6.10.23

«Φωτογράφισε» την Αλβανία ο Μητσοτάκης από τη Γρανάδα...



Τη στιγμή που ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας Φρέντι Μπελέρης παραμένει κρατούμενος σε αλβανική φυλακή, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Γρανάδα της Ισπανίας. 

Χωρίς... να την κατονομάσει –και σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική βαλκανικών χωρών– ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ουσιαστικά στην Αλβανία, τονίζοντας πως δεν εννοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου. 

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε αρχικά πως «η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων συζητείται εδώ και 20 χρόνια χωρίς κατ’ ανάγκη να έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και θα επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης όλες οι χώρες να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες και να μην υπάρχουν γεωπολιτικές προτεραιότητες που να ανατρέπουν τη διαδικασία που είναι αυστηρά καθορισμένη».

Στη συνέχεια έγινε πιο «συγκεκριμένος», τονίζοντας ότι «για την Ελλάδα δεν εννοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου είτε αυτό αφορά όλες τις υποψήφιες χώρες, δεν φωτογραφίζω καμία χώρα συγκεκριμένα, και εκείνες γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν την προσπάθεια που απαιτείται ώστε στο τέλος να μπορούν να διεκδικούν να γίνονται μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας». Πρόσθεσε πως «η συζήτηση αυτή της σημαντικής διεύρυνσης μας υποχρεώνει να ξεκινήσουμε και πάλι να επαναξιολογούμε τον τρόπο της ίδιας της λειτουργίας της ένωσης και τα σημαντικά ζητήματα του προϋπολογισμού καθώς η είσοδος φτωχότερων χωρών προφανώς θα απαιτήσει περισσότερους πόρους. Εάν δεν θέλουμε να θυσιάσουμε κρίσιμες δράσεις όπως η κοινή αγροτική πολιτική εις βάρος χώρων χρειάζονται τέτοια κεφάλαια».

→ Ο Φρέντι Μπελέρης συνελήφθη στις 12 Μαΐου, δύο ημέρες πριν απ' τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, με κατηγορίες περί εξαγοράς ψήφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: