12.9.23

To νερό νεράκι για τους πλημμυροπαθείς...

  
Ανώτατη τελική τιμή λιανικής στο εμφιαλωμένο νερό που πωλείται στη Θεσσαλία  ορίζει απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, με στόχο όπως σημειώνεται «την προστασία του καταναλωτικού κοινού από κρούσματα αθέμιτης κερδοφορίας».

Μόνο που μια ματιά... στους πίνακες με τις ανώτατες τιμές αποδεικνύει ότι το περίφημο πλαφόν είτε κινείται στο όριο της υπάρχουσας διατίμησης που ισχύει για όλη την επικράτεια (τα 50 λεπτά για το μπουκαλάκι του μισού λίτρου) είτε υπερβαίνει τις τιμές πώλησης όχι μόνο των σουπερμάρκετ, αλλά και πολλών μικρότερων καταστημάτων. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις εξάδες του 1,5 λίτρου, στις οποίες έχει οριστεί ανώτατη τιμή τα 2,5 ευρώ η πολυσυσκευασία, όταν στα καταστήματα λιανεμπορίου πωλούνται από 1,35 ως 1,80 ευρώ, συνήθως με προωθητκές ενέργεις του τύπου «στα 5 το 1 δώρο».

Με βάση το «πλαφόν» του υπουργείου, μια πλημμυροπαθής τετραμελής οικογένεια, από τα χιλιάδες νοικοκυριά της Θεσσαλίας που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό τρεχούμενο νερό αλλά βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στο εμφιαλωμένο, θα πρέπει να ξοδέψει τουλάχιστον 35 ευρώ ως και πάνω από 50 ευρώ την εβδομάδα, όχι για το σύνολο των καθημερινών αναγκών της αλλά για τα απολύτως στοιχειώδη: Να ξεδιψάσουν, να μαγειρέψουν, να πλυθούν έστω και πρόχειρα τα μέλη της οικογένειας.

ΚΚΕ: «Μαυραγοριτισμός με κρατική σφραγίδα» το πλαφόν στο νερό

Η πρώτη, οργισμένη αντίδραση στο δώρο-άδωρον του υπουργικού πλαφόν, μόνο για τη Θεσσαλία, προήλθε από το ΚΚΕ: «Τη στιγμή που οι ανάγκες των πληγέντων σε εμφιαλωμένο καθαρό νερό είναι τεράστιες, ακόμα και για την προσωπική τους υγιεινή, η κυβέρνηση, αντί να τους το εξασφαλίσει δωρεάν, νομιμοποιεί ουσιαστικά τον "μαυραγοριτισμό" με κρατική σφραγίδα, καθορίζοντας πλαφόν στα 2,5 ευρώ ανά εξάδα. Με αυτές τις τιμές μια οικογένεια καλείται να επωμιστεί ένα πολύ μεγάλο κόστος σε καθημερινή βάση και μάλιστα τη στιγμή που όλοι οι επιστήμονες τονίζουν την πρωταρχική σημασία της πρόσβασης σε καθαρό νερό για την αποφυγή διάδοσης ασθενειών στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: