14.10.23

Ενας διευθυντής ειδήσεων και 40 «νεκρά μωρά»...


Ο γνωστός αφορισμός πως «το πρώτο θύμα στον πόλεμο είναι η αλήθεια» έχει μεγάλες δόσεις αλήθειας ακόμα και κατά την προετοιμασία ενός πολέμου, ενίοτε και σε περιόδους ειρήνης. 

Σε κάθε πόλεμο όψεις της αλήθειας είτε αποσιωπώνται είτε διαστρεβλώνονται εντελώς, στη δε εποχή της κυριαρχίας των... μέσων κοινωνικής δικτύωσης είμαστε όλοι εκτεθειμένοι σε αδιανόητη ποσότητα προπαγάνδας, η οποία πολλές φορές είναι δύσκολο να ανιχνευθεί. Η αποδεδειγμένη κατάρρευση των fake news για τα «40 αποκεφαλισμένα μωρά» που δήθεν εκτέλεσαν μαχητές της Χαμάς στο κιμπούτς Κφαρ Αζά έτυχε ελάχιστης προβολής σε σχέση με τον βαθμό διάδοσης της αρχικής «είδησης».

Οπως έγραφε χθες η «Εφ.Συν.», μεταδόθηκε για πρώτη φορά από τη δημοσιογράφο Νικόλ Ζέντεκ του αγγλόφωνου ισραηλινού καναλιού i24News και αναμεταδόθηκε χωρίς καμιά διασταύρωση από χιλιάδες ΜΜΕ σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και από τον επίσημο λογαριασμό της ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ αναφορά σε αυτό έκανε και ο πρόεδρος Μπάιντεν. Μέχρι που ήρθε η διάψευση από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού και του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. Η δημοσιογράφος κατέβασε την ανάρτηση.

Στην Ελλάδα βέβαια τέτοιες ιστορίες παραπληροφόρησης τις ζούμε καθημερινά τα τελευταία χρόνια. Ενα πρόσφατο φαιδρό παράδειγμα ήταν και η προχθεσινή ανάρτηση του Μανώλη Καψή (διευθυντής στο Τhe Toc), o οποίος τα έβαλε με την «Αυγή» γιατί δεν φιλοξένησε «στις σελίδες της την απίστευτη είδηση της σφαγής των μωρών στο Κιμπούτς. Δεν υπήρχε ούτε μια αναφορά. Αλλά η μουσική διαδήλωση κατά Μενδώνη είναι στην πρώτη σελίδα. 

Βρε άντε να χαθείτε» είπε. Τι και αν του επισημάνθηκε ότι η είδηση δεν ισχύει, ο ίδιος δεν κατέβασε ποτέ την ανάρτηση. Την προηγούμενη μέρα είχε επιτεθεί στο ΚΚΕ για το ίδιο θέμα. Αφού όμως ενδιαφέρεται για τα νεκρά παιδιά, η αλήθεια είναι πως από τον Σεπτέμβριο του 2000 οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 2.252 παιδιά Παλαιστινίων (πηγή Haaretz). 

Το δε 2022 ήταν η χειρότερη χρονιά για τα παιδιά Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ μέχρι το προηγούμενο Σάββατο είχαν δολοφονηθεί τουλάχιστον 34 παιδιά...

Κώστας Ζαφειρόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: