28.10.23

Κόλαση πυρός τη νύχτα στη Γάζα...



Διεθνή μέσα ενημέρωσης και ανθρωπιστικές οργανώσεις δηλώνουν ότι έχασαν την επαφή με το προσωπικό τους στη Γάζα εν μέσω σχεδόν ολοκληρωτικού μπλακ άουτ στις επικοινωνίες.
Τη νύχτα μέρα έκαναν τις προηγούμενες ώρες στη Γάζα οι εκρήξεις από τον πιο έντονο βομβαρδισμό του πολιορκημένου θύλακα που πραγματοποίησε το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου, πριν από τρεις εβδομάδες...


Η επιδρομή στη βόρεια και κεντρική Γάζα υποστηρίχτηκε από μαχητικά και drones, με στόχο στρατιωτικές υποδομές και μαχητές της Χαμάς.


Η παλαιστινιακή οργάνωση, που απάντησε με ομοβροντία ρουκετών σε πόλεις του Ισραήλ, γνωστοποίησε ότι σκληρές μάχες διεξήχθησαν στην Μπέιτ Χανούν στα βόρεια και στην Αλ Μπουρέιτζ στα κεντρικά, ενώ ο ισραηλινός στρατός μίλησε για εντατικοποίηση των πληγμάτων και επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεών του, προτού αποσυρθεί εκ νέου τα ξημερώματα από την περιοχή.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), έχουν προειδοποιήσει ότι η σχεδόν ολοκληρωτική διακοπή των επικοινωνιών στη Λωρίδα της Γάζας, που συνεχίζεται, «κινδυνεύει να παρέχει κάλυψη για μαζικές φρικαλεότητες». 

«Αυτή η διακοπή κάθε πληροφόρησης υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυψη για τη διάπραξη μαζικών ωμοτήτων και να συμβάλει στην ατιμωρησία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε η Ντέμπορα Μπράουν, στέλεχος της ΜΚΟ.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως έχασε κάθε επαφή με το προσωπικό της στη Γάζα. «Αυτή η διακοπή επικοινωνιών σημαίνει πως θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν πληροφορίες και αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σε βάρος Παλαιστίνιων αμάχων στη Γάζα, και να ακουστούν απευθείας όσοι υφίστανται αυτές τις παραβιάσεις», υπογράμμισε η ΜΚΟ μέσω X (του πρώην Twitter).


Οι κάτοικοι στην περιοχή αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και πόσιμο νερό, με τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. να ζητούν παύσεις πυρός προκειμένου να καταστεί δυνατό να περνούν τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ ζήτησε την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων, λίγες ώρες αφότου η Ουάσιγκτον ήταν μεταξύ των 14 που καταψήφισαν ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, το οποίο ζητούσε εκεχειρία, ενώ η Αθήνα απείχε, μαζί με 44 άλλα μέλη.


Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η Ουάσινγκτον πίεσε το Τελ Αβίβ «να υιοθετήσει ένα στενότερο πεδίο εφαρμογής» για την επίθεσή του στη Γάζα.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ συνέχισε τις νυχτερινές του επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εισβάλλοντας στον προσφυγικό καταυλισμό al-Jalazone, βόρεια της Ραμάλα.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδροςΤζο Μπάιντεν αναφέρει σε επιστολή του προς το Κογκρέσο ότι η κυβέρνησή του «είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση» ως απάντηση σε περισσότερες πιθανές επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.


Εκατοντάδες Εβραίοι Αμερικανοί και άλλοι ακτιβιστές πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στο Grand Central Station της Νέας Υόρκης για να απαιτήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: