διοικήσεις
Την ίδια ώρα, ενδοκυβερνητικές εντάσεις προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις νέες διοικήσεις στο Δημόσιο. Οπως έχει γίνει γνωστό, η επιλογή των περίπου 600 νέων διοικητών, αναπληρωτών διοικητών και προέδρων θα γίνεται με βάση, πρώτον, τη συνάφεια των ακαδημαϊκών προσόντων τους, δεύτερον, την επαγγελματική εμπειρία τους και, τρίτον, έπειτα από ειδικό τεστ δεξιοτήτων. Το νομοσχέδιο προβλέπει πως κάθε χρόνο θα υπάρχει αξιολόγηση και εάν αυτή είναι θετική τότε οι διοικητές θα λαμβάνουν μπόνους, εάν όχι, θα υπάρχει από πέναλτι έως και παύση καθηκόντων. Αρκετοί συνάδελφοι υπουργοί της κ. Κεραμέως έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε σημεία του νομοσχεδίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αδωνις Γεωργιάδης –χωρίς να είναι ο μόνος–, ο οποίος δεν συμφωνεί ούτε με το τεστ δεξιοτήτων ούτε με τη δυνατότητα αποπομπής αφού έχει προηγηθεί η ετήσια αξιολόγηση. Η κριτική έγκειται στο ότι δεν μπορεί το τεστ να αφορά πρόσωπα όπως για παράδειγμα καθηγητές πανεπιστημίου, ενώ στο θέμα της αποπομπής απομειώνεται η αρμοδιότητα του υπουργού, ο οποίος ως ο έχων την πολιτική ευθύνη θα πρέπει να διατηρεί το δικαίωμα για άμεση παύση των καθηκόντων κάποιου χωρίς να περιμένει την ετήσια αξιολόγηση.
Ο αντίλογος του υπουργείου Εσωτερικών είναι πως όλα όσα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. και με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν όλα τα προηγμένα κράτη. «Αυτό που θέλουν οι πολίτες που μας ψήφισαν είναι τομές και αυτό κάνουμε πράξη», λένε πηγές του υπουργείου στην «Κ». Το νομοσχέδιο τέθηκε χθες σε διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει 14 ημέρες...
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου