15.9.23

Πλημμύρες και ευθύνες...


Ζεστό χρήμα δεν θα πάρουμε τελικά από την Ευρώπη. Πλέον το παραδέχονται στην κυβέρνηση ότι πρόκειται για ανακατεύθυνση πόρων και χρήματα που λίμναζαν και θα χάνονταν με ευθύνη της Ν.Δ. 

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια δυσάρεστη εξέλιξη, διότι πέρα και... πάνω από την επικοινωνία και τις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις βρίσκονται οι τεράστιες και εξαιρετικά επείγουσες ανάγκες των πλημμυροπαθών πολιτών της Θεσσαλίας, οι οποίοι δεν θα ορθοποδήσουν μόνο με ευχές.

Πώς φτάσαμε όμως σε ακόμη μία εθνική τραγωδία; 240 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν μετά τον «Ιανό» για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Κυβέρνηση και τοπικοί παράγοντες διαβεβαίωναν ότι η Θεσσαλία θα θωρακιστεί και νέα παρόμοια καταστροφή δεν θα υπάρξει.

Τρία χρόνια μετά, η βιβλική καταστροφή στην ίδια περιοχή αποδεικνύει ότι οι υποσχέσεις έμειναν στα λόγια. Ελάχιστοι πόροι διατέθηκαν για τον σκοπό που έπρεπε. Προτιμήθηκαν τα έργα βιτρίνας, οδοποιία, πλατείες. Αυτά υποτίθεται βλέπει ο κόσμος, αυτά δίνουν ψήφους. Τα αντιπλημμυρικά δεν φαίνονται, όσο απαραίτητα κι αν είναι… Το αποτέλεσμα; Ο απόλυτος όλεθρος! Μια Περιφέρεια βυθισμένη στα λασπόνερα, 15 άνθρωποι νεκροί, ζημιές ανεπανόρθωτες σε περιουσίες, ζωικό κεφάλαιο και καλλιέργειες.

Ποιοι ευθύνονται για όλα αυτά; Η κακοκαιρία; Μήπως ο Θεός; Οι υπεύθυνοι έχουν ονοματεπώνυμο και είναι όσοι άσκησαν και ασκούν διοίκηση αυτά τα χρόνια. Κυριάκος Μητσοτάκης, Ν.Δ., περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος και αρκετοί ακόμη δήμαρχοι περιοχών που επλήγησαν.

Είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι και οφείλουν αντί για δικαιολογίες και επικοινωνιακά τερτίπια να απολογηθούν στον ελληνικό λαό. Γιατί δεν ολοκληρώθηκαν συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα; Γιατί ξόδεψαν τα χρήματα για λαμπάκια, φωτάκια και λουλουδάκια αντί για φράγματα, αναχώματα και δίκτυα ομβρίων; Γιατί αγνοήθηκαν οι σχετικές προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Η κοινωνία είναι απελπισμένη και οργισμένη και η συγκάλυψη απαγορεύεται. Αλλος δρόμος από την αλήθεια δεν υπάρχει. Θεσμικά, οργανωμένα, με επιχειρήματα. Αλλά πρωτίστως με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: