14.9.23

H κυβέρνηση παραμένει «αδιόρθωτη»...


Να αναδιπλωθούν υποχρεώθηκαν στο μέγαρο Μαξίμου μετά την προχθεσινή εμφάνιση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ...ο οποίος πετάξε το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στις πρωθυπουργικές σκέψεις για καρατόμησή του, διαμηνύοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να παραιτηθεί και αφήνοντας να εννοηθεί πως αν ο πρωθυπουργός τον θέλει εκτός κυβέρνησης θα πρέπει να τον αποπέμψει.

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Κικίλιας, αναφορικά με το ζήτημα των ευθυνών για την τραγωδία στη Θεσσαλία, έριξε αλεπάλληλα «καρφιά» σε υπουργείο Εσωτερικών, υπουργείο Περιβάλλοντος, στον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, στους δήμους και ακόμα περισσότερα στον προκάτοχό του Χρήστο Στυλιανίδη, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να επαναφέρει μόλις πριν από τρεις ημέρες στο κυβερνητικό σχήμα. Επομένως τα βέλη του κ. Κικίλια άγγιζαν ουσιαστικά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Επειτα απ’ όλα αυτά ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να σηκώσει το γάντι, βλέποντας ότι η μετωπική με τον Βασ. Κικίλια σε αυτή τη φάση θα φθείρει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση. Εξ ου και κυβερνητικές πηγές έσπευσαν εν τέλει χθες να πουν ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού ούτε πριν ούτε και μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πάει το Σαββατοκύριακο.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (Parapolitika FM) επέμεινε μεν ότι «η αξιολόγηση είναι μια διαρκής διαδικασία για όλους μας», αλλά προσπάθησε να ρίξει τους τόνους και να κλείσει την ανασχηματισμολογία, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει κάποια τέτοια διάθεση αυτή τη στιγμή (σ.σ.: για ανασχηματισμό)», ότι «ούτε ποτέ θα μπορούσα να ανοίξω ούτε ποτέ θα μπορούσα να κλείσω ένα τέτοιο θέμα. Ολα αυτά τα οποία γράφονται και διαβάζονται και ειδικά περί προσώπων, αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμία βάση» και ότι «δεν πιστεύουμε στις “Ιφιγένειες”».

Και βέβαια στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο πρέπει να ιδωθεί και η διαρροή από το μέγαρο Μαξίμου χθες το απόγευμα ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είδε τον κ. Κικίλια «στο πλαίσιο των συνεργασιών που έχει ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς του». Μια διαρροή που, με άλλα λόγια, είχε σκοπό να υποδηλώσει ότι οι κ. Μητσοτάκης και Κικίλιας παραμένουν συνεργάτες, σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για το μεταξύ τους ρήγμα.

Φυσικά, ως γνωστόν οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται. Και μπορεί το μέγαρο Μαξίμου να προσπαθεί τώρα να κλείσει τη σχετική συζήτηση, όμως το ίδιο το θέμα του ανασχηματισμού παραμένει σε κάθε περίπτωση ανοιχτό και μένει να δούμε πότε θα αναδυθεί ξανά στην επιφάνεια. Αλλωστε είναι ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που το άνοιξε διάπλατα, όταν προ ημερών άφηνε εντελώς ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα και άφηνε και απολύτως ακάλυπτο τον Βασίλη Κικίλια, εμφανίζοντάς τον, μέσα από συγκεκριμένες διατυπώσεις, ως υποψήφιο προς αποχώρηση. Μαρτυρούσε έτσι το γεγονός ότι στο Μαξίμου αναζητούσαν επιτακτικά -και προφανώς συνεχίζουν να αναζητούν- «Ιφιγένεια» που θα χρεωθεί όλη την κυβερνητική ευθύνη για τις φονικές και καταστροφικές πλημμύρες.

Ομως υπήρξε η περίπτωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που εμφανίζεται από πληροφορίες και διαρροές (και μέσα από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο) να πρόλαβε να παραιτηθεί μόνος του, για να αποφύγει να... ανασχηματιστεί, στερώντας έτσι τη δυνατότητα από τον Κυρ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε μια ευρύτερη κίνηση μίνι ανασχηματισμού ή «διορθωτικών κινήσεων» (όπως συνηθίζει ο πρωθυπουργός να τις λέει) που θα εμπεριείχε ως πακέτο αλλαγές όπως αυτή στο υπουργείο Ναυτιλίας ή όπως η ενδεχόμενη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Υπήρξε και η προχθεσινή στάση του Β. Κικίλια που έστειλε μήνυμα στο Μαξίμου ότι δεν παραιτείται και άρχισε να πυροβολεί κατά ριπάς νυν υπουργούς, με τις ριπές αυτές να καταλήγουν εν τέλει ουσιαστικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ολα αυτά οδήγησαν τον κ. Μητσοτάκη να επιχειρήσει να κλείσει προσώρας τη συζήτηση για ανασχηματισμό, την ώρα που όλοι καταλαβαίνουν ότι το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να πραγματοποιηθεί, δεν κλείνει...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: