Η υπόθεση των υποκλοπών παραμένει ανοιχτή πληγή για το ΠΑΣΟΚ. Ομως το παράδοξο είναι ότι η ηγεσία του, με αφορμή δημοσίευμα του Documento που συνδέει την τηλεφωνική παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση παρακολουθήσεων της κινεζικής εταιρείας Huawei που αποκάλυψε η εφημερίδα «New York Times», στρέφει τη... μήνη της κατά της δημοσιογραφικής έρευνας.
Μάλιστα, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη εκλαμβάνει τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις ως λασπολογία κατά του ΠΑΣΟΚ εκπορευόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ, περίσσεψε ο θόρυβος από την ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο κομμάτων. Κι αυτό παρόλο που όλα τα σφυριά πρέπει να χτυπάνε στο ίδιο σημείο, το Μαξίμου, για να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι και οι μεθοδεύσεις συσκότισης του σκανδάλου των υποκλοπών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ταυτόχρονα, έχουν προκαλέσει αρνητικά σχόλια οι δηκτικές αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη προς δημοσιογράφους που υπερασπίζονται την ερευνητική προσπάθεια του Documento, το οποίο πρωτοστατεί εδώ και καιρό στις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές. Σαν ο Ν. Ανδρουλάκης να ακολουθεί τεθλασμένη τακτική στο ζήτημα των υποκλοπών, και να εμφανίζει αυτή την περίοδο δυσανεξία στην κριτική, ενώ φαίνεται να έχει επηρεαστεί από την επικοινωνιακή δυναμική του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη.
Θύμα παρακολουθήσεων και δημοσιογραφικής έρευνας;
Θύμα τηλεφωνικής παρακολούθησης από την ΕΥΠ και απόπειρας παγίδευσης του κινητού του μέσω του παράνομου λογισμικού Predator, ο Ν. Ανδρουλάκης από τη μια κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για τις υποκλοπές και από την άλλη δημιουργεί θόρυβο προς άλλες κατευθύνσεις.
Πρόσφατα εξαπέλυσε πυρά για το ότι μέσα σε λίγους μήνες η ΝΔ προχώρησε σε κινήσεις απαξίωσης των θεσμών, «με τον κ. Μητσοτάκη να τα βρίσκει με τον Βελόπουλο για να αλλάξουν τη σύνθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, για να εμποδίσουν τον κ. Ράμμο να βάλει πρόστιμο στην ΕΥΠ για τις υποκλοπές». Ομως από την άλλη λύνει το πολιτικό ζωνάρι για δημοσιογραφικές παρεμβάσεις που τις εκλαμβάνει ως προσπάθεια για να πληγεί η Χαριλάου Τρικούπη και ο ίδιος.
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ μετά το δημοσίευμα του Documento είναι ενδεικτική. Πέρα από το ότι τονίζει πως ο Ν. Ανδρουλάκης «ουδέποτε έχει συναντηθεί με αξιωματούχο της συγκεκριμένης κινεζικής εταιρείας», περισσεύουν οι κατηγορίες για το Documento («το δημοσίευμα υιοθετεί πλήρως και με καθυστέρηση ενός χρόνου τα επιχειρήματα της Νέας Δημοκρατίας για το σκάνδαλο των υποκλοπών εις βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ»). Μάλιστα η Χαριλάου Τρικούπη εμπλέκει τη δημοσιογραφική έρευνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας για πρακτικές λασπολογίας προερχόμενες από την Κουμουνδούρου, αντιγράφοντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, την πρακτική του Μαξίμου σε πλείστες αποκαλύψεις.
Πίεση της Κουμουνδούρου με αιχμές για «μονομέτωπο»
Φούντωσε έτσι η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και Κουμουνδούρου, η οποία θύμισε ότι «από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζήτησε να αποκαλύψει η ΕΥΠ ποιοι είναι οι υποτιθέμενοι εθνικοί λόγοι για τους οποίους τέθηκε υπό παρακολούθηση ο κ. Ανδρουλάκης». Για να προσθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ με αιχμηρό τρόπο: «Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ και ο πρόεδρός του συνεχίζουν τον μονομέτωπο αγώνα τους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον κ. Μητσοτάκη».
Το εντυπωσιακό είναι ότι υπήρξε συνέχεια των επιθέσεων Ανδρουλάκη κατά δημοσιογράφων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του (Kontra TV) επικράτησε ένταση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μίλησε για μιντιακούς βραχίονες που χρησιμοποιούν επιχειρήματα της ΝΔ σε βάρος του και για «υπόγα» του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι εάν δεν είχε πάει στον εισαγγελέα το καλοκαίρι του 2022, «θα παρακολουθούσε ο Μητσοτάκης το μισό πολιτικό σύστημα και δεν θα είχε πάρει κανείς χαμπάρι».
Ανέβηκαν οι τόνοι όταν ο δημοσιογράφος Μάριος Αραβαντινός υπερασπίστηκε το Documento. Στη συνέχεια, μάλιστα, ο Ν. Ανδρουλάκης επιφύλαξε πυρά και κατά άλλου δημοσιογράφου, του Γιώργου Λακόπουλου, που δεν ήταν στο στούντιο αλλά είχε πει άλλοτε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάνει μηνύσεις σχετικά με τις υποκλοπές.
Επιλεκτική θολούρα
Πολλοί εντοπίζουν και αντιφάσεις σε κατά καιρούς δηλώσεις του Ν. Ανδρουλάκη. Και άλλοτε υποβάθμιζε στοιχεία από ρεπορτάζ για τις υποκλοπές, όπως τις αποκαλύψεις του Documento για το πλήθος προσώπων και θεσμικών παραγόντων που είχαν πέσει θύματα παρακολούθησης. Σε σχόλιό του προεκλογικά, τον Μάιο, σημείωνε ότι δημοσιογράφοι έγραφαν για 60-70 άτομα που παρακολουθούνταν και αυτό «έγινε για να θολώσει την υπόθεση».
Στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του όμως έγινε αναφορά σε επιστολές που στάλθηκαν από την ΑΔΑΕ σε πολλά παρακολουθούμενα πρόσωπα. Ετσι τα περί θολούρας μένουν μετέωρα, ενώ ας σημειωθεί ότι το Documento μιλούσε για το Predator προτού το καταγγείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ...
Παναγιώτα Μπίτσικα
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου