11.10.23

Πανάκριβο το πετρέλαιο θέρμανσης...



Οι πρατηριούχοι προτείνουν ανακατεύθυνση της επιδότησης σε καταναλωτές, με επιδότηση για όλους «στην αντλία», ώστε να ωφεληθούν πραγματικά αυτοί που χρειάζονται τη θέρμανση και να μην επιβαρυνθεί ο πληθωρισμός...
Με τιμή 1,40 ανά λίτρο, με βάση τα χθεσινά δεδομένα χρηματιστηριακών τιμών στη ΝΑ Μεσόγειο, αναμένεται να ξεκινήσει από την Παρασκευή η χειμερινή περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές, αν και οι ασταθείς διεθνείς γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη γειτονιά δεν προϊδεάζουν για έναν ήρεμο χειμώνα σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τον περασμένο χειμώνα διατέθηκαν 1,1 δισ. λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, ποσότητα που φέτος αναμένεται να είναι ελαφρά μειωμένη, καθώς δεν έχουν προβλεφθεί επιδοτήσεις στην τιμή όπως πέρυσι και έτσι το κόστος στην εκκίνηση θα είναι φέτος υψηλότερο κατά 25 λεπτά.

Φέτος η κυβέρνηση έχει προβλέψει μειωμένο κατά 40 εκατ. ευρώ επίδομα θέρμανσης από πετρέλαιο, στα 237-240 εκατ. ευρώ, έναντι 280 εκατ. ευρώ πέρυσι και με αυτά τα δεδομένα η Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) παρεμβαίνει ζητώντας το ποσόν αυτό να διατεθεί για απευθείας επιδότηση όλων των καταναλωτών, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμή μειωμένη κατά τουλάχιστον 24 λεπτά ανά λίτρο και αυτό επιπλέον μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού, υποστηρίζουν οι πρατηριούχοι.

Με αυτό τον τρόπο, τονίζουν, οι καταναλωτές θα έχουν μεγαλύτερο όφελος στις πιο κρύες περιοχές της χώρας και όλοι θα μπορέσουν να προμηθευτούν φθηνότερα το πετρέλαιο θέρμανσης, επισημαίνοντας για παράδειγμα ότι ένας καταναλωτής στη Βόρεια Ελλάδα που χρειάζεται π.χ. 4 κυβικά για όλο τον χειμώνα με την επιδότηση για όλους «στην αντλία» θα έχει όφελος 960 ευρώ, ενώ με την υπό προϋποθέσεις επιδότηση το όφελος δεν ξεπερνά το ανώτατο όριο των 800 ευρώ.

Στην ουσία, ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί η επιδότηση (σαν «βραβείο» για λίγους) συντηρεί τις υψηλές τιμές, επιστρέφοντας στους πολίτες μόνο ένα μικρό μέρος των εισπράξεων, ενώ σημαντικό όφελος από τις υψηλές τιμές έχουν και οι τράπεζες, αποκομίζοντας υψηλότερες προμήθειες συναλλαγών όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή πώλησης.

Είναι προφανές ότι είναι εφικτό και το κράτος να περιορίσει στα κατώτερα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα και οι τράπεζες να περιορίσουν τις προμήθειες που εισπράττουν -μόνο που οι καταναλωτές πρέπει να πιέσουν περισσότερο και τις δύο πλευρές.

Οι πρατηριούχοι διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων για τα άδικα πρόστιμα του πληροφοριακού συστήματος «Ηφαιστος», στα οποία είναι εκτεθειμένοι για απλά γραφειοκρατικά λάθη, υποκαθιστώντας οι ίδιοι λειτουργίες του κράτους, παρ’ ότι για τον έλεγχο της διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης, το κράτος διασφαλίζεται πλήρως από τη λειτουργία του ψηφιακού συστήματος εισροών - εκροών για να έχει real time εικόνα της αγοράς. Επισημαίνουν ακόμη ότι για τη διασταύρωση των στοιχείων μέσω myData αρκεί ο 9ψήφιος αριθμός παροχής ρεύματος.


Ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα με έκπτωση 30%! Κάνε κράτηση έως 16/10.
Κλείσε την επόμενη απόδραση στον αγαπημένο σου ελληνικό προορισμό με -30%  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: