Η πρεμιέρα του Στέφανου Κασσελάκη, ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος οδήγησε σε δύο... συμπεράσματα:
Πρώτον, ότι ο ίδιος και η περί αυτόν ηγετική ομάδα ελέγχουν την μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών, διαψεύδοντας εκτιμήσεις ότι η Ομάδα θα ήταν “διχασμένη” ή “κομμένη στα δύο”.
Δεύτερον, ότι η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση, δηλαδή οι τέσσερις βουλευτές της “Ομπρέλας” και όσοι στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου στη μάχη για την προεδρία, είναι μία υπολογίσιμη ομάδα που θα φανεί εάν θα αποχωρήσει συντεταγμένα κάποια στιγμή ή εάν θα κάνει “δύσκολη” τη ζωή της νέας ηγεσίας.
Είναι πολύ πρόωρο πάντως να στοιχηματίσει κανείς στο ποια από τις δύο “ομάδες” θα αποδειχτούν… μπετόν, καθώς τώρα αρχίζει η πραγματική δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ, εντός κι εκτός Βουλής, υπό τη νέα ηγεσία. Ο κ. Κασσελάκης, άλλωστε, έκανε τη διάκριση και έθεσε τον πήχη: “Εσείς στη Βουλή κι εγώ στην κοινωνία, εκεί θα κριθώ”, είπε χαρακτηριστικά.
Τι έδειξαν οι αριθμοί
Σε σύνολο 47 βουλευτών που διαθέτει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση Κασσελάκη για τη σύνθεση του προεδρείου της Κ.Ο. υπερψήφισαν 28 βουλευτές. Μαζί με τους δύο απόντες λόγω ασθένειας (Νίκο Παππά και Συμεών Κεδίκογλου) ο αριθμός ανεβαίνει στους 30, καθώς και οι δύο ανήκουν στη νέα προεδρική πλειοψηφία.
Δεδομένου ότι στο πλευρό της νέας ηγεσίας έχουν ταχθεί ο Αλέξης Τσίπρας (σ.σ. αποχώρησε μετά την ομιλία του κ. Κασσελάκη και πριν από την ψηφοφορία χθες για να μη χρωματίσει το αποτέλεσμα λόγω του ειδικού βάρους που διαθέτει) και ο Σωκράτης Φάμελλος (μετείχε αλλά δεν ψήφισε τίποτα, ούτε λευκό, εξαιτίας του θεσμικού ρόλου του), προκύπτει ότι 32 βουλευτές στηρίζουν τη νέα ηγεσία.
Επιπλέον: δύο “λευκά” προέρχονται από την Όλγα Γεροβασίλη και την Κατερίνα Νοτοπούλου, οι οποίες κάθε άλλο παρά θεωρούνται “εσωκομματική αντιπολίτευση”. Κατά τις πληροφορίες, η ψήφος τους διαφωνία με πρόσωπα που προτάθηκαν, δηλαδή με τον Παύλο Πολάκη (για “υπερτομεάρχη”) και την Θεοδώρα Τζάκρη (για Γραμματέα της ΚΟ στη θέση του Διονύση Καλαματιανού).
Ακριβώς λόγω αυτών των δύο προτάσεων, θεωρείται σημαντικό ότι η εισήγηση Κασσελάκη έγινε δεκτή με υπερδιπλάσσια “ναι” από τα “λευκά”. Και επιτρέπει εκτιμήσεις περί “πλειοψηφίας μπετόν” - τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Παράλληλα, δε δεν υπήρξαν αντιπροτάσεις για τις θέσεις.
Συνεπώς, ως “καθαρή” αντιπολίτευση απέναντι στον νέο πρόεδρο καταγράφονται 13 βουλευτές, από τον πυρήνα της “Ομπρέλας” (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Ψυχογιός, Μερόπη Τζούφη, Πέτη Πέρκα) και της ομάδας στήριξης της Έφης Αχτσιόγλου (πέραν της ίδιας, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Θεανώ Φωτίου, η Μαρίνα Κοντοτόλη και ο Κώστας Μπάρκας).
Λευκό ψήφισαν οι δύο Μουσουλμάνοι βουλευτές, Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεϊν Ζεϊμπέκ.
Την κ. Αχτσιόγλου είχε στηρίξει και ο βουλευτής Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος όμως αποδέχθηκε τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, στη θέση του Νάσου Ηλιόπουλου, για τον οποίον οι πληροφορίες λένε ότι αρνήθηκε να διατηρήσει τη θέση.
Πέραν τούτων, ο κ.Κασσελάκης εμφανίστηκε μεν ενωτικός, αλλά έστειλε και μηνύματα, τόσο με τις επιλογές του όσο και στην ομιλία του...
Μαρίνα Μάνη
euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου