Μάθαμε προ ημερών ότι τα περίφημα Στέγαστρα Καλατράβα – σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και μίας εποχής ευημερίας – δεν είχαν ...ουσιαστικά συντηρηθεί ποτέ.
Δεν πέσαμε ακριβώς από τα σύννεφα γιατί η αλήθεια είναι πως δεν θυμόμαστε να έχουμε ποτέ ακούσει για συντήρηση και άλλων εμβληματικών έργων.
Και κάπως έτσι το ΟΑΚΑ έκλεισε και μάλλον θα χρειαστεί να περάσει πάνω από ένας χρόνος για να ανοίξει, αφού θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει στα χέρια της το πόρισμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου για το τι ακριβώς συμβαίνει με τη στατικότητά του και τι πρέπει να γίνει και στη συνέχεια να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες.
Αυτό που ίσως εξέπληξε περισσότερο ήταν πως προκειμένου να «προχωρήσουν γρήγορα τα πράγματα», εκείνη τη χρυσή των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν είχε καν εκδοθεί οικοδομικές άδειες για το ποδηλατοδρόμιο και το κολυμβήτηριο, ενώ το στέγαστρο τοποθετήθηκε με άδεια… πέργκολας.
Αλλά ούτε και αυτό θα έπρεπε να μας εκπλήσσει. Γιατί αν ψάξει κανείς λίγο τι γίνεται με τις υποδομές της χώρας, θα δει ότι τα περισσότερα δημόσια κτίρια, από τα σχολεία και εκείνα που στεγάζουν τις δημόσιες υπηρεσίες έως τα νοσοκομεία, στερούνται οικοδομικής άδειας. Το 2019 είχε υπολογιστεί ότι πάνω από 11.000 κτίρια του Δημοσίου ήταν δηλωμένα ως αυθαίρετα – όχι με την ανοχή, αλλά με επιλογή του κράτους. Ανήκαν ειδικότερα στην κατηγορία αυθαιρέτων 5 απαιτούσαν ειδική ρύθμιση για να μπορέσουν να «τακτοποιηθούν» και να αναβαθμιστούν ενεργειακά και στατικά.
Αυτή κατά κάποιο τρόπο είναι γενικά η ιστορία της χώρας. Μία διαρκής απουσία συστημάτων ελέγχου και «αδειοδότησης». Αυθαίρετα κτίσματα, αυθαίρετες ενέργειες, «μπαλώματα» και συνέπειες – μέχρι να έρθει η «τακτοποίηση»...
Νατάσα Στασινού
Η Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου