9.10.23

Πάνω από 1.000 οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες...


Αιματοκύλισμα δίχως τέλος στη Μέση Ανατολή. Περισσότεροι από 600 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί και σε 100 ανέρχεται ο αριθμός των αιχμαλώτων από την χθεσινή επίθεση στη Γάζα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων βρίσκονται περισσότερα από 20 παιδιά, ακόμη και μωρά, γυναίκες, ηλικιωμένοι αλλά και στρατιώτες.

Τουλάχιστον 2.156 τραυματίες από... το Σάββατο, αφότου Χαμάς εκτόξευσε πάνω χιλιάδες ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ως αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες, ανέφερε σήμερα το βράδυ το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας του θύλακα. Επίσης, σχεδόν 2.300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιδρομές.

Πάνω από 30 οι όμηροι

Ο αρχηγός της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, ο Ζιάντ αλ-Ναχάλα δήλωσε χθες βράδυ ότι η οργάνωσή του του κρατά πάνω από 30 Ισραηλινούς ομήρους, οι οποίοι απήχθησαν χθες και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. Οι όμηροι δεν θα επαναπατριστούν «μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι μας», τόνισε ο αλ-Ναχάλα, αναφερόμενος σε χιλιάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Γαλλία, Ουκρανία και Γερμανία επιβεβαιώνουν ότι πολίτες των τριών χωρών βρίσκονται μεταξύ των αγνοουμένων και των νεκρών. Μια Γαλλίδα στο Ισραήλ πέθανε «στο πλαίσιο των τρομοκρατικών επιθέσεων» ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Όλεγκ Νικολένκο δήλωσε ότι δύο Ουκρανές σκοτώθηκαν. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας λέει ότι πρέπει να υποθέσει ότι μεταξύ εκείνων που απήχθησαν χθες από τη Χαμάς είναι και Γερμανοί πολίτες.

Την ίδια στιγμή, οι Ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας στόχους που ανήκουν στη Χαμάς Επιπλέον, ανακοίνωσαν ότι έπληξαν μια σήραγγα της Χαμάς που χτίστηκε κάτω από έναν πολυώροφο πύργο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. «Ένα τζαμί βρίσκεται δίπλα στη σήραγγα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η Χαμάς ενσωματώνει σκόπιμα τη στρατιωτική της υποδομή σε περιοχές αμάχων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το IDF.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας να προτρέπει τους Ισραηλινούς στο Σινά και την Αίγυπτο να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατό. Ζητά επίσης από τους Ισραηλινούς να αποφύγουν να ταξιδεύουν σε χώρες της Μέσης Ανατολής και σε άλλα έθνη με ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις.

Η απάντηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «θα μνημονεύεται για τα επόμενα 50 χρόνια και [η Χαμάς] θα μετανιώσει που την ξεκίνησε» δήλωσε από την πόλη Ofakim ο υπουργός Άμυνας  Yoav Gallant. «Οι κανόνες του πολέμου έχουν αλλάξει. Το τίμημα που θα πληρώσει η Λωρίδα της Γάζας θα είναι ένα πολύ βαρύ τίμημα» πρόσθεσε. 

«Υπάρχουν ακόμη τρομοκράτες της Χαμάς στο Ισραήλ και τα ισραηλινά στρατεύματα εργάζονται για να τους βρουν και να τους σκοτώσουν» δήλωσε ο ανώτατος εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, υποναύαρχος Daniel Hagari. «Θα καθαρίσουμε την περιοχή και θα επιτεθούμε στους τρομοκράτες όπου κι αν βρίσκονται» είπε. 

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τους πολίτες στη Λωρίδα να εγκαταλείψουν την περιοχή, καθώς τα στρατεύματά του θα μετατρέψουν τις περιοχές των μαχητών «σε ερείπια». Ορκίστηκε για εκδίκηση με τον ισραηλινό στρατό να ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: